Vaccinare antigripală în farmacii, program pilot. Anunțul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România

Vaccinarea în farmacii, foto: Pexels
Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Inițiativa va contribui la creșterea accesului populației la vaccinare și la consolidarea rolului farmacistului în comunitate și în activitatea de prevenție.
 
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul gripal afectează anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulți și între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000 și 70.000 de oamenii își pierd viața în fiecare an din cauza complicațiilor determinate de virusul gripal.  

În România, datele oficiale arată că acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019-2022 a fost de 7,9%, mult sub nivelul din urmă cu peste 10 ani – respectiv de 51% în sezonul gripal 2007-2008. Această evoluție negativă arată importanța consolidării eforturilor generale ale societății românești de creștere a ratei de vaccinare împotriva gripei și nevoia unei implicări susținute a profesioniștilor din domeniul sănătății în activități de prevenție prin vaccinare. 


„Vaccinarea împotriva gripei  în farmaciile comunitare va facilita accesul populației la vaccinare, în contextul în care țara noastră, la fel ca restul statelor europene, continuă să fie afectată în acest sezon gripal și de pandemia de Covid-19. Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens și de către farmaciști cu competențe dobândite pentru realizarea vaccinării. Companiile membre ADRFR se vor implica în susținerea progamului pilot de vaccinare, urmând să fie implementați rapid toți pașii necesari bunei derulări”, a declarat Cătălina Pîntea, Președinte ADRFR. 

“Programul pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii reprezintă un pas important în zona de prevenție pentru pacienții din România. Acest proiect consolidează rolul farmaciilor în comunitățile pe care le deservesc, iar România se alătură statelor europene unde vaccinarea în farmacii este unul dintre serviciile accesate în mod constant de populație”, a declarat Iulian Trandafir, Vicepresedinte ADRFR. 


Derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii răspunde inclusiv așteptărilor pacienților români. Astfel, conform concluziilor studiului ”Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”, realizat în anul 2021 de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universitatii Bucuresti, pacienții români au încredere în farmaciști și în informațiile oferite de aceștia, sunt foarte mulțumiți de serviciile primite în farmaciile comunitare și își doresc introducerea de servicii noi în farmacii. În plus, încrederea în competența farmaciștilor și în consilierea primită în farmacii au susținut deschiderea respondenților de a primi vaccinul prin intermediul acestora. 

Prin promovarea unui program pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii, România se adaugă listei statelor europene în care această practică este deja încetățenită, precum Franța, Portugalia, Germania, Elveția, Irlanda etc. 

Implementarea programului pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 3262, publicat în Monitorul Oficial nr. 1031 din data 24.10.2022. Ordinul Ministrului Sănătății va intra în vigoare în 10 zile de la publicare. Lista farmaciilor autorizate pentru derularea programului pilot va fi publicată și actualizată pe site-ul Ministerului Sănătății. 



Date despre Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România

Înființată în 2003, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă peste 50% din piața de distribuție și retail farmaceutic autohton. Membrii Asociației sunt companii recunoscute și respectate atât pentru performantele de business obținute, cât și pentru seriozitatea, implicarea și profesionalismul cu care tratează fiecare aspect al activității zilnice, în beneficiul direct al pacienților.

Prin acțiunile sale și ale membrilor săi, ADRFR veghează și contribuie la dezvoltarea mediului farmaceutic autohton. Din luna iulie 2012, ADRFR  este membru cu drepturi depline al GIRP - Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici), iar din  anul 2019 este membru al European Federation of Pharmachy Chains (EFPC – Federația Europeană a Lanțurilor de Farmacii). 

Companiile membre ADRFR sunt:  Alliance Healthcare Romania S.R.L, Alloga Logistics Romania S.R.L, Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics S.R.L, Farmexim S.A, Help Net Farma S.A, Mediplus Exim S.R.L, PHARMAFARM S.A, ROPHARMA S.A, Sensiblu S.R.L.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mini-Farm SRL dorește edificarea unui imobil de patru etaje în Constanța

04 Mar 2024 504

Un nou răspuns negativ de la Municipalitate Mini - Farm SRL nu poate continua investiția de pe strada Theodor Burada, zona Gară CFR Constanţa

27 Feb 2024 760

Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre Spitalul Modular „Sunt extrem de mândru de toată munca depusă”

19 Feb 2024 1001

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Gavril – Lucian Gheorghievici, membru în CA-ul Spitalului Clinic de Recuperare, medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord (DOCUMENTE)

30 Jan 2024 804

In memoriam Sorin Beiu, epigramist din Constanța. O carieră începută ca farmacist și continuată în literatură

16 Dec 2023 832

Un remarcabil medic a murit. „Lumea medicală și universitară este de acum mai săracă“

09 Dec 2023 3775

Universitatea „Ovidius” Constanța îi va acorda lui Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină şi Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București, titlul de „Doctor Honoris Causa”

20 Nov 2023 820

Concursul de Rezidențiat. Concurență mare la Farmacie și Stomatologie

19 Nov 2023 1046

Ministerul Sănătății Rezidențiatul intră în linie dreaptă. Concursul se va desfășura în șase centre universitare

17 Nov 2023 710

Primăria Comunei Corbu, județul Constanța închiriază un spaţiu pentru o farmacie

05 Oct 2023 1006

Primăria Corbu, județul Constanța, organizează licitație publică pentru închirierea unui spațiu cu destinația de farmacie

02 Oct 2023 736

Primăria Comunei Cobadin, județul Constanța închiriază spații pentru o farmacie, un coafor și un magazin

01 Oct 2023 1199

Firme Constanța Active Medical Pharma SRL și-a schimbat asociatul unic și sediul social

25 Sep 2023 796

Consiliul Județean Constanța achiziționează aparatură IT pentru dotarea cabinetelor medicale de la Centrul de Sănătate Mintală pentru Adulți

22 Sep 2023 816

Aslavita Farm SRL La Constanța se înfiinţează un sediu secundar al societăţii, cu denumirea de „Farmacie“

05 Sep 2023 865