Va deveni un brand al orașului Autoritățile de la Techirghiol și Universitatea Ovidius vor să transpună o idee a lui Mircea Eliade în realitate. Vezi cum

Universitatea Ovidius și Primăria orașului Techirghiol au lansat ieri un proiect ce are în vedere înființarea Centrului de Cultură „Mircea Eliade”. Se dorește astfel a se asculta de propunerea marelui Mircea Eliade, care în 1936, a vorbit la Constanța despre necesitatea înființării unui centru de cultură dobrogean.

„În anul 1936, Mircea Eliade, care era deja foarte cunoscut, publicase mai multe cărți de succes, dar și teza de doctorat, a venit la Constanța și presa consemnează că el a vorbit cu acel prilej și, apoi a reluat ideea și a publicat-o în Revista Dobrogeană, că Dobrogei îi trebuie un centru de cultură, care să promoveze cultura dobrogeană. Propunerea noastră este să înființăm acel centru de cultură dobrogeană, cu forțele noastre și evident sub egida Universității Ovidius, și în felul acesta să existe un loc unde să punem opera, cultura, memoriile lui Mircea Eliade și orice studiu legat de această zonă (n.r. Techirghiol). Este cunoscut faptul că cel mai frumos reportaj despre Lacul Techirghiol a fost scris de Mircea Eliade”, a declarat, ieri, conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan de la Universitatea Ovidius.
Această propunere a fost validată ieri la Techirghiol urmând a fi înaintată conducerii Universității Ovidius. „În felul acesta, Techirghiol va beneficia de un brand ce i se cuvine”, a afirmat conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan. 
La rândul lui, primarul Adrian Stan a declarat că: „Ne dorim ca Techirghiolul să devină cunoscut nu doar prin apă și nămol, dar și prin viața culturală pe care a avut-o, pe care încercăm pas cu pas să o redescoperim prin asemenea întâlniri, precum cea de astăzi (n.r. ieri) și să o facem cunoscută întregii țări”.

În cadrul evenimentului au vorbit despre Mircea Eliade atât conf. univ. dr. Aurelia Lăpușan și primarul Adrian Stan, cât și Stelian Pleşoiu, care l-a cunoscut pe Eliade și care a trăit în preajma lui în ultimii săi ani de viață. Acesta a prezentat celor prezenți ieri în sala Complexului Balnear şi de Recuperare „Corpore Sano” câteva imagini unicat cu Mircea Eliade. Despre Mircea Eliade a vorbit și prof. univ. dr. Manuela Cernat, președinta Centrului român al Société Européenne de Culture Veneţia-Italia, societatea din care a făcut parte și Mircea Eliade.
Printre invitați s-a aflat și președintele Universității Andrei Șaguna, Aurel Papari.

S-a lansat o nouă monografie a orașului

Șeful autorității locale a profitat de acest moment pentru a lansa o nouă versiune a monografiei orașului. „Este monografia despre care am vorbit și anul trecut de Zilele Orașului, o carte pe care o vom multiplica și sunt sigur că va interesa pe multă lume. Volumul cuprinde foarte multe informații valoroase, în primul rând despre marile personalități ale României și, după aceea, chiar universale, care și-au legat într-un fel numele și de Techirghiol. Pot să-i amintesc aici pe aici pe Emil Palade, Mihail Kogălniceanu, Constantin Tănase. Iar astăzi (n.r. ieri) vom vorbi de o altă mare personalitate – Mircea Eliade, ai cărui părinți au avut o vilă la Techirghiol, Vila Cornelia, și în scrierile sale a amintit de acest lucru. Sunt scrieri unde vorbește de șederile și de plăcerea de a reveni în Techirghiol”, a subliniat primarul Adrian Stan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1046

Sondaj de opinie Dacă mâine ar avea loc alegerile, ați merge la vot? Da, au răspuns 72 % dintre participanți

14 Apr 2024 578

Comisia pentru buget-finanţe a Camerei Deputaţilor va lucra online până la finalul actualei sesiuni parlamentare

11 Apr 2024 378

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 306

Sondaj de opinie Mulțumiți de arondările școlare? Nu, spun 67% dintre respondenți

07 Apr 2024 447

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 981

IPJ SibiuDrumul spre libertate

05 Apr 2024 298

Primăria Constanța Prezentarea la ghișeele SPIT, doar pe bază de programare!

05 Apr 2024 477

O nouă apariție inedită! Fotbalistul Constantin Budescu, de la Farul Constanța, cântând „Habar n-ai tu cât te iubesc”

04 Apr 2024 1611

Dragostea de bani nu are vârstă - false măicuțe de până la 75 de ani, cercetate penal pentru escrocherii online (VIDEO)

03 Apr 2024 478

MAE Înregistrarea alegătorilor pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din străinătate la alegerile prezidențiale și la alegerile parlamentare din anul 2024

03 Apr 2024 452

Percheziții DIICOT Pornografie infantilă. Înregistrări video cu minori de 4-5 ani, în ipostaze sexuale explicite

03 Apr 2024 486

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1947

CNSC a decis Licitația pentru sistemul informatic al Portului Constanța contestată de afaceriștii de la Software Imagination & Vision!

02 Apr 2024 459

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 279