Vaccinare antigripală în farmacii, program pilot. Anunțul Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România

Vaccinarea în farmacii, foto: Pexels
Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) salută derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii. Inițiativa va contribui la creșterea accesului populației la vaccinare și la consolidarea rolului farmacistului în comunitate și în activitatea de prevenție.
 
Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), virusul gripal afectează anual, la nivel mondial, între 5%-10% dintre adulți și între 20%-30% dintre copii. La nivel european, între 15.000 și 70.000 de oamenii își pierd viața în fiecare an din cauza complicațiilor determinate de virusul gripal.  

În România, datele oficiale arată că acoperirea vaccinală în sezonul gripal 2019-2022 a fost de 7,9%, mult sub nivelul din urmă cu peste 10 ani – respectiv de 51% în sezonul gripal 2007-2008. Această evoluție negativă arată importanța consolidării eforturilor generale ale societății românești de creștere a ratei de vaccinare împotriva gripei și nevoia unei implicări susținute a profesioniștilor din domeniul sănătății în activități de prevenție prin vaccinare. 


„Vaccinarea împotriva gripei  în farmaciile comunitare va facilita accesul populației la vaccinare, în contextul în care țara noastră, la fel ca restul statelor europene, continuă să fie afectată în acest sezon gripal și de pandemia de Covid-19. Procesul de vaccinare împotriva gripei va fi derulat în acord cu normele în vigoare, în farmacii autorizate în acest sens și de către farmaciști cu competențe dobândite pentru realizarea vaccinării. Companiile membre ADRFR se vor implica în susținerea progamului pilot de vaccinare, urmând să fie implementați rapid toți pașii necesari bunei derulări”, a declarat Cătălina Pîntea, Președinte ADRFR. 

“Programul pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii reprezintă un pas important în zona de prevenție pentru pacienții din România. Acest proiect consolidează rolul farmaciilor în comunitățile pe care le deservesc, iar România se alătură statelor europene unde vaccinarea în farmacii este unul dintre serviciile accesate în mod constant de populație”, a declarat Iulian Trandafir, Vicepresedinte ADRFR. 


Derularea programului pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii răspunde inclusiv așteptărilor pacienților români. Astfel, conform concluziilor studiului ”Servicii farmaceutice în România. Realități și provocări post-pandemice”, realizat în anul 2021 de Centrul de Cercetări în Economie Comportamentală Aplicată (CCECA) din cadrul Universitatii Bucuresti, pacienții români au încredere în farmaciști și în informațiile oferite de aceștia, sunt foarte mulțumiți de serviciile primite în farmaciile comunitare și își doresc introducerea de servicii noi în farmacii. În plus, încrederea în competența farmaciștilor și în consilierea primită în farmacii au susținut deschiderea respondenților de a primi vaccinul prin intermediul acestora. 

Prin promovarea unui program pilot de vaccinare împotriva gripei în farmacii, România se adaugă listei statelor europene în care această practică este deja încetățenită, precum Franța, Portugalia, Germania, Elveția, Irlanda etc. 

Implementarea programului pilot de vaccinare antigripală în farmacii a fost aprobată prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 3262, publicat în Monitorul Oficial nr. 1031 din data 24.10.2022. Ordinul Ministrului Sănătății va intra în vigoare în 10 zile de la publicare. Lista farmaciilor autorizate pentru derularea programului pilot va fi publicată și actualizată pe site-ul Ministerului Sănătății. Date despre Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România

Înființată în 2003, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) reprezintă peste 50% din piața de distribuție și retail farmaceutic autohton. Membrii Asociației sunt companii recunoscute și respectate atât pentru performantele de business obținute, cât și pentru seriozitatea, implicarea și profesionalismul cu care tratează fiecare aspect al activității zilnice, în beneficiul direct al pacienților.

Prin acțiunile sale și ale membrilor săi, ADRFR veghează și contribuie la dezvoltarea mediului farmaceutic autohton. Din luna iulie 2012, ADRFR  este membru cu drepturi depline al GIRP - Groupement International de la Repartition Pharmaceutique (Asociația Europeană a Distribuitorilor Farmaceutici), iar din  anul 2019 este membru al European Federation of Pharmachy Chains (EFPC – Federația Europeană a Lanțurilor de Farmacii). 

Companiile membre ADRFR sunt:  Alliance Healthcare Romania S.R.L, Alloga Logistics Romania S.R.L, Farmaceutica Remedia Distribution & Logistics S.R.L, Farmexim S.A, Help Net Farma S.A, Mediplus Exim S.R.L, PHARMAFARM S.A, ROPHARMA S.A, Sensiblu S.R.L.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Patru medici, condamnați într-un dosar al DNA!

17 Mar 2023 3990

Medicul chirurg Mircea Beuran, achitat pentru luare de mită! Decizia Curții de Apel

15 Mar 2023 653

Curtea de Apel București ridică sechestrul DNA în cazul medicului Mircea Beuran

24 Feb 2023 1204

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2021. „Timpul…“ de Adrian-Cătălin Pîrvu

13 Feb 2023 576

Licitație cu repetiție pentru servicii de dirigenție la Centrul de Sănătate Mintală Adulți din Constanta

07 Feb 2023 884

Ministerul Sănătății va organiza o nouă sesiune de rezidențiat în luna mai. Câte locuri au rămas neocupate

17 Jan 2023 915

A început vaccinarea antigripală în farmaciile autorizate (DOCUMENTE)

17 Jan 2023 811

Se achiziționează servicii de dirigenție de șantier pentru Centrul de Sănătate Mintală Adulți de pe strada Izvor din Constanța

07 Dec 2022 1002

Comisia de Urbanism va aproba demararea consultării publice pentru PUZ – amenajare piață urbană zona Gara CFR

05 Dec 2022 736

Medicul Mircea Beuran, achitat pentru luare de mită! Motivarea judecătorilor

05 Dec 2022 1281

Amenajarea unei piețe urbane în zona Gării CF Constanța, analizată în Comisia tehnică de estetică urbană și Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism

05 Dec 2022 895

Oficial! Cunoscutul medic Mircea Beuran, achitat! DNA contestă decizia

20 Nov 2022 1030

Ministerul Sănătății Concursul de Rezidențiat 2022 a intrat în linie dreaptă! Examenul se va desfășura în șase centre universitare medicale

19 Nov 2022 800

Primăria Seimeni, județul Constanța, închiriază un spațiu. Detalii din anunțul de închirere

16 Nov 2022 830

Sesiunea 20 noiembrie 2022 Admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie. Ministerul Sănătății anunță metodologia

12 Oct 2022 816