UPDATE Universitatea „Ovidius” din Constanţa a găzduit prima Competiție Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică - CT Open 2021

  • Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța a organizat, în perioada  23-24 octombrie 2021, Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța şi Teatrul de Stat Constanța.
În cadrul acestui eveniment s-a urmărit promovarea gândirii critice și a argumentației, argumentarea pertinentă, spontană și fără acces la surse de informare.

La competiție au participat nouă echipe de elevi de la licee de pe raza județului Constanța.

Comunicatul oficial al Universității „Ovidius” din Constanța

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC), a găzduit şi organizat, în perioada 23-24 octombrie 2021, Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021, în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța şi Teatrul de Stat Constanța, informează conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, decanul facultăţii.

Potrivit sursei citate, în cadrul competiției care a urmărit promovarea gândirii critice și a argumentației, argumentarea pertinentă, spontană și fără acces la surse de informare, au participat nouă echipe formate din elevi de la licee din județul Constanța.

Adolescenţii au susţinut dezbateri pe subiecte complexe în cadrul cărora au fost determinați să decidă modul optim de a direcționa resursele medicale în pandemia de COVID-19, natura omului sau moduri prin care cetățenii de rând să încheie promisiuni legale.

Organizatorii au precizat că acest eveniment a fost o premieră, prima competiție de tip open de la malul mării în formatul World Schools, liceenii reuşind să-şi susțină ideile în mod organizat, cu argumente pertinente, referitoare la teme sensibile ce de multe ori pot părea greu abordabile.

În urma a trei etape preliminatorii, a unei semifinale și a unei finale, a fost desemnată câștigătoare echipa CTD Bitcoin, alcătuită din Sânziana Ciubotariu (clasa a XII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), Andrei Manea (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ovidius”) și Adina Toma (clasa a X-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), protagoniştii dezbătând asupra moțiunii: „Acest parlament ar da acces prioritar la îngrijire medicală la momentul infectării cu SARS-CoV 2 persoanelor vaccinate anti COVID-19, față de cele nevaccinate atât timp cât virusul constituie o amenințare iminentă”.


Participanţii au fost premiați cu vouchere la teatru și diverse premii oferite de partenerii competiției, iar câștigătorii au primit medalii și cupe.

UPDATE - Poziția oficială a Asociației CT Debate - Dezbatere


În perioada 23 octombrie – 24 octombrie a avut loc Competiția Județeană de Dezbatere, Oratorie și Retorică CT Open 2021. În cadrul competiției au participat 9 echipe cu participanți de la mai multe licee din județul Constanța.

Tinerii au dezbătut subiecte complexe în cadrul cărora au fost puși să decidă modul optim de a direcționa resursele medicale în pandemia de COVID-19, natura omului sau moduri prin care cetățenii de rând să încheie promisiuni legale și multe altele. Competiția a reprezentat colaborarea dintre sectorul cultural și cel educațional în cadrul căreia în centrul acțiunii au fost tinerii.

Competiția a avut ca scop promovarea gândirii critice, argumentației și provocarea elevilor să construiască argumente pertinente, uneori pe loc și fără acces la surse de informare, pentru a câștiga meciurile de dezbatere.

În urma a 3 etape preliminatorii, a unei semifinale și a unei finale, echipa desemnată câștigătoare a fost CTD Bitcoin, echipă formată din Sânziana Ciubotariu (clasa a XII-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”), Andrei Manea (clasa a XII-a, Liceul Teoretic „Ovidius”) și Adina Toma (clasa a X-a, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”).

Aceștia au dezbătut asupra moțiunii „Acest parlament ar da acces prioritar la îngrijire medicală la momentul infectării cu SARS-CoV 2 persoanelor vaccinate anti COVID-19, față de cele nevaccinate atât timp cât virusul constituie o amenințare iminentă.” într-un meci în care s-au confruntat cu echipa CTD Impact, formată din Adrian Grigoraș (clasa a XII-a, „Liceul Teoretic „Lucian Blaga”), Miruna Stanciu (clasa a X-a, Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu”) și Mathias Aiello (clasa a X-a, Liceul Teoretic „George Călinescu”).

