UPDATE Noaptea Muzeelor, la Constanța

Noaptea Muzeelor, la Constanța
Noaptea Muzeelor 2022 - ediția a XVIII-a, va fi organizată și în Constanța, sâmbătă, 14 mai. Cu un program extins chiar şi până dimineaţa, muzeele, aflate sub patronajul Consiliului Județean Constanța, le vor oferi constănțenilor o noapte de neuitat cu expoziții și evenimente inedite.


Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța va fi prima instituție muzeală care deschide „Noaptea Muzeeelor”, în Constanța, cu o serie de evenimente dedicate, după cum urmează:


Secția Planetariu va avea un program intitulat ” Știință prin educație”, din data de 13 mai începând cu ora 00:00 până în dimineața zilei de 14 mai 2022, ora 05:00. Proiectul prevede observații astronomice și continuă, pe parcursul zilei de 14 mai, cu dezvăluiri din experiența muzeografilor celorlalte secții, despre comportamentul aproape natural, al speciilor de animale aflate în cadrul instituției de cultură muzeale;


Secția Delfinariu și Mineralogie va găzdui evenimentul intitulat “Delfinariu punte de legătură între știință și educație”, cu demonstrații ale delfinilor ce vor avea loc la orele 12:00 și 15:00, în ziua de 14 mai. Acestea vor fi precedate timp de 15 minute de prezentarea acțiunii, realizată de către muzeograful din cadrul acestei secții;
Secția Microrezervație și Păsări Exotice va fi deschisă pe 14 mai, între orele 10:00 și 18:00, cu acțiunea „Comportament specific perioadelor premergătoare constituirii unei familii” unde vor fi efectuate 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00, cu grupurile constituite la acel moment din vizitatorii aflați în apropierea țarcurilor ce adăpostesc speciile de animale ale secției.


Nu în ultimul rând, Secția Acvariu va fi deschisă între orele 10:00 – 19:00 și  vor fi realizate două ghidaje, la orele 14:00 și 16:00, care vor evidenția „Comportamentul diferențiat, adaptat condițiilor diferite de habitat (salinitate, adancime, întuneric/lumină)” al diferitelor specii de pești din patrimoniul viu pe care secția îl expune vizitatorilor.


Muzeul de Artă Constanța vă așteaptă în data de 14 mai, între orele 20:00 – 24:00, cu un inedit spectacol cu statui vivante, intitulat “Muzeul lui Shakespeare”, în montajul maestrului Mihai Mălaimare, precum și un concert susținut de corul Villanella al Facultății de Arte, cele două momente fiind dedicate evenimentului “Noaptea Muzeelor”. Tot aici, veți putea vedea expoziția temporară a artiștilor plastici Anca Boeriu și Mirela Trăistaru – Redesenări, Expoziția din cadrul Concursului Național de Pictură Lucian Grigorescu, organizată în colaborare cu Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada, dar și piesele de colecție aflate în expoziția permanentă a instituției.


Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța va lua și el parte acțiunile organizate în cadrul evenimentului “Noapatea Muzeelor”, în ziua de 14 mai, în intervalul orar 19:00 – 01:00, cu toate secțiile și obiectivele, din județ, aflate în administrarea acestuia. Ca o atracție deosebită, clădirea muzeului va fi mapată, iar în interior vizitatorii se vor putea bucura de un extraordinar concert de muzică clasică și  de un recital de poezie antică. De asemenea, vor putea fi vizitate expoziția permanentă și o expoziție temporară intitulată “Cum se pregătește o expoziție”.


Accesul vizitatorilor în cadrul evenimentelor desfășurate de către instituțiile de cultură din subordinea CJC, se va realiza gratuit, iar programul evenimentelor organizate, poate fi consultat și on line la următoarele adrese: https://www.delfinariu.ro/, https://muzeuldeartaconstanta.ro/ și https://www.minac.ro/.

UPDATE:  Muzeul Național al Marinei Române organizează Noaptea Muzeelor 

În urmă cu 18 ani, Ministerul Culturii și Comunicării din Franța propunea organizarea programului Noaptea Europeană a Muzeelor. Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor au devenit principalii susținători ai evenimentului, iar în scurt timp mii de muzee din Europa s-au alăturat manifestării, informează reprezentanții Muzeului Național al Marinei române.

„Cu o singură absență, în 2020, provocată de pandemia cu SARS-COV-2, Noaptea Muzeelor s-a desfășurat neîntrerupt în tot acest timp și la Muzeul Național al Marinei Române.

Ca în fiecare an, și în noaptea de 14/15mai 2022, Muzeul Național al Marinei Române participă la programul internațional Noaptea Muzeelor și își așteaptă vizitatorii oferindu-le intrare liberă în expoziția permanentă.

Mai mult decât atât, vor putea fi vizitate, în același regim gratuit, două expoziții temporare. „Participarea Marinei Regale Române la Al Doilea Război Mondial”, organizată de specialiștii MNMR, în care sunt expuse arme albe și de foc, machete de nave, elemente de uniformă, ordine și medalii, brevete și fotografii din perioada războiului. Cea de-a doua expoziție poate fi vizitată în Salonul expozițional „Clio”, se numește „Armonia Culorilor” și este un regal oferit de 10 elevi militari ai Colegiului Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța, extrem de talentați la pictură și desen.

Programul oferit de Muzeul Național al Marinei Române de Noaptea Muzeelor se va derula în tronsonul orar: 18.00-23.00.
Duminică 15 mai, Muzeul Național al Marinei Române va fi ÎNCHIS“ - au mai precizat reprezentanții Muzeului Național de Marină Militară. 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Noapte în muzeele din România

19 May 2024 575

ISU Constanța. Măsuri de Siguranță pentru „Noaptea Muzeelor” 2024

18 May 2024 500

Scrisoare deschisă a membrilor Sindicatului „Ovidius” al Lucrătorilor din Muzee Constanța referitor la Noaptea Muzeelor

17 May 2024 860

ISU Giurgiu“Noaptea Muzeelor” - măsuri de prevenire a incendiilor

17 May 2024 249

Programul pentru Noaptea Muzeelor 2024 la Constanța

17 May 2024 2067

MINAC și muzeele de artă din Constanța nu vor participa la Noaptea Muzeelor

16 May 2024 710

Premierul Marcel Ciolacu Guvernul discută propunerile Ministerului Culturii privind rezolvarea problemelor de salarizare din muzee

16 May 2024 452

Noaptea Muzeelor la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” ! Ce surprize sunt pregătite la Constanța

16 May 2024 661

Noaptea Muzeelor la Constanța Ce activități a pregătit Muzeul Național al Marinei Române

15 May 2024 756

Comisia Naţională a Muzeelor, solidară cu revendicările sindicatelor din cultură în decizia neparticipării la Noaptea Muzeelor

14 May 2024 519

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 596

Este oficial Angajații de la ICEM Tulcea nu organizează Noaptea Muzeelor în acest an! Pe 18 mai 2024, muzeele vor avea program obișnuit

13 May 2024 1334

Noaptea Muzeelor nu se va organiza la Tulcea. Angajații ICEM refuză să facă ore suplimentare

12 May 2024 592

Membrii Sindicatului „Ovidius” din muzeele din Constanța nu vor participa la Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor, care vor avea loc în data de 18 mai!

23 Apr 2024 659

Noaptea Muzeelor la Constanța Muzica Militară a Forțelor Navale vă așteaptă la un recital de excepție!

13 May 2023 1258