Unde vor putea fi sacrificaţi mieii la Constanţa. Ce măsuri a luat DSVSA

În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice şi Sărbătorilor Pascale Catolice Ortodoxe,  când se comercializează o cantitate mai mare de produse alimentare, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa va dispune măsuri specifice de monitorizare, supraveghere şi control sanitar veterinar a activităţilor de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, peştelui şi produselor din pescuit pe teritoriul Judeţului Constanţa.

În acest sens, în baza unui program stabilit de către Directorul executiv al DSVSA Constanţa, în perioada 15.03.2016 – 15.04.2017 medicii veterinari cu atribuţiuni de control oficial  din cadrul DSVSA Constanţa precum şi  medicii veterinari din cadrul CSVSA şi CSVZ vor efectua controale şi verificări ale modului în care sunt respecate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, centrele de sacrificare temporare ale mieilor şi iezilor, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.

De asemenea, va fi  asigurată permanenţa la nivelul DSVSA Constanţa, CSVSA şi CSVZ inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, afişându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil precum şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, respectiv 0241/682 417.

Activităţile sanitare veterinare vor avea ca obiectiv următoarele aspecte:

SACRIFICAREA MIEILOR/IEZILOR

Sacrificarea mieilor şi iezilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea ovinelor, publicate pe site-ul ANSVSA. În abatoarele sanitare veterinare autorizate personalul sanitar veterinar de specialitate va admite la tăiere doar animalele sănătoase provenite din exploataţii comerciale şi gospodăriile populaţiei, însoţite de documente care să ateste starea de sănătate a acestora. Marca se sănătate va fi aplicată pe carcasele de miel/ied numai după examinarea post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a abatorului. Carcasele rezultate din abatorizare pot fi comercializate în pieţele agroalimentare numai dacă sunt însoţie de certificate de sănătate publică veterinară şi transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar, pieţe  care trebuie să deţină spaţii special amenajate pentru depozitarea şi comercializarea carcaselor de miei/iezi sub un regim termic care să nu le modifice caracteristicile  organoleptice, fizico-chimice şi microbiologice, oferite spre vânzare direct către consumatorul final. 

Urmare a NS nr. 6622/08.03.2017, DSVSA Constanţa va permite organizarea şi amenajarea locurilor speciale de sacrificare miei şi iezi  numai în perioada 30.03.2017 – 15.04.2017, între orele 0700 – 1700 şi numai dacă există solicitări scrise şi argumentate din partea autorităţilor locale în acest sens.

Sacrificarea mieilor/iezilor în aceste locaţii va fi permisă numai dacă:
-        Provin din gospodării, ferme şi localităţi indemne de boli transmisibile;

-        Animalele sunt însoţite de documente care atestă starea de sănătate,  documente de mişcare şi sunt transportate cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar;
-        Sunt identificate conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Centrele de sacrificare temporară a mieilor/iezilor vor dispune de facilităţi pentru cazarea animalelor înainte de tăiere cu asigurarea condiţiilor de bunăstare animală (furajare, adăpare, umbrare), spaţiu pentru sacrificare şi jupuire, sistem de alimentare cu apă potabilă caldă şi rece, facilităţi de colectare a subproduselor necomestibile şi a materialului cu risc specific, spaţiu pentru controlul sanitar veterinar post-mortem al carcaselor, vestiar şi grup sanitar. Carnea rezultată din aceste puncte de sacrificare temporare va fi comercializată direct numai consumatorului final imediat după sacrificare, examinare şi marcare. Aplicarea mărcii de sănătate pe carcasele de miel şi ied se va face numai după efectuarea examinării post-mortem de către medicul veterinar care asigură supravegherea sanitară veterinară a locului temporar amenajat pentru sacrificarea meilor şi iezilor.

Carnea de miel/ied rezultată în urma sacrificărilor în aceste locaţii amenajate temporar va fi obţinută numai la cererea directă a consumatorilor şi nu poate fi livrată către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar.
Activitatea de sacrificare a mieilor şi iezilor în spaţiile amenajate temporar se realizează numai în perioada 30.03.2017 – 15.04.2017, în intervalul orar 0700 - 1700.

LAPTE ŞI PRODUSE LACTATE

Micii producători care comercializează lapte şi brănzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri sunt înregistraţi sanitar veterinar în conformitate cu ORD. ANSVSA nr.111/2008.
Acesti producători trebuie să deţină fişa de sănătate a animalelor, care să ateste că laptele crud şi produsele din lapte obţinute provin de la animale sănătoase, care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui, precum şi de carnete de sănătate sau fişe de sănătate ale persoanelor ce manipulează aceste produse şi care să ateste că nu suferă de boli infectocontagioase.
Brânzeturile destinate comercializării vor fi expuse la vânzare în spaţii special amenajate din cadrul pieţelor agroalimentare şi târgurilor, în vitrine special destinate acestui scop, în tăvi uşor de curăţat şi igienizat.
Comercializarea brânzeturilor de la micii producători se realizează în ambalaje de unică folosinţă curate iar trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare în care se vor face menţiuni referitoare le denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii şi data obţinerii prin afişarea în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării produselor a acestor informaţii pe tăbliţe sau panouri aplicate în dreptul fiecărui produs comercializat fie aplicarea pe ambalajul de transport a unor etichete adezive.

