Actualitate

UPDATE. LIVE VIDEO. Ședință de Guvern. Orban „Trecem de la stare de alertă, la starea de alertă maximă”
UPDATE

Guvernul a adoptat Hotărârea prin care se declară starea de alertă, timp de 30 de zile, pe teritoriul României.

Potrivit noii legi, Hotărârea va fi trimisă Parlamentului, care trebuie să dea, în cinci zile, vot în încuviinţare a stării de alertă, dacă aceasta se instituie în mai mult de jumătate din judeţele ţării. O dată cu noua Hotărâre, autorităţile pot da amenzi, în cazul nerespectării regulilor impuse pe perioada stării de alertă.

Cele mai importante reguli sunt obligativitatea purtării măştii de protecţie, în spaţiile închise precum şi obligaţia de a ieşi din localitate doar pentru anumite motive, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere. Amenzile sunt mai mici decât în starea de urgenţă, şi ajung până la 2.500 de lei, pentru persoanele fizice care încalcă restricţiile.
 

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern, că a decis să declare starea de alertă în baza noii legi 55 care a intrat în vigoare astăzi, pentru a nu exista comentarii.

Anterior şediţei de Guvern, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o Hotărâre.

„Trecem de la stare de alertă, la stare de alertă maximă, pentru că legea ne permite şi ne dă pârghiile pentru a lua toate măsurile pentru apărarea vieţii oamenilor”, a spus Orban.

Premierul a precizat că la ora 19.00 a convocat la Palatul Victoria toate instituţiile cu atribuţii de control, pentru aplicarea măsurilor în perioada stării de alertă.
 
Proiectul de act normativ inclus pe agenda ședinței Guvernului României din 18 mai 2020 este următorul:

Agenda ședinței de Guvern poate fi completată cu proiecte de acte normative incluse pe lista suplimentară.

I.    PROIECTE DE HOTĂRÂRI

1.    PROIECT DE HOTĂRÂRE privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/05/HG-16.pdf

Notă: Proiectele de acte normative și documentele de politici publice incluse pe agendă pot suferi unele modificări în urma dezbaterilor din cadrul ședinței Guvernului României.

Amintim că,  premierul Ludovic Orban a anunţat, aseară, că a convocat, pentru această dimineață, şedinţe ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului, spunând că acestea sunt necesare pentru a derula toate procedurile pentru instituirea stării de alertă.

"Îmi doresc ca, odată cu trecerea la starea de alertă, cetăţenii să înţeleagă că responsabilitatea fiecărui cetăţean este cea mai bună pavăză în răspândirea acestei epidemii", a spus Orban. 

"Tot mâine voi convoca, după audierea mea la Parlament, toate instituţiile care au atribuţii de control şi care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege şi prin hotărrea de Guvern în cadrul stării de alertă. Toate instituţiile de control vor fi pe teren şi vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile", a mai anunțat, aseară, Orban.

 

Citește și: Ședințe cruciale, în această dimineață, anunțate de Ludovic Orban

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ludovic Orban „Prioritatea zero în România trebuie să fie controlul respectării normelor sanitare“

09 Jul 2020 470

Proiectul privind carantinarea şi izolarea, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor

09 Jul 2020 1711

Răzvan Filipescu (Pro România), petiție în sprijinul fermierilor constănțeni “Să lăsăm orgoliile politice și să luăm atitudine, este vorba de interesul județean!”

09 Jul 2020 2026

Statisticianul constănțean, Nicholas Georgescu-Roegen a elaborat o serie de lucrări în acest domeniu Este Ziua statisticianului. De ce azi. Cine a stabilit

08 Jul 2020 398

Angajat al Guvernului confirmat pozitiv la testul pentru COVID-19

06 Jul 2020 625

LIVE VIDEO Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat, noi detalii despre carantină și internare

06 Jul 2020 652

Noua lege privind carantina şi izolarea, discutată astăzi în Guvern. Proiectul trebuie să treacă și de votul Parlamentului

06 Jul 2020 793

Se deschid șase grădinițe cu program prelungit. Patru în Constanța și câte una în Cumpăna și Valu lui Traian

06 Jul 2020 1027

Mesajul premierului Ludovic Orban cu prilejul Zilei Internaționale a Cooperației „Felicit societățile cooperatiste, cooperatorii meșteșugari și pe toți cei care lucrează în acest sector“

04 Jul 2020 685

Ședință la Guvernul României. Un proiect are legătură cu județul Constanța

01 Jul 2020 386

Proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României de pe 1 iulie. Unul privește și Constanța

30 Jun 2020 436

Hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor, suspendată

24 Jun 2020 332

Stănescu Creșterea pensiilor și alocațiilor – prima măsură a PSD după demiterea guvernului Orban

22 Jun 2020 1429

Vestea care a bulversat profesorii Pe perioada stării de alertă se suspendă toate activitățile din calendarul mobilității

19 Jun 2020 1300

Din seria „beneficiilor” colaterale ale pandemiei Milioane de lei alocați de Guvern unităților de învățământ fără wc-uri

18 Jun 2020 526