Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 23 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020

Programul lui IPS Teodosie în perioada 23 decembrie 2019 – 1 ianuarie 2020 este următorul:

Vizită pastorală la penitenciar

Luni, 23 decembrie, de la ora 8.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, face o vizită pastorală la Penitenciarul Poarta Albă, unde va oficia Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și va rosti un cuvânt de învățătură celor lipsiți de libertate. Totodată, un grup de colindători va vesti bucuria Nașterii Domnului.

Concert de colinde al Coralei „Armonia”

Tot luni, 23 decembrie,  de la ora 18.00, pe scena Casei de Cultură din Constanța,  Corala „Armonia” va susține un concert de colinde. Organizat de parohia „Sf. Mina” și Arhiepiscopia Tomisului, concertul aduce vestea Nașterii Mântuitorului și publicului constănțean, ca o încununare a turneului național de colinde desfășurat de Corala Armonia în timpul lunii decembrie.
 
Praznicul Nașterii Domnului


Marți și miercuri, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, după următorul program:

-    24 decembrie, de la ora 9.00 pentru Ajunul Crăciunului;
-    25 decembrie, de la ora 8.30, pentru praznicul Nașterii Domnului. La sfârșitul Sfintei Liturghii, membrii Coralei „Armonia” vor interpreta colinde.


Liturghia Sfântului Iacob la Catedrala arhiepiscopală

Pe 29 decembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Duminica după Nașterea Domnului (a Sfinților Iosif, Logodnicul, David Prorocul și Iacob, rudenia Domnului) și Fuga în Egipt.

Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, pentru a doua oară în acest an, Liturghia Sfântului Iacob, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 8.30.
 
Praznicul Tăierea împrejur a Domnului şi Sfântul Vasile cel Mare

Miercuri, 1 ianuarie 2020, Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea împrejur cea după Trup a Domnului şi pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei.

Tăierea împrejur a Domnului

La opt zile de la Nașterea Domnului, Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea împrejur cea după trup a Mântuitorului Hristos.

La iudei era obiceiul ca, la opt zile de la naștere, pruncul să fie tăiat împrejur și să i se pună numele, așa cum reiese din Vechiul Testament: „Iar în ziua a opta se va tăia pruncul împrejur” (Levitic 12, 3). Fiul lui Dumnezeu S-a supus rânduielii Legii Vechi pentru a demonstra că S-a născut sub Lege și o respectă. Astfel, Fecioara Maria, împreună cu dreptul Iosif, a dus Pruncul la Templu, unde a fost tăiat împrejur și i S-a pus numele Iisus, nume adus de Arhanghelul Gavriil mai înainte de zămislirea Sa în pântecele Fecioarei. Etimologic, cuvântul „Iisus“ vine din limba ebraică („ieşuah”) și înseamnă „salvare”, „mântuire” sau „Dumnezeu mântuieşte“.

Această tradiție preînchipuia Botezul creștin. La vârsta maturității Iisus Hristos a fost botezat, de către Sf. Ioan Botezătorul, arătând astfel că nu tăierea împrejur, ci Botezul și Pocăința sunt poarta de intrare în împărăția cerească. Hristos a desăvârșit Legea Vechiului Testament prin învățătura și lucrările Sale, deschizând calea tăierii împrejur cea după Duh, a inimii.
 
Sfântul Vasile cel Mare

Este unul dintre cei Trei Sfinți Ierarhi capadocieni. S-a născut în anul 330, într-o familie profund creștină. A avut patru surori și tot atâția frați. Cinci dintre copii au devenit sfinți, alături de părinții lor:  tatăl, Vasile, mama, Emilia, și bunica, Sfânta Macrina cea Bătrână.

Sf. Vasile cel Mare a studiat în Cezareea Capadociei, la Constantinopol și Atena. În anul 356 a revenit în țară și, după o scurtă perioadă în care a predat retorica, s-a dedicat monahismului. A călătorit în Siria, Palestina, Egipt și Mesopotamia pentru a cunoaște viața monahală din acele zone, apoi a redactat „Regulile vieții monahale”, carte ce stă la baza organizării vieții mănăstirești răsăritene.

Totodată, Sfântul Vasile cel Mare a fost un bun apărător al învățăturii creștine, autor al textului Sfintei Liturghii. Tot el a organizat activităţile filantropice, prin așa-numita Vasiliadă. Aceasta era un așezământ filantropic, construit la marginea Cezareei, unde veneau cei săraci și abandonați pentru a primi mâncare și îngrijire. Tot aici își găseau alinare și cei bolnavi.

Sfântul Vasile cel Mare a trecut la cele veșnice pe 1 ianuarie 379.

Marți, 31 decembrie, de la ora 21.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa (str. Ion Neculce, nr. 2G), așezământ de cult ce-și cinstește ocrotitorul în prima zi a lui 2020.

La cumpăna dintre ani, ierarhul va fi alături de credincioşii constănţeni în Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” unde, începând cu ora 23.30, va săvârşi o slujbă specială, rânduită de către Sfântul Sinod, de mulţumire şi de binecuvântare a începutului Noului An calendaristic.
 
Miercuri, 1 ianuarie 2020, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanța.

În aceeași zi, de la ora 17.30, Întâistătătorul eparhiei se va întâlni, la Casa  de Cultură din Constanţa, cu clerul şi credincioșii, și va avea loc tradiționalul concert de Anul Nou, susţinut de către Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPS Teodosie va prezida conferința-„Eminescu în cumpătul vremii 28 iunie 1883”. Vor conferenția jurnalistul Ion Cristoiu și Dan Puric

23 Jun 2021 267

Cum s-a luptat Arhiepiscopia Tomisului pentru a salva un important lăcaș de cult din Constanța. Avem motivarea!

14 Jun 2021 1204

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Domnului. Despre sărbătoare, obiceiuri și tradiții

10 Jun 2021 699

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 822

Județul Constanța Preotul, grav rănit în explozia de la Tichilești, a decedat. Unde va fi înmormântat

28 May 2021 1136

Simpozionul Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie, argumente aduse pentru reactivarea acesteia

27 May 2021 1149

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 1019

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 849

Universitatea „Ovidius” din Constanţa Ce a decis Consiliul de Administrație în cazul tezelor de doctorat vizate, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

25 May 2021 785

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 639

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, precizări despre autenticitatea unor teze de doctorat, coordonate de prof. univ. dr. ÎPS Teodosie

24 May 2021 858

Lovitură grea în instanță! Arhiepiscopia Tomisului trebuie să desființeze „lucrările de construcții realizate ilegal“ la un important lăcaș de cult

24 May 2021 2319

LIVE ÎPS Teodosie oficiază slujba la Biserica „Sf. Constantin și Elena”. Ce spune de răspunsul Sfântului Sinod

21 May 2021 2864

Constanța. IPS Varsanufie conduce procesiunea cu ocazia sărbătorii Sfinților Constantin și Elena (galerie foto+video)

20 May 2021 1227

Info sud-est.ro Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii

20 May 2021 1308