UPDATE Trei containere cu 77 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în Portul Constanţa (GALERIE FOTO+VIDEO)


Sunt trei containere cu îmbrăcăminte din Canada în Portul Constanța Sud Agigea.


Acum se efectuează controlul fizic.



Sunt de fapt deșeuri.



La fața locului sunt polițiști de frontieră, comisari OPC, Garda de Mediu, vameși. 

Oficial de la Garda de Coastă 


Trei containere cu 77 tone de deșeuri din haine second-hand, descoperite în Portul Constanţa


Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au depistat trei containere ce conţineau 76.789 kg haine second-hand catalogate ulterior ca fiind deşeuri, care urmau să fie importate de către o societate comercială din România.


În data de 11.01.2022, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud, comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța şi comisari din cadrul Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului - Comisariatul Județean Constanța au efectuat contrul asupra a trei containere, încărcat conform documentelor de insoţire cu haine second-hand. Acestea urmau să fie importate din Canada de către o societate comercială de pe raza județului Mureș.
În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în containere se aflau încărcate 76.789 kg îmbrăcăminte cu un grad avansat de uzură, nefiind supusă procesului de curățare, dezinfecție şi dezinsecție.


Reprezentanții Gărzii de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului au stabilit că acestea sunt, în fapt, deșeuri inutilizabile și nu pot fi puse în vânzare în România, iar întreaga cantitate urmează a fi returnată către expeditor.


Acțiunea a beneficiat de sprijinul Agenției Europene FRONTEX.


În cauză, se efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de importul de deșeuri cu încălcarea prevederilor legale și introducerea pe teritoriul României a deșeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora.



Amintim că, săptămâna trecută, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă împreună cu comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa și inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanţa Sud au descoperit, în două containere, 38.000 kg de deșeuri care aveau ca destinație o societate comercială de pe teritoriul ţării noastre.


În data de 07.01.2022, polițiștii de frontieră în cooperare cu inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța au efectuat controlul asupra a două containere încărcate cu deșeuri care urmau să intre în România. Acestea erau importate din Marea Britanie de către o societate comercială de pe teritoriul României.


În urma verificărilor suplimentare, a rezultat faptul că în containere se aflau încărcate 37.920  kg de deșeuri plastice, iar autoritățile au constatat faptul că anumite rubrici din anexele prezentate nu erau completate, nefiind astfel respectate prevederile legale în vigoare, iar societatea importatoare avea autorizația de mediu expirată.


În acest sens, autorităţile de control au luat măsura interzicerii accesului pe teritoriul României a deşeurilor în cauză și returnarea încărcăturii la societatea exportatoare din Marea Britanie.


S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de import ilegal de deșeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu și introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora, la finalul cercetărilor urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

UPDATE:

„La solicitarea Poliției de Frontieră s-a desfășurat o acțiune de control la care au participat mai multe autorități printre care și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța. Această acțiune viza importul de haine second hand cel puțin, aparent, în condițiile în care acestea nu fuseseră igienizate sau dezinfectate așa cum o hotărâre de Guvern o cere, motiv pentru care au fost declarate deșeuri. A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța urmând ca întreaga cantitate să fie returnată probabil, celui care a expediat-o“ - a declarat Horia Constantinescu, comisar sef adjunct Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Constanța. 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Reuniune în Portul Constanța a grupului de lucru româno-turkmen în domeniul transporturilor (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 408

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 496

One Star Security SRL, din Constanţa, a intrat în insolvență! (MINUTĂ)

22 Apr 2024 510

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 26-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele) - FOTO - VIDEO

21 Apr 2024 767

Finanţele Publice din Constanţa cer insolvența LGV Invest Quality SRL, din Limanu! Firma a deținut, prin concesiune, un teren în Portul Turistic Mangalia

19 Apr 2024 415

Procesul s-a terminat! Iată când va afla Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, decizia finală în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Apr 2024 543

Marcel Ciolacu Portul Constanţa, cel mai important hub de distribuţie a mărfurilor la Marea Neagră

19 Apr 2024 579

Sorin Grindeanu „Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii emiratezi pentru Portul Constanța”

19 Apr 2024 393

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 454

Continuă asfaltarea drumurilor intens circulate din Portul Constanța (FOTO)

18 Apr 2024 410

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 4302

Nava de pasageri Scenic Opal a ajuns la Constanța (FOTO)

15 Apr 2024 409

Razie în muncipiul Constanța. S-au întocmit dosare penale

14 Apr 2024 731

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2327

Fotbal Constanța Rezultatele etapei a 25-a de la Liga a 4-a (seniori și juniori + clasamentele)

14 Apr 2024 924