Actualitate

Unitatea de Integrare a Forțelor NATO, la a cincea aniversare în România

  • Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, au participat marți, 8 septembrie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, la ceremonia prilejuită de împlinirea a 5 de ani de existență a Unității de Integrare a Forțelor NATO în România (NATO Force Integration Unit - NFIU) - structură multinațională NATO aflată pe teritoriul României.

După primirea raportului și intonarea imnurilor NATO și României, comandantul NFIU, locotenent-colonelul Sorin-Gheorghe Șoană a oferit, în semn de recunoștință, foștilor comandanți ai structurii, placheta NFIU România. În continuare, a fost conferită Emblema de Onoare a Forțelor Terestre, personalului care a activat în cadrul NFIU încă de la înființarea acestei unități.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Simona Cojocaru a evidențiat rolul esențial pe care îl are această structură, în implementarea planurilor operaționale la nivelul Alianței.

„Postura de descurajare și apărare colectivă rămâne esențială pentru securitatea comună, fiind prioritară continuarea consolidării acesteia, context în care structura NFIU reprezintă un facilitator important. Personalul militar internațional și român care cooperează în cadrul acestei structuri reprezintă o declarație de unitate și solidaritate a NATO. Acționând împreună în acest mediu multinațional reprezintă o bună oportunitate de a învăța unul de la celălalt, de a aprofunda cunoașterea și înțelegerea realităților din actualul context de securitate.”

La rândul său, șeful Statului Major al Forțelor Terestre Române, a reliefat faptul că NFIU s-a dovedit a fi o punte sigură între forțele NATO și România, care a demonstrat permanent că este în măsură să își îndeplinească obligațiile asumate și misiunile încredințate.

Decizia pentru înființarea acestui comandament pe flancul estic al Alianței a fost luată la Summit-ul din Țara Galilor din 2014, unde a fost aprobat Planul de Reacție Rapidă, care cuprinde o serie de măsuri de apărare colectivă.
NFIU este o prezență permanentă a Alianței pe teritoriul României. Coordonarea dislocării rapide a forțelor NATO cu un nivel de relație foarte ridicat,  identificarea nevoilor logistice și de transport ale acestora și asigurarea legăturii dintre forțele Alianței și România, fac parte din paleta de misiuni pe care această structură le are de îndeplinit.

Amprenta multinațională a acestei structuri o reprezintă militarii care provin din 12 țări contribuitoare: Albania, Bulgaria, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Marea Britanie, Statele Unite Ale Americii și România.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fregata „Regina Maria”, misiune pentru descurajarea potențialelor amenințări în estul Mediteranei

23 Oct 2020 213

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

22 Oct 2020 484

Achiziția Sistemului de instalații mobile de lansare rachete antinavă pentru Forțele Navale în procedură de aprobare de Congresul SUA

17 Oct 2020 1645

Plt. adj. Ionuț Traicu, de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, a primit o distincție pentru activitatea din Afganistan

13 Oct 2020 665

NATO va părăsi Afganistanul împreună cu Statele Unite

08 Oct 2020 1028

Comandantul Forțelor pentru Operații Speciale, parte din conducerea AMVVD Constanța

26 Sep 2020 792

Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al NATO

18 Sep 2020 417

Participă sute de marinari militari Forțele Navale Române, instruire româno-ucraineană la granița de est a NATO

09 Sep 2020 457

Au semnat un acord la nivel guvernamental în domeniul cooperării tehnico-militare Convorbiri oficiale ale miniștrilor român și ucrainean, la sediul MApN

05 Sep 2020 591

Dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale a ajuns la Înalta Curte. Când s-a stabilit primul termen

05 Sep 2020 844

Convorbire oficială a conducerii MApN cu amiralul Robert P. Burke, comandantul JFC Napoli, cu prilejul aniversării HQ MND-SE

03 Sep 2020 469

MApN Comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, în vizită în România. Când va avea loc evenimentul

02 Sep 2020 453

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Ceremonia de certificare a detașamentului canadian aflat în misiune în România

01 Sep 2020 1234

Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene, în curs de dislocare la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

26 Aug 2020 965

Mesajul Ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă Fost senator al României și fost secretar de stat, răpus de Covid-19!

03 Aug 2020 838