Van Oord a cerut revizuirea acordului de mediu Ce lucrări sunt executate pentru reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc

Van Oord Dredging and Marine Contractors BV - Sucursala Constanţa anunţă publicul interesat de luarea deciziei de revizuire a acordului de mediu pentru proiectul "Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării

Negre în zona Tomis Sud şi zona Eforie Nord". Decizia autorităţii de mediu şi informaţiile relevante pentru luarea deciziei pot fi consultate la sediul APM Constanţa şi la sediul Van Oord.
 
Asocierea Van Oord SCT JV a fost contractată de Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ANAR-ABADL) pentru proiectarea şi construcţia a patru dintre cele cinci loturi ale proiectului "Protecţia şi reabilitarea zonei sudice a litoralului românesc al Mării Negre". Scopul acestui proiect este crearea unui sistem costier de protecţie împotriva eroziunii. Lucrările care sunt necesare pentru a îndeplini acest scop constau în: construirea unor diguri sparge-val emerse, construirea unor diguri sparge-val submerse şi extinderea plajei prin înnisipare. Cele patru loturi sunt: Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord. Zona denumită Tomis Sud cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.500 de metri la nord de Portul Turistic Tomis. Zona Eforie Nord cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.200 de metri, situat la nord de Portul Turistic Yacht Club Europa (Belona). În timpul inspecţiei, s-a observat că degradările sunt de acelaşi tip la toate construcţiile verificate şi constau în: dislocări ale stabilopozilor din carapacea de protecţie, destrămarea mantalei de protecţie din blocuri naturale, distrugerea rosturilor dintre plăcile de beton, crăpături ale dalelor din beton, rupturi şi porţiuni dislocate, beton distrus din dale, subspălări ale nucleului de piatră sub dala din beton.

Lucrări propuse pentru sectorul Tomis Sud

Zona denumita Tomis Sud cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.500 de metri la nord de Portul Turistic Tomis. Terenul pe care urmează să se desfăşoare lucrările de protecţie este situat în intravilanul municipiului Constanţa şi este domeniu public al statului, de interes naţional, aflat în grija Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral. Suprafaţa pe care se vor desfăşura lucrările de protecţie este de 218.412 mp. În amplasamentul Tomis Sud sunt prevăzute următoarele lucrări: reabilitarea şi extinderea epiului conectat de ţărm existent T1 (190 de metri), realizarea epiului T3, conectat la epiul existent (250 de metri), realizarea epiului T4, conectat la epiul existent (L=220 m), demolarea epiului existent T2, înnisiparea plajei între epiurile existente T1 si T5 pe o lungime de aproximativ 1,47 km. Pentru lucrările propuse, se vor realiza următoarele: înnisipare artificială plajă pe o suprafaţă de  677.127 m3 (1,47 km) şi epiuri - 0,660 km.

Lucrări propuse pentru sectorul Eforie Nord

Zona denumită Eforie Nord cuprinde un tronson de plajă de aproximativ 1.200 de metri, situat la nord de Portul Turistic Yacht Club Europa (Belona). Terenul pe care urmează să se desfăşoare lucrările de protecţie este situat în intravilanul oraşului Eforie şi este domeniu public al oraşului Eforie.

Suprafaţa pe care se vor desfăşura lucrările de protecţie este de 203.381 mp. În amplasamentul Eforie Nord sunt prevăzute următoarele lucrări: reabilitarea epiului conectat de ţărm existent J2 (215 metri), reabilitarea şi extinderea epiului conectat de ţărm existent J1 (255 de metri), reabilitarea şi extinderea epiului conectat de ţărm existent EN7 (174 de metri), construcţia de trei noi diguri sparge-val paralele cu ţărmul, demolarea epiurilor conectate de ţărm existente EN3, EN4 şi EN6, dar şi reînnisiparea de reformare a plajei. Pentru lucrările propuse, se vor realiza următoarele: înnisipare artificială a plajei pe o suprafaţă de 1.144.508 m3 (1,2 km), diguri şi epiuri reabilitate + extindere -  0,644 km, diguri longitudinale submerse - 0,675 km.

Necesitatea proiectului

"În zona litorală a Mării Negre de pe teritoriul României, eroziunea costieră reprezintă un risc real pentru mediu, fenomenul manifestându-se pe diferite trepte de intensitate de-a lungul celor circa 240 km ai litoralului, măsuraţi de la nord la sud, de la Braţul Chilia (gârla Musura) şi până la Vama Veche (graniţa cu Republica Bulgaria). Pe baza cercetărilor efectuate privind evoluţia zonei costiere, s-a ajuns la concluzia ca eroziunea costieră atinge în unele zone rata de circa 2 m/an. Sectoarele cele mai afectate de fenomene de eroziune sunt situate în sudul litoralului: Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn -Mangalia, 2 Mai - Vama Veche. Eroziunea cea mai accentuată se manifestă în staţiunea Mamaia, unde se estimează o retragere a liniei ţărmului de circa 40 de metri în următorii 20 de ani. Orice întârziere în abordarea acestei probleme poate duce la consecinţe negative ireversibile asupra mediului şi calităţii vieţii", se precizează în memoriul depus la APM Constanţa de către Van Oord Dredging and Marine Contractors BV - Sucursala Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.