OUĂLE ŞI PRODUSELE DIN OUĂ

Ouăle valorificate  pentru consum uman trebuie să provină din fermele producătoare sau centre de ambalare, marcate cu codul producătorului, în conformitate cu Reg. CE. 589/2008 cu privire la standardele de comercializare aplicabile ouălor, depozitate în condiţii de igienă şi la o temperatură corespunzătoare, ferite de acţiunea directă a razelor solare.
Ouăle comercializate de micii producători particulari în pieţele agroalimentare şi târguri vor fi examinate ovoscopic de personalul sanitar veterinar din cadrul CSVSA, fiind respinse de la comercializare ouăle murdare, cu coaja crăpată sau ouăle de raţă sau gâscâ.

PEŞTELE ŞI PRODUSELE DIN PESCUIT

Comercializarea peştelui şi a produselor din pescuit se realizează numai în spaţii şi locuri special amenajate, care permit desfăşurarea acestor activităţi în conformitate cu Reg. CE. 852/2004 şi Reg. CE. 853/2004 şi înregistrate  sanitar veterinar.
Gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii peştelui proaspăt va fi în cantitate suficientă şi obţinută numai din apă potabilă.
Trasabilitatea acestor produse alimentare va fi asigurată prin etichete şi alte documente însoţitoare chiar dacă peştele provine din acvacultură sau din pescuit.
Se vor comercializa doar peşte şi produsele din pescuit cu caractere organoleptice nemodificate şi care nu sunt infestate cu paraziţi vizibili.

ALTE PRODUSE SAU ALIMENTE DE ORIGINE ANIMALĂ

Medicii veterinari oficiali care asigură supravegherea sanitară veterinară a pieţelor agroalimentare, în care producătorii particulari expun spre vânzare produse sau alimente de origine animală, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt însoţite de documente care să ateste provenienţa şi a alimentelor, care în urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzătoare.
Se interzice comerţul stradal sau ambulant al cărnii de miel/ied, a laptelui şi produselor lactate, a ouălor şi produselor din ouă, precum şi al peştelui şi produselor din pescuit.
În toate pieţele agroalimentare administraţia pieţelor va asigura condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea  cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi ouălor provenite de la producătorii particulari, DSVSA Constanţa asigurând personal sanitar veterinar specializat pentru asigurarea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară şi protecţie a cetăţenilor.
DSVSA Constanţa poate oferi suport tehnic conform competenţelor specifice echipelor mixte  organizate de prefectură pentru asigurarea unui nivel ridicat a siguranţei alimentului şi protecţiei sociale.
De asemenea, DSVSA Constanţa solicităm sprijinul altor instituţii abilitate ale statului în cadrul acţiunilor proprii de control şi atunci când situaţia o impune pentru asigurarea unui climat de linişte şi de siguranţă a populaţiei.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DSVSA Constanța va dispune măsuri specifice pentru producerea, depozitarea, transportului şi valorificării cărnii și lactatelor pentru Sărbătorile Pascale

29 Mar 2024 424

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 712

DSVSA Constanța cesionează, pentru patru ani, serviciile veterinare din județ. Contract de peste 5 milioane de lei (DOCUMENT)

09 Feb 2024 602

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele lui Iordan Cireașă, consilier la DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

24 Jan 2024 6197

Declarații de avere Constanța Emilia Văleanu, șef birou la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DOCUMENTE)

23 Jan 2024 817

Declarații de avere Vera Țolea, șef serviciu la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 775

Declarații de avere Averea și interesele Cristinei Vlad, șef birou în DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

22 Jan 2024 751

Declarații de avere Averea și interesele lui Bogdan Răzvan Licărete, consilier la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DOCUMENTE)

21 Jan 2024 777

Declarații de Avere Constanța Daniel Gherase, consilier la DSVSA Constanța deține două apartamente (DOCUMENTE)

20 Jan 2024 840

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Melaniei Tamara Covaci – șef serviciu la DSVSA Constanța (DOCUMENTE)

18 Jan 2024 966

Declarații de avere Constanța Simona Basalic, șef Serviciu Control Oficial Siguranța Alimentelor la DSVSA, averea și interesele (DOCUMENTE)

18 Jan 2024 683

Declarații de avere George Gabriel Nica, director executiv la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța

16 Jan 2024 1062

Gripă aviară, confirmată la două cadavre de lebede din Portul Constanța

12 Jan 2024 836

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 751

Știri Constanța UPDATE. Salvatorii intervin pentru salvarea unei lebede, în zona Portului Constanța! (FOTO +VIDEO)

10 Nov 2023 986