Universitatea Ovidius din Constanţa. Un nou program de antiplagiat

  • Prin Fondul pentru Dezvoltare Instituțională al Ministerului Educației, Universitatea Ovidius din Constanța (UOC), a achiziționat un nou program de antiplagiat.
 
În cadrul proiectului CNFIS-FDI-2021-0540, UOC a organizat o întrunire online la „ masa rotundă „Schimb de bune practici în conceperea și scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice și etice””, informează lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu, directorul proiectului.
 
În continuare, vă redăm întocmai comunicatul transmit de Universitatea Ovidius din Constanța:
 

„ Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) a organizat vineri, 29 octombrie, masa rotundă „Schimb de bune practici în conceperea și scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice și etice”, în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2021-0540 – „Performanță și calitate academică în UOC. Crearea și dezvoltarea Platformei electronice pentru evaluarea periodică a performanțelor profesionale individuale ale cadrelor didactice – PERFORM DIDACT”, informează lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu, directorul proiectului.
 
Potrivit sursei citate, evenimentul este al doilea din seria celor trei realizate în mediul online, cu participare națională și internațională, de personal similar din alte centre universitare, şi facilitează schimbul de experiență pentru conceperea și scrierea lucrărilor academice cu respectarea standardelor deontologice și etice, în scopul îmbunătățirii performanțelor profesionale individuale ale cadrelor didactice din UOC și sporirii vizibilității acestora.
 
„În cadrul întâlnirii, invitatul special a fost reprezentantul furnizorului facilităţii de comparare electronică a documentelor, prin utilizarea serviciului de internet Sistemantiplagiat.ro, achiziționat prin proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 pentru utilizare în cadrul Universității Ovidius din Constanța în vederea verificării lucrărilor de licență, disertație și doctorat, precum și a articolelor științifice rezultate în urma activităților de cercetare ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor, respectiv ale cadrelor didactice din cadrul instituției, împotriva plagiatului.
 
De asemenea, s-a realizat un schimb de experiență cu alți utilizatori instituționali ai acestui serviciu de comparare electronică a documentelor, atât din țară cât și din străinătate, respectiv: Institutul de Studii Financiare din București, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și Universitatea de Stat din Tiraspol, Moldova”, a precizat lect. univ. dr. Gabriela Gheorghiu.
 
Serviciul Sistemantiplagiat.ro este un program informatic recunoscut de Ministerul Educației Naționale pentru compararea documentelor în format text, creat în anul 2002 și lansat în România în anul 2012.
 
Accesarea serviciului se face prin conectarea la o platformă online pusă la dispoziția beneficiarilor pe baza unui cont de utilizator, cu ajutorul căruia sunt încărcate în sistem documentele în format text, iar conținutul lor este comparat cu bazele de date pe care platforma le are la dispoziție.
 


În urma analizei sistemul emite un raport de similitudine ce contribuie la evaluarea originalității textului verificat cu ajutorul a doi coeficienți – unul care indică valoarea procentuală din textul analizat care este identică cu alte documente cu acces liber pe Internet sau cu textele din baza de date legislative și altul care indică valoarea procentuală din textul analizat, marcată cu ghilimele sub formă de citare.
 
De asemenea, raportul de similitudine oferă informații și cu privire la sursele în care au fost identificate fragmente similare, însoțite de procente pentru fiecare tip de bază de date și fiecare sursă în parte, precum și avertismente privind posibile tentative de alterare a textului.
Proiectul CNFIS-FDI-2021-0540 beneficiază de o finanțare de 344.000 lei din bugetul alocat Ministerului Educației, din fondul de dezvoltare instituțională, Domeniul 5 – Îmbunătățirea calității activității didactice, inclusiv a respectării deontologiei și eticii academice și este implementat de Universitatea Ovidius din Constanța în perioada mai – decembrie 2021.”


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. „Suntem într-un plin război cognitiv, informațional. Războiul acela clasic nu cred că îl vom mai avea"

28 Jan 2022 275

UOC anunță Prof. univ. dr. Mariana Așchie a primit titlul de de director onorific al Centrului de Cercetare Dezvoltare pentru studiul Morfologic și Genetic în patologia malignă

27 Jan 2022 603

Universitatea Ovidius din Constanţa a primit „Premiul pentru Inovare”

25 Jan 2022 418

In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

21 Jan 2022 728

Universitatea „Ovidius” din Constanţa face angajări. Ce posturi sunt vacante

10 Jan 2022 1079

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 554

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Care sunt condițiile de participare la concurs

07 Jan 2022 1113

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează șef de birou în cadrul Biroului Rectorat și Registratură

07 Jan 2022 673

Universitatea „Ovidius” din Constanța Cine sunt câștigătorii concursului de fotografie „Suntem sănătoși?”

05 Jan 2022 906

Universitatea Ovidius din Constanţa a finalizat proiectul PERFORM DIDACT. Ce prevede acesta

05 Jan 2022 670

Universitatea Ovidius din Constanța pregătește organizarea unui eveniment sportiv de mare anvergură

18 Dec 2021 782

Universitatea Ovidius din Constanța Facultatea de Construcții a fost desemnată Centru Regional de examinare pentru atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte

17 Dec 2021 669

Universitatea Ovidius din Constanța Masă rotundă dedicată standardelor deontologice și etice în conceperea și scrierea lucrărilor academice

15 Dec 2021 691

Universitatea Ovidius - Facultatea de Arte Artistul care l-a învins pe Dali, invitat special al expoziţiei „Sacrul în artă”

15 Dec 2021 693

Universitatea Ovidius din Constanța Vernisajul expoziției „Sacrul în artă“

15 Dec 2021 606