Vasile Dîncu „Este necesar un nou fundament pentru postura NATO de descurajare şi apărare pe flancul estic“

Vasile Dîncu, foto: ZIUA de Constanța Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 15 și 16 iunie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.
În condițiile războiului din Ucraina, discuțiile au fost axate pe definirea pachetului decizional şi a perspectivelor strategice, care vor oferi substanță Summit-ului de la Madrid, de la sfârșitul acestei luni.


Reuniunea a debutat cu o cină de lucru, cu participarea  reprezentanților statelor partenere ale NATO - Finlanda, Suedia, Georgia și Ucraina, în cadrul căreia au fost discutate situația actuală din Ucraina, precum și posibilitățile creșterii sprijinului pentru partenerii estici. În prezența oficialilor UE, au fost analizate perspectivele de dezvoltare ale parteneriatului strategic NATO-UE, rolul ambelor organizații pentru consolidarea ordinii internaționale bazate pe reguli și abordarea provocărilor de securitate.

Cu acest prilej, ministrul Vasile Dîncu a subliniat impactul acțiunilor Rusiei și implicațiile pentru securitatea Euro-Atlantică și a evidențiat necesitatea menținerii solidarității aliate şi sprijinului pentru Ucraina. Totodată, oficialul român a accentuat importanța consolidării sprijinului pentru Republica Moldova și Georgia, state partenere vulnerabile la amenințarea rusă.

Ministrul apărării naționale a salutat și contribuțiile substanțiale ale Finlandei și Suediei la securitatea Euro-Atlantică și a reiterat sprijinul României pentru un proces rapid de aderare la NATO a acestor doi parteneri.
 


„Este necesar un nou construct și un nou fundament pentru postura NATO de descurajare și apărare pe flancul estic, la nivelul tuturor domeniilor operaționale. Trebuie să trecem de la o Prezență Înaintată, la o Apărare Înaintată credibilă, adaptată la noul context securitar. Avem speranța că Summit-ul de la Madrid va confirma angajamentul aliat pentru acest deziderat”, a declarat ministrul Vasile Dîncu.


 Totodată, au fost trecute în revistă evoluțiile în planul eforturilor vizând partajarea echitabilă a responsabilităților (Burden Sharing/BS) la nivel aliat. Oficialul român a evidențiat decizia României de  a suplimenta bugetul alocat apărării la 2,5 % din PIB, începând cu anul 2023.
           


„Finanțarea comună se află în centrul succesului Alianței în îndeplinirea sarcinilor sale. Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie clară de un angajament solid și adaptat la cerințele Agendei NATO 2030. Am susținut cu fermitate propunerile Secretarului General de a crește bugetele finanțate în comun ale NATO, pentru a implementa deciziile adoptate la Summit-ul NATO din 2021”, a punctat ministrul apărării. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul apărării naționale prezent la festivitatea de absolvire a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”

29 Jul 2022 456

Ministrul Vasile Dîncu „Ziua de 29 iulie are o însemnătate aparte pentru fiecare român, fiind cea în care celebrăm Imnul Național al României“

29 Jul 2022 684

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 389

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 494

De Ziua Aviației Române, ministrul Apărării aduce un omagiu militarilor decedați în catastrofa aeriană din județul Constanța

20 Jul 2022 397

Ministrul Vasile Dîncu, prezent la susținerea lucrărilor de licență de către absolvenții Academiei Forțelor Terestre

19 Jul 2022 457

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va participa la ceremonia militară și religioasă prilejuită de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

19 Jul 2022 454

Ministrul apărării naționale, la reuniunea aniversară „Femeile, pacea și securitatea”. Când va avea loc evenimentul

15 Jul 2022 502

Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

15 Jul 2022 15440

Înotătorii juniori ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale. Ce mesaj le-a transmis campionilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

12 Jul 2022 541

Întrevedere a ministrului apărării naționale cu ambasadