Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

  • Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis un răspuns după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului la Constanța.
  • Astăzi, 26 mai, a avut loc Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”.

În cadrul evenimentului s-au lansat încă 100 de volume a colecției intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, ce pune în lumină, alături de colecțiile de documente deja existente în patrimoniul Academiei Tomitana, titlul de noblețe al poporului român și al Bisericii, evidențiat în scrierile primului mileniu creștin.

Constantin Barbu, vicepreședintele Academiei Tomitane, a precizat că există suficiente dovezi istorice pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului.

Nimeni, cu atât mai puţin specialiştii în istoria creştinismului din Academia Română şi din Biserica Ortodoxă Română, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreştin şi martirologic ortodox din Dobrogea. Dimpotrivă. Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restauraţii a lucrurilor cristalizate calm în istoria şi organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilităţi morale la înălţimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toţi cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic.

Pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacţii inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greşit ca înaltă atenţie de persoane ahtiate de ea, a transmis Vasile Bănescu, citat de Adevărul.Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creștinii ortodocși de rit vechi

06 Jan 2022 1740

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului Tezaurul Tomitan - colecții documentare despre străvechea mitropolie a Tomisului (Galerie foto+video)

29 Nov 2021 2621

Info sud-est.ro Teodosie, criticat dur de Patriarhul Daniel într-o scrisoare oficială prin care îi e refuzată avansarea în ierarhia bisericii

20 May 2021 2088

ZIUA LIVE. ÎPS Teodosie a specificat că jurământul monahal nu îi permite să dețină proprietăți. Acesta va dona curând terenurile de la Techirghiol și Vatra Dornei

12 Mar 2021 2864

ÎPS Teodosie a inițiat demersurile pentru înființarea Mitropoliei Dobrogei. „Mitropolie a fost şi trebuie să fie”

27 Feb 2021 3845

Preoţii şi credincioşii pot accesa credite de la Biserică

18 Sep 2014 1758

Chişinău- Jurnal.md ''Mitropolia Moldovei se îndreaptă împotriva cursului de integrare europeană''

08 Sep 2014 1318

Mitropolitul Serafim de Pireu felicită pe Arhiepiscopul Tomisului pentru vizita părintelui Teodoros Zisis

09 Jun 2013 1948

Milostenia din Postul Paştelui Marfă de contrabandă confiscată la Constanţa, oferită copiilor săraci de biserică

18 Apr 2013 1515

Concursul Pr. Dumitru Stăniloae în Mitropolia Munteniei şi Dobrogei

05 Mar 2013 1055