UPDATE Nava militară avariată de o mină pe Marea Neagră a ajuns în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

Dragorul avariat de mină a ajuns în Portul ConstanțaDragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) care a fost a lovit seara trecută o mină marină pe Marea Neagră ajunge astăîzi în Portul Constanța. Potrivit Forțelor Navale Române, nava militară a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

„Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.
Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii“ – au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

Cu toate că au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.

„Explozia a avut loc în zona pupa. Principalele sisteme de operare de la bordul navei nu au fost afectate, dar cârma a rămas blocată și din această cauză șeful Statului Major al Forțelor Navale, a ordonat navei maritime cu scafandri „Grozavul” să plece din portul militar Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.
Astăzi în jurul prânzului remorcherul va ajunge în Portul Constanța. Viteza de deplasare este foarte mică. Aseară a intervenit și remorcherul Perseus care se afla în apropiere și a acordat asistență“ – a precizat colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române. 

Reamintim că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

UPDATE: 

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns în jurul orei 14.00 în Portul Constanța. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Facilități pentru acostare la cheu a unei nave NATO de mărime medie în Cazarma 2918 Constanța! Se cere acordul la Mediu

14 Feb 2023 4145

O firmă cu acționariat norvegian va moderniza bucătăria de pe nava NSAMS 283 MIDIA (DOCUMENT)

22 Oct 2022 1709

Să ne conectăm cu istoria Living Danube Limes - Conectând țările europene de pe Dunăre. Evenimente la malul mării (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Oct 2022 1426

Lumea marinarilor Să ne încredem doar în șansă? Bătălia păcii și a războiului pe mare

08 Apr 2022 3279

Eveniment la Tulcea 60 de ani de la înființarea primei structuri logistice navale din județ

01 Apr 2022 1251

MApN O navă rusă se află lângă Zona Economică a României și oprește navele comerciale care merg spre Ucraina

24 Feb 2022 2363

Nava americană USS Mount Whitney a acostat în Dana de Pasageri a Portului Constanța (GALERIE FOTO)

13 Nov 2021 1580

Forțele Navale Române Puitorul „Viceamiral Constantin Bălescu” a încheiat escala de refacere a capacității de luptă din portul militar Taranto

04 Oct 2021 1668

Cu tinerețea la prova. Cu „Mircea” în Africa

23 Jul 2021 6901

Vizită importantă la bordul fregatei Marinei Regale a Țărilor de Jos HNLMS „Evertsen” acostată în Portul Constanța

28 Jun 2021 1462

Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

23 Jun 2021 2802

Nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” a încheiat cu succes misiunea din Marea Ionică

09 Apr 2021 2021

Statul Major al Forțelor Navale Continuă misiunea de căutare a persoanelor dispărute în Marea Neagră, ca urmare a scufundării navei „Volgo Balt 179”

12 Mar 2021 1544

Șalupa hidrografică Cpt. cdor. Alexandru Catuneanu 2 intră în reparații

26 Feb 2021 3207

A doua corvetă construită de Damen în România, livrată către Marina Militară din Pakistan

13 Nov 2020 2128