USR reușește să blocheze construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu

Sursa foto: Facebook/Stelian Ion
  • USR a reușit să suspende oficial construcțiile din beton de pe plaja sălbatică Corbu, prin petiția adresată Prefecturii Constanța pentru a ataca în justiție autorizațiile de construire.

Anunțul a fost făcut pe pagina oficială de Facebook a deputatului USR de Constanța, Stelian Ion.


Prefectura Constanța a anunțat, într-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai USR, că a cerut în justiție anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum și suspendarea și oprirea executării lucrărilor până la soluționarea pe fond a cauzei.

Pe 17 februarie 2022, mai mulți deputați și senatori USR au adresat o petiție Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiție actele care stau la baza emiterii autorizațiilor de construcție pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză.


”Salut decizia Instituției Prefectului de a ataca în contencios administrativ construirea ansamblului imobiliar de pe plaja virgină Corbu. Este semnalul clar că presiunea publică asupra tuturor nenorocirilor urbanistice funcționează. Și că, atunci când aducem argumente concrete, aceste dezastre imobiliare trebuie să înceteze. Așteptăm acum cu nerăbdare decizia instanței”, spune senatorul USR de Constanța, Remus Negoi.


”Până când Tribunalul Constanța se va pronunța pe tema anulării acestor acte, acestea sunt suspendate de drept, iar șantierul de la Corbu trebuie oprit. Orice centimetru de beton turnat în plus după suspendarea autorizației reprezintă infracțiune. Vom continua demersurile, vom analiza posibilitățile de recuperare a acestor terenuri, solicitând inclusiv premierului Nicolae Ciucă să trimită de urgență corpul de control la Corbu. Toți funcționarii care au fost de acord cu betonarea acestei suprafețe însemnate din aria protejată, trebuie trași la răspundere. Asta nu este dezvoltare, ci masacru împotriva unei arii protejate!”, explică deputatul USR de Constanța, Stelian Ion.


”Decizia prefecturii Constanța de a cere în justiție anularea autorizației de construcție a ansamblului rezidențial de pe plajă Corbu este un prim pas. Dar pe lângă anularea autorizațiilor este importantă și investigarea modului în care aceste autorizatii și avize au fost emise și tragerea la răspundere a celor vinovați. Vom urmări in continuare cu mare atenție problema de la Corbu pentru că protejarea mediului și conservarea lui în stare naturală nu este un moft ci o datorie pe care o avem în fața copiilor noștri”, declară deputata USR de Constanța Cristina Rizea.


Argumentele pe care USR le-a adus, în cadrul solicitării înaintate Prefecturii Constanța, sunt următoarele:

• Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietății publice, către un particular (art. 136 alin. (3) din Constituția României);
• Este interzisă amplasarea oricăror construcții pe terenuri acoperite de dune, așa cum este cazul în situația de față (art. 60 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 202/2002);
• A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administrația publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervației Biosferei „Delta Dunării”;
• În mod abuziv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar prin Avizele nr. 41/24.09.2020 și 42/24.09.2020, cu încălcarea prevederilor legale menționate și ignorarea completă a modului în care această construcție va afecta ecosistemul natural.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 386

ZIUA LIVE Stelian Ion (ADU) - „Eu văd dezvoltarea Constanței pe orizontală, trebuie să încurajăm aceste investiții"! (VIDEO)

17 Apr 2024 487

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Constanța propune o administrație transparentă!

16 Apr 2024 565

Bugetare participativă Se amenajează părculețul de la Termele Romane. Proiectul a fost depus de un adolescent din Constanța!

13 Apr 2024 509

Consultare publică Regulamentul de organizare și funcționare al comisiei de repartizare a locuințelor din fondul locativ de stat din municipiul Constanța destinate închirierii (DOCUMENT)

12 Apr 2024 531

A fost emis certificatul de urbanism Spații dotate cu echipamente pentru exerciții fizice, amenajate în Poarta 6 din municipiul Constanța

12 Apr 2024 424

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 579

ZIUA LIVE Semiran Abdurefi, președinte USR Mangalia, candidat la fotoliul de primar al Municipiului Mangalia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 895

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 729

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 556

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 491

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 638

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 645

LIVE VIDEO+TEXT Ludovic Orban - „Sunt aici pentru a-l sprijini pe Stelian Ion pentru funcția de primar al Municipiului Constanța“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Apr 2024 787

Sănătatea locuitorilor în pericol USR Constanța a sesizat Garda de Mediu în legătură cu poluarea din zona străzii Baba Novac !

05 Apr 2024 649