UPDATE. Nicolae Ciucă Hotărâri care vizează continuarea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii în porturile Constanţa şi Galaţi, adoptate de Guvern (VIDEO)

Nicolae Ciucă. Foto: facebook/Guvernul RomânieiPremierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în şedinţa de Guvern vor fi adoptate două hotărâri care vizează continuarea lucrărilor de dezvoltare a infrastructurii în porturile Constanţa şi Galaţi, conform Agerpres.ro

"Avem două hotărâri de Guvern prin care ne asigurăm că vom continua lucrările de dezvoltare a infrastructurii în cele două porturi de relevanţă. Este vorba de portul Constanţa. Discutăm despre 5 miliarde de lei investiţii, care sunt în mod special destinate atât serviciilor publice, cât şi dezvoltării componentei feroviare, fiind vorba de aproximativ 250 de kilometri de cale ferată, ceea ce asigură continuării dezvoltării operaţionale a portului Constanţa", a spus premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de Guvern.


Totodată, el a arătat că în privinţa portului Galaţi este vorba despre investiţii care vor asigura dezvoltarea componentei de transport multimodal.

"Portul Galaţi a căpătat o relevanţă aparte în acest moment odată cu declanşarea conflictului din Ucraina şi sprijinul pe care ţara noastră l-a asigurat prin reoperaţionalizarea căii ferate de la Galaţi la Giurgiuleşti, dar în acelaşi timp trebuie să vedem proiectul mare prin care ne asigurăm de asigurarea conectivităţii între fluviile Dunărea şi Rin. Este o componentă de transport european, face parte dintr-un program de transport european şi asigurăm toate premisele ca acest obiectiv să se îndeplinească", a mai menţionat şeful Guvernului. 

Sursa: Agerpres.ro

UPDATE: Oficial de la Ministrul Sorin Grindeanu

Am aprobat, astăzi, în Guvern noi investiții pentru creșterea capacității de operare a Porturilor Constanța si Galați !

Mai exact, indicatorii tehnico – economici necesari construcției unei platforme multimodale în Portul Galați care va asigura mult mai eficient conexiunea pe rețeaua centrală pan europeana Rhin-Dunăre.
Va fi construit un cheu vertical pe o lungime de 868 m, vor fi suplimentate suprafețele portuare și vor fi modernizate zonele de acces rutier și feroviar.

Valoarea actualizată a investiției este de 780,256 milioane de lei, iar finanțarea este asigurată din fonduri europene (CEF și POIM), fonduri de la bugetul de stat, sume din bugetul CN APDM SA Galați și surse proprii ale unor partenerilor privați.
Întregul proiect trebuie finalizat în 40 de luni.

Al doilea act normativ este necesar continuării lucrărilor de modernizare a infrastructurii feroviare din Portul Constanța.
Prin aprobarea indicatorilor tehnico-economici se asigură sumele necesare unor investiții care duce la creșterea fluxurilor de marfă și transferarea acestora mult mai eficient de la modul de transport maritim la modurile de transport terestre.

Astfel, va crește atât capacitatea de operare a Portului Constanța, cât și importanța acestuia pentru aprovizionarea altor zone.
Pe lângă modernizarea rețelei feroviare, proiectul prevede și lucrări de consolidare care vor mări suprafețele și vor optimiza activitățile de manevră.
Investițiile au o valoare de 5,355 miliarde de lei și trebuie finalizate în 48 luni.


Finanțarea este asigurată prin fonduri europene, prin sume alocate Ministerului Transporturilor din bugetul de stat și din venituri proprii ale CFR SA.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.