UPDATE Trei containere cu 77 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în Portul Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)


Sunt trei containere cu îmbrăcăminte din Canada în Portul Constanța Sud Agigea.


Acum se efectuează controlul fizic.Sunt de fapt deșeuri.La fața locului sunt polițiști de frontieră, comisari OPC, Garda de Mediu, vameși. 

Oficial de la Garda de Coastă 


Trei containere cu 77 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în Portul Constanţa


Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au depistat trei containere ce conţineau 76.789 kg haine second-hand catalogate ulterior ca fiind deşeuri, care urmau să fie importate de către o societate comercială din România.


În data de 11.01.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului - Comisariatul Județean Constanța au efectuat contrul asupra a trei containere, încărcat conform documentelor de insoţire cu haine second-hand. Acestea urmau să fie importate din Canada de către o societate comercială de pe raza județului Mureș.
În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în containere se aflau încărcate 76.789 kg îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curățare, dezinfecție şi dezinsecție.


Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului au stabilit că acestea sunt, în fapt, deșeuri inutilizabile și nu pot fi puse în vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează a fi returnată către expeditor.


Acțiunea a beneficiat de sprijinul Agenției Europene FRONTEX.


În cauză, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de importul de deșeuri cu încălcarea prevederilor legale și introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora.Amintim că, săptămâna trecută, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud au descoperit, în două containere, 38.000 kg de deșeuri care aveau ca destinație o societate comercială de pe teritoriul ţării noastre.


În data de 07.01.2022, polițiștii de frontieră în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța au efectuat controlul asupra a două containere încărcate cu deșeuri care urmau să intre în România. Acestea erau importate din Marea Britanie de către o societate comercială de pe teritoriul României.


În urma verificărilor suplimentare, a rezultat faptul că în containere se aflau încărcate 37.920  kg de deșeuri plastice, iar autoritățile au constatat faptul că anumite rubrici din anexele prezentate nu erau completate, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare, iar societatea importatoare avea autorizația de mediu expirată.


În acest sens, autorităţile de control au luat măsura interzicerii accesului pe teritoriul României a deşeurilor în cauză și returnarea încărcăturii la societatea exportatoare din Marea Britanie.


S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de import ilegal de deșeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu și introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora, la finalul cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

UPDATE:

„La solicitarea Poliției de Frontieră s-a desfășurat o acțiune de control la care au participat mai multe autorități printre care și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța. Această acțiune viza importul de haine second hand cel puțin, aparent, în condițiile în care acestea nu fuseseră igienizate sau dezinfectate așa cum o hotărâre de Guvern o cere, motiv pentru care au fost declarate deșeuri. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța urmând ca întreaga cantitate să fie returnată probabil, celui care a expediat-o“ - a declarat Horia Constantinescu, comisar sef adjunct Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanța. 


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un ofițer din IPJ Constanța, condamnat într-un dosar DNA, va fi reabilitat!

21 May 2022 607

Condamnat după ce a încercat să iasă din Portul Constanța în baza unui document fals!

21 May 2022 710

Constanța Cum vă puteți înscrie la cursa de alergare „Ovidio Running”

19 May 2022 481

Ministrul Bogdan Aurescu „Capitalizarea potenţialului portului Constanţa la Marea Neagră are relevanţă strategică“

19 May 2022 364

Canada, pregătită să trimită nave în România pentru a exporta grâul blocat în Ucraina

17 May 2022 591

CN APMC 60 de noi stâlpi echipați cu corpuri de iluminat au fost montați în Portul Constanța

17 May 2022 411

Județul Constanța Experți din cadrul ADD Constanța, în vizită tehnică pe locul viitorului port pescăresc din Hârșova

16 May 2022 494

Nava – școală „Mircea” revine în Portul Militar Constanța cu o zi înainte de a împlini 83 de ani de la intrarea în serviciul Forțelor Navale Române

16 May 2022 394

Constanţa, într-o cursă contra cronometru pentru a livra cerealele din Ucraina pe pieţele mondiale. Care este situația în port

13 May 2022 681

Constanța Administrația Porturilor Maritime a modernizat drumul dintre Poarta 7 și Poarta 9 (GALERIE FOTO)

13 May 2022 433

Societate din Portul Constanța, sancționată de Garda de Mediu pentru dezmembrarea unei barje, fară să dețină autorizație de mediu (GALERIE FOTO)

12 May 2022 473

Portul Militar Constanța. Nava – școală „Mircea” se întoarce acasă

12 May 2022 441

Pasarela pietonală de la poarta 2 a portului Constanța a fost redeschisă. Cât au costat lucrările de reparație (GALERIE FOTO)

12 May 2022 493

S-a finalizat controlul pentru importul de mărfuri second-hand dintr-un container sosit din SUA în Portul Constanța. Unde urma să ajungă marfa (GALERIE FOTO)

11 May 2022 495

Oficial de la Autoritatea Navală Română despre barja scufundată în dana 99 a portului Constanța

11 May 2022 717