UPDATE. LIVE VIDEO+TEXT Cine sunt câștigătorii concursului național de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)












UPDATE:

„Această nouă pădure urbană va avea un impact și va îmbogăți viața locuitorilor, oferind în același timp un cadru durabil pentru evoluții viitoare. Această abordare holistică și coerentă are potențialul și capacitatea de a crea un nou reper pentru orașul Constanța, creând un nou Topos, ce ar putea deveni o ancoră puternică pentru rețeaua de spații verzi a orașului.

Poate genera valoare adăugată pe toate planurile – economic, spațial, social, ecologic – în timp ce ar putea deveni o referință și să-și extindă adresabilitatea dincolo de zona metropolitană Constanța către un public național și chiar internațional. Gestul de design îndrăzneț este atât vechi, cât și inovator, deoarece se referă la comunitățile “climax” arhetipale care ar oferi atât adăpost, cât și un nivel de libertate utilizatorilor” - așa a descris președintele juriului proiectul câștigător.


Arhitecții de la STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL sunt câștigătorii marelui premiu.

Echipa de arhitecți de la STARH a mai câștigat anul acesta și Concursul Internațional de Soluții  pentur "Piața Sfatului Brasov Central Square", competiție ce a avut ca obiectiv principal contractarea, de către Primăria Municipiului Brasov, a serviciilor de proiectare a noii Piețe a Sfatului, din Brașov, contract estimat la 1,48 milioane de lei (fără TVA).

Aceeași firma a mai participat și la concursul național de soluții pentru amenajarea Parcului Bună Ziua din Cluj Napoca.
Premiul cel mare a revenit firmei Punct Birou de Arhitectură SRL iar echipa de la STARH – Arhitectura, Construcții, Design SRL a ieșit pe locul al doilea.

Cei de la STARH a vrut să proiecte și noul sediul al Muzeului de Istorie Națională a României, însă procedura de atribuire a fost anulată.
Nu în ultimul rând, STARH – Arhitectura, Construcții, Design SRL au mai câștigat o mențiune anul trecut în cadrul concursului de soluții pentru Parcul Est din Cluj Napoca.
 
De la Primăria Constanța vor încasa pentru premiul cel mare suma de 1.167.750 EUR fără TVA , respectiv 5.751.402,30 lei.

STARH ARHITECTURA CONSTRUCTII DESIGN SRL, cu sediul în sectorul 6 București. Iar în ultimul an fiscal a raportat o cifră de afaceri de 1.469.612 lei, profit de 314.469 lei la 4 angajați dar și datorii de 544.400 lei.

Asociați majoritari sunt: Florian Stanciu și Maria-Iulia Stanciu care au și calitatea de administratori. Asociați minoritari sunt: Cosmin Valentin Georgescu, Octavian Bîrsan, Cosmin Gălățianu și Alexandru-Cristian Beșliu.


Știrea inițială:

Muzeul de Artă Constanța găzduiește în Sala de secol XIX conferința de presă pentru anunțarea câștigătorilor concursului național de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C.

La eveniment participă din partea Primăriei Municipiului Constanța, City-Managerul Felicia Ovanesian și Alin Vintilă, director achizitii, dar și reprezentații Ordinului Arhiecților. 

"În urmă cu un an s-a născut ideea de a realiza acest parc. Unii au crezut, alții au râs, dar iată că într-un an avem un început.  A fost un concurs, astăzi vom afla câștigătorul proiectului pe care urmează sa îl implementam" - a precizat Felicia Ovanesian. 


Ștefan Balici, președintele OAR a precizta că investițiile publice reprezintă o parte importantă pentru activitatea arhitecților și este încă mult de făcut pentru a aduce schimbarea.

"Sperăm că va crește numărul investițiilor prin concursuri, pentru creșterea calității acestor proiecte" a spus Balici. 

Mirona Crăciun, coordonatorul Departamentului Concursuri OAR a salutat inițiativa primariei de a organiza acest concurs de proiecte.

Mihail Isacov președinte OAR filiala Dobrogea a precizat că Central Park a fost construit tot în urma unui concurs de proiecte. 

„Extinderea orașului se va realiza prin urbanizarea unor terenuri agricole. Noi suntem o echipă de arhitecți și peisagiști. Din această colaborare au apărut idei care ne-au ajutat să construim această temă“ - a precizat peis. Mihai Culescu — parte a echipei Consilierilor Profesionali. 

Felicia Ovanesian prezintă juriul. 

Este vorba despre arh. peis. Helli Pangalou (GR), arh. Esenghiul Abdul (RO), arh. Mircea Munteanu (RO/BE), arh. Irina Băncescu (RO) arh. urb. Sorin Manea (RO), arh. Răzvan Calota – Reprezentant Autoritate Contractanta, arh. urb. Andreea Tănase (RO) și arh. Marius Șocarici – Reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR (RO).  

Sunt prezentanți câștigătorii. 


