UPDATE. „Vor ajunge «sinistrați» în propriul oraș“ Unde se vor antrena sportivii de la LPS "Nicolae Rotaru" Constanţa? Măsuri luate de Ministerul Educaţiei (documente)



Deputatul Ion Stelian solicită ministrului Educaţiei Naţionale o lămurire referitoare la decizia de separare a secțiilor de club sportiv şcolar de unitățile de învățământ în care acestea funcționează în prezent. Măsura a fost luată prin Nota 25883/07.02.2017, transmisă tuturor inspectoratelor școlare județene.

„Prin această „fiţuică”, Ministrul Educației Naționale a dinamitat toate pepinierele sportului românesc. Fără nicio consultare, fără să se ţină cont de consecințele nefaste ale acestei măsuri, ministrul a decis separarea secțiilor de club sportiv scolar de unitățile de învățământ în care acestea funcționează în prezent. În țară sunt 61 de licee cu program sportiv care ar putea fi afectate de această măsură” – a declarat deputatul Stelian. .

Măsura ar afecta şi activitatea Liceului cu Program Sportiv din Constanţa, ai cărui elevi vor fi nevoiţi să se antreneze în baza sportivă de la Clubul Sportiv Şcolar nr. 1, care se află într-o stare precară de funcţionare.

„Pe viitor, sportivii care învață și se antrenează în cadrul Liceului cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru" din Constanţa vor fi nevoiți să își ia bagajele și să se "antreneze" in baza sportivă a CSS1, aflată în prezent în paragină din pricina subfinantarii și proastei gestionari din partea Ministerului Educației Naționale.  Se distrug astfel și liceul și clubul sportiv care funcționează în cadrul său și care în prezent funcționează în simbioză, cu susținere din partea autorității publice locale” – mai transmite deputatul Stelian.

Acesta a precizat că a transmis pe cale oficială o serie de întrebări pe această temă ministrului Educației Naționale, în speranța că, în final, va reveni asupra acestei măsuri dezastruoase. 

Vizavi de această situație, Andrei Szemerjai, directorul LPS „Nicolae Rotaru“, a declarat:

„A apărut această «minune», că nu știu ce este, o notă, o inițiativă, că nu e ordin de ministru. Nu știu ce se va întâmpla. Este calea cea mai sigură de îngropare a sportului școlar de performanță. Dacă se dorea a se termina și ce a mai rămas din sport, că la nivel de seniori suntem gata, asta era calea cea mai sigură. Terminăm și unitățile care încă mai produceau. Însă, până la această  dată, pe mine nu m-a anunțat nimeni de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Colegii din țară au fost chemați la inspectoratele lor și s-a discutat pe marginea acestei situații. Am depus memorii la Senat, la Camera Deputaților, la Comitetul Olimpic și Sportiv Român și la toate federațiile sportive. Am cerut ca problema să fie analizată și să se găsească o soluție pentru copii și pentru sportul școlar. Am avut contacte și cu colegii mei din țară, din 61 de unități“.


În ce privește notă  Ministerului de Finanțe invocate, Andrei Szemerjai a spus:

„Eu astăzi am intrat în posesia acelei note, în care Ministerul de Finanțe propune pentru bilanțul de închidere a anului fiscal 2016 niște măsuri experimentale, așa se exprimă în adresa respectivă. Scrie negru pe alb că unitățile de învățământ preuniversitar care au în structura lor cluburi sportive școlare fără personalitate juridică  depun bilanțul anual la structura administrativ-teritorială de care aparțin, noi la Primăria municipiului Constanța, iar cei de la Grupul Școlar Ion Bănescu Mangalia, care sunt în aceeași situație cu noi, la Primăria municipiului Mangalia. Pe lângă acest bilanț se depun și toate documentele vizavi de cheltuielie făcute cu banii proveniți de la Ministerul Educației, urmând ca Primăriile să dea drumul în continuare la toate actele pe care le prevede legea fiscală către Ministerul Educației, să-și poată închidă anul fiscal. E mai mult decât limpede. Astfel că am rămas mai mult decât surprins când am văzut nota de la Ministerul Finanțelor. Pentru ce atâta tam-tam?“.

     
Directorul LPS „Nicolae Rotaru“ este de părere că, dacă lucrurile vor rămâne așa, se va ajunge să se „închidă prăvălia“.

„Ce va însemna România la Jocurile Olimpice din 2024? Că în 2020 lucrurile sunt deja aruncate. În felul acesta, în 2024, vom merge la Olimpiadă cu un portdrapel și atât. Că nu mai rămâne nimic, se alege praful și pulberea din ce mai este. Chiar suntem condamnați să ieșim complet din circuit? La nivelul juniorilor, încă mai contăm pe plan european. Dar în acest fel se va închide prăvălia“.


Andrei Szemerjai nu vede care e logica inițiativei ministeriale.

„Ideea a fost ca acești copii care prezintă perspective de a face sport de performanță să aibă un conglomerat de casă, masă, școală, baze de antrenament în aceeași instituție. Însă tu scoți partea de activitate sportivă din LPS și o trimiți nu știu unde, la CSS1. Din șapte catedre de la tenisul de masă, pleacă șase, cu Viorel Filimon în frunte. Și se duc unde, la CSS1? La tenisul de câmp, din patru catedre pleacă trei. O să joace unde, în bălăriile de la CSS1 sau unde? Nu văd logica. O să vină să închirieze bazele de la LPS sau ce? Oamenii LPS-ului, care au contribuit la clădirea acestei instituții, vor ajunge «sinistrați» în propriul oraș. Vor fi ai nimănui. În loc să încercăm să punem mână de la mână, și Ministerul, și comunitatea locală, să îmbunătățim condițiile... Se vrea reabilitarea internatului, de 18 milioane, acum de ce să o mai faci, ce să bagi în internat, sinistrați? E un non-sens, nu văd nici cap, nici coadă. Nu văd niciun câștig. Există varianta minimei rezistențe, să ne mulțumim cu ce se întâmplă. Dar nu voi face în vecii vecilor să mă uit cum se demolează o instituție care i-a adus glorie României“, a mai spus directorul LPS.


Andrei Szemerjai e curios cum se va termina această situație.  

„Probabil că, prin acestă notă, cineva, din exces de zel,  a vrut să se facă remarcat în ochii ministrului sau ai mai știu eu cui. Sper să se va reveni însă asupra situației. Și ceilalți colegi din țară au făcut memorii și le-au trimis. Forma noastră de organizare e stipulată prin lege. Funcționăm pe baza unor legi în vigoare. Cu toate acestea, ne desfacem, ne dezintegrăm efectiv, ne rupem în două“, a mai spus Andrei Szemerjai.      



Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Pintenogu

08 Mar, 2017 18:50

Nu se face sport nicaieri!!!!!!!

Gabi

08 Mar, 2017 14:01

In acelasi timp, de css-ul de la Palatul Copiilor nu s-a atins nimeni, desi e praf, cu majoritatea profesorilor pensionari, cu o catedra la sectia de baschet, care ani de zile nu a participat in nicio competitie..... Sa fi fost tinut pe loc pentru a nu se elibera bazele sportive si sa apara cereri de inchiriere ???

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.