Competiția a fost susținută de către Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius Constanța”, Teatrul de Stat Constanța și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret Constanța. De asemenea, competiția a fost sponsorizată de Asociația „Rază de Soare Elena”.

Elevii participanți au fost felicitați de către reprezentanții partenerilor competiției, în cadrul festivității de închidere fiind prezenți domnul Conferențiar Univ. Dr. Emanuel PLOPEANU, decanul FISP, domnul Erwin ȘIMȘENSOHN, directorul Teatrului de Stat Constanța și domnul Ionuț BARBU, președintele FONT Constanța.

„Competiția a fost o premieră, fiind prima competiție de tip open de la malul mării care se joacă pe formatul World Schools, unul dintre cele mai întâlnite formate de dezbateri academice în România.

Ne bucurăm că am avut participanți într-un număr atât de mare, chiar dacă situația pandemică nu a fost tocmai permisivă, asumându-ne respectarea tuturor normelor sanitare. Elevii au făcut o treabă excelentă în a-și susține ideile în mod organizat, prezentând argumente mai mult decât pertinente referitor la anumite teme sensibile care, de multe ori, pot părea greu de abordat.

Considerăm acest eveniment ca fiind un succes și sperăm să reușim să organizăm cât mai multe evenimente de acest fel pentru a pune județul Constanța pe harta județelor prezente pe scena de dezbateri academice” – relatează David Niculae, organizator al evenimentului.


Elevii au fost premiați cu vouchere la teatru și diverse premii oferite de partenerii competiției, dar și cu medalii și cupe pentru câștigători și pentru vorbitorul desemnat „cel mai bun vorbitor al competiției”.

În curând, Asociația CT Debate - Dezbatere își va redeschide porțile pentru a primi noi elevi pe care să îi pregătească în arta dezbaterilor academice, toate detaliile urmând să fie transmise pe canalele menționate anterior.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Universitatea Ovidius din Constanța va organiza concurs de admitere pe locuri special alocate de către SRI

28 Jan 2022 615

Eveniment la Casa de cultură din Mangalia. Universitatea Ovidius din Constanța finalizează proiectul pentru valorificarea patrimoniului epigrafic și sculptural callatian

28 Jan 2022 350

ZIUA LIVE. „Suntem într-un plin război cognitiv, informațional. Războiul acela clasic nu cred că îl vom mai avea"

28 Jan 2022 724

UOC anunță Prof. univ. dr. Mariana Așchie a primit titlul de de director onorific al Centrului de Cercetare Dezvoltare pentru studiul Morfologic și Genetic în patologia malignă

27 Jan 2022 1310

Universitatea Ovidius din Constanţa a primit „Premiul pentru Inovare”

25 Jan 2022 437

In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

21 Jan 2022 742

Universitatea „Ovidius” din Constanţa face angajări. Ce posturi sunt vacante

10 Jan 2022 1085

Universitatea „Ovidius” din Constanța Proiect de formare a cadrelor didactice, finanţat din fonduri europene

10 Jan 2022 555

Post vacant la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. Care sunt condițiile de participare la concurs

07 Jan 2022 1115

Universitatea „Ovidius” din Constanţa angajează șef de birou în cadrul Biroului Rectorat și Registratură

07 Jan 2022 675

Universitatea „Ovidius” din Constanța Cine sunt câștigătorii concursului de fotografie „Suntem sănătoși?”

05 Jan 2022 914

Universitatea Ovidius din Constanţa a finalizat proiectul PERFORM DIDACT. Ce prevede acesta

05 Jan 2022 674

Universitatea Ovidius din Constanța pregătește organizarea unui eveniment sportiv de mare anvergură

18 Dec 2021 787

Universitatea Ovidius din Constanța Facultatea de Construcții a fost desemnată Centru Regional de examinare pentru atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte

17 Dec 2021 673

Universitatea Ovidius din Constanța Masă rotundă dedicată standardelor deontologice și etice în conceperea și scrierea lucrărilor academice

15 Dec 2021 697