PREMIUL I - Proiectul cu numărul 111 - DN2825 – STARH – ARHITECTURA, CONSTRUCTII, DESIGN SRL.
Autori principali: FLORIAN STANCIU, ROBERTA IULIA FRUMUȘELU, EDUARD DUMITRU UNTARU, COSMIN GĂLĂȚIANU, OCTAVIAN BÎRSAN, DAVID SEBASTIAN MIHAI
Coautori: MARIA-IULIA STANCIU, ALEXANDRU CRISTIAN BEȘLIU, NELA ANDRIEȘ, ADELINA MARIN, ANDREI DOBRIȚĂ, TUDOR STĂNILĂ
Colaboratori specialități: PEIS. ALEXANDRU GHEORGHE



PREMIUL II - Proiectul cu numărul 118 - AP0000 – STUDIO 82 SRL.
Autori principali: ARH. VLAD SEBASTIAN RUSU ȘI ARH. OCTAV SILVIU OLĂNESCU
Coautori: ARH. ANDRADA PINTE, ARH. PETRICĂ MAIER-DRĂGAN ȘI ARH. ANDRA VLĂDOIU
Colaboratori arhitectură: STUD. ARH. LARISA LAURA LATIȘ ȘI STUD. ALEX GABRIEL BOLASZ
Colaboratori specialități: PEIS. ALEXANDRU MEXI



PREMIUL III - Proiectul cu numărul 121 - JD1986 – PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P.
Autori principali: PRÁCTICA ARQUITECTURA Y URBANISMO S.L.P. (JAIME DAROCA, JOSÉ MAYORAL AND JOSÉ RAMÓN SIERRA)
Colaboratori arhitectură: RAUL BRITO, SARAH AILLÓN, COSTAN SVINTI AND IVÁN IGLESIAS



MENTIUNE I - Proiectul cu numărul 103 - DC2017 – S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L.
Autori principali: ASOCIEREA S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L. –
S.C. TERA ARHITECTURĂ S.R.L., EFTIME ANDRADA, ROSETI TAMARA – MARIA, ROSETI TAMARA, VLĂSCEANU GABRIELA, IRIMIA CRISTINA, RUSU ELENA – DELIA, MĂUȚĂ DANIELA
Coautori: GÎSCĂ – CHIȚAC AMALIA ANASTASIA



MENTIUNE II - Proiectul cu numărul 102 - PV2222 – MOLDOVAN M. MIRUNA BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURĂ
Autori principali: ARH. MIRUNA MOLDOVAN, ARH. ȘTEFANIA BOCA, ING. PEIS. ANDREEA MANOILĂ, ARH. IUNIA BURICESCU, STUD. ARH. MONICA RUSU



MENTIUNE III - Proiectul cu numărul 117 - CC1752 – S.C. POSTER S.R.L.
Autori principali: IRINA MELITA, STEFAN SIMION, CLAUDIA ILEANA TRUFAS, CRISTIAN ANDREI BADESCU
Coautori: LUCA MISOSNIKY, ELENA FLOREA
Colaboratori specialități: PEIS. CORNELIUS GAVRIL



Proiectul CâștigătorPotrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în perioada 14 – 16 octombrie 2022 a avut  loc jurizarea proiectelor înscrise la concursul internațional de soluții pentru amenajarea Parcului DN3C, competiție lansată oficial pe data de 26 august 2022, organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR, Autoritate Contractantă – Municipiul Constanța.  
 
Obiectivul principal al concursului a fost selectarea celei mai bune soluții pentru amenajarea noului parc DN3C din Constanța, pentru atribuirea contractului de proiectare. Amplasamentul avut în vedere pentru realizarea parcului se găsește în nord-estul teritoriului administrativ al Municipiului, într-o zonă liberă de construcții care urmează să se dezvolte în baza Planului Urbanistic Zonal – Regenerare și Revitalizare Urbană Zona DN3C, comandat de Primăria Municipiului Constanța și aflat în faza de elaborare. Documentația răspunde nevoii de extindere a teritoriului intravilan al Municipiului în baza principiilor unei dezvoltări sustenabile pe patru planuri: social, economic, spațial și ecologic.  
 
Se vor acorda următoarele premii:  

Premiul I  valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare 1.167.750 EUR fără TVA - 5.751.402,30 LEI (curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Premiul II  25.000 EUR fără TVA (123.130,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Premiul III  15.000 EUR fără TVA (73.878,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 1  

8.000 EUR fără TVA (39.401,60 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 2  

7.000 EUR fără TVA (34.476,40 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  

Mențiune 3  

5.000 EUR fără TVA (24.626,00 LEI fără TVA, curs valutar BNR la data de 04 august 2022 - 1 EURO = 4.9252 Lei)  
 
Juriul concursului a fost alcătuit din specialiști cu experiență interdisciplinară, fiind cooptați experți peisagiști, arhitecți și urbaniști: arh. peis. Helli Pangalou (GR), arh. Esenghiul Abdul (RO), arh. Mircea Munteanu (RO/BE), arh. Irina Băncescu (RO) arh. urb. Sorin Manea (RO), arh. Răzvan Calota – Reprezentant Autoritate Contractanta, arh. urb. Andreea Tănase (RO) și arh. Marius Șocarici – Reprezentant al Filialei Teritoriale Dobrogea a OAR (RO).  
 
Dezvoltarea urbanistică și arhitecturală a orașului prin intermediul selecției de soluții prin concurs deschis este o practică a bunelor intenții, a transparenței decizionale și a selecției pe criterii valorice. Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Constanța, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.  
 
Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici în organizarea concursurilor de soluții OAR (rev. 2022), cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul de soluții este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă conform art. 105 lit. a) din  Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor Art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

23 de proiecte întră astăzi la jurizare în cadrul Concursului Internațional de Soluții pentru realizarea parcului de pe DN3C

14 Oct 2022 1926

Primăria Municipiului Constanța A fost lansat Concursul Internațional de Soluții „Parc DN3C”

26 Aug 2022 1707

Chestionar online propus de Primărie pentru înființarea unui parc în zona localității Ovidiu, pe DN3C

03 May 2022 1491