USR Constanța cere exercitarea dreptului de preemțiune de către CLM pentru achiziția clădirii Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare

Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare, foto: Facebook/ Florin Cocargeanu
Viceprimarul Florin Cocargeanu a făcut o postare pe pagina de socializare referitoare la Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare.

Acesta spune despre clădire că poate deveni un monument de referință al Constanței și un pol de atracție în jurul căruia poate fi revitalizată o întreagă zonă aflată în moarte clinică.
 

I-am transmis domnului primar punctul meu de vedere oficial potrivit căruia acest drept să fie exercitat de Consiliul Local Municipal Constanța. Concretizarea acestui demers va permite achiziționarea Hanului de către municipalitate.

Prețul de achiziție este de 650.000 de euro, fără TVA, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit., punctează Florin Cocargeanu. 



Vă prezentăm conținutul integral al postării viceprimarului Cocargeanu 

Clădire istorică și de patrimoniu, Hanul Balcan de pe Strada Ștefan cel Mare poate deveni un monument de referință al Constanței și un pol de atracție în jurul căruia poate fi revitalizată o întreagă zonă aflată în moarte clinică.

Dat fiind faptul că Ministerul Culturii nu își exercită dreptul de preemțiune asupra clădirii, iar proprietarii acesteia s-au îndreptat în continuare către autoritățile locale, i-am transmis domnului primar punctul meu de vedere oficial potrivit căruia acest drept să fie exercitat de Consiliul Local Municipal Constanța. Concretizarea acestui demers va permite achiziționarea Hanului de către municipalitate.

Prețul de achiziție este de 650.000 de euro, fără TVA, o sumă mai mult decât acceptabilă pentru o clădire a cărei valoare istorică este de neprețuit.

De asemenea, amintesc că la propunerea consilierilor USR Constanța, în bugetul pentru 2022 a fost inclusă și aprobată o linie bugetară pentru finanțarea unui studiu de prefezabilitate în vederea transformării Hanului Balcan într-un centru cultural, acest proiect fiind parte a strategiei culturale și de dezvoltare turistică a orașului nostru.

După 30 de ani în care multe clădiri emblematice ale orașului, precum Palatul Regal din Mamaia, Bar Orient, Vila Dalles sau Sinagoga, au fost lăsate de izbeliște de către autorități sau au ajuns în mâinile unor privați pe care i-a interesat doar profitul, nu și conservarea patrimoniului cultural și arhitectural, achiziția de către Primăria Constanța a Hanului Balcan ar reprezenta un pas extrem de important pentru renovarea unei bijuterii arhitecturale și crearea unui precedent prin care și alte clădiri valoroase ale orașului ar putea fi salvate de la distrugere și uitare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria a eliberat certificatul de urbanism pentru restaurarea Hanului Balcan de pe strada Ștefan cel Mare!

04 Jan 2023 1080

Scanare 3D. Iată cum ar putea arăta Hanul Balcan după renovare! (VIDEO)

13 Oct 2022 2365

Hanul Balcan, Hotel Rex sau Hotel Palace. Clădiri emblematice, de patrimoniu, pentru care Primăria Constanța a refuzat să-și exercite dreptul de preempțiune!

03 Sep 2022 2560

LIVE VIDEO+TEXT USR Constanța a depus plângere penală pentru că Primăria Constanța nu și-a exercitat dreptul de preemțiune în cazul Hanului Balcan (VIDEO)

26 Aug 2022 2391

Editorial Strategia culturală a municipiului Constanța transformată în maculatură chiar de autorii ei!

08 Aug 2022 2417

Exclusiv. Primăria nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Hanul Balcan, clădire monument de referinţă a oraşului, are un nou proprietar!

03 Aug 2022 6001

Fotoreportaj Constanța. Hanul Balcan și poveștile sale, în luminile serii de pe Strada Ștefan cel Mare

19 Oct 2020 8601

Asociaţia „Verde Urban“ solicită Primăriei Constanţa demararea procedurilor de preluare a Hanului Balcan

08 Apr 2019 3063

Imagini de la eveniment. Incendiu în municipiul Constanța, lângă Hanul Balcan. Pompierii ISU Dobrogea, chemați în ajutor (galerie foto+video)

03 Mar 2019 2784

Revista presei locale

13 Jun 2016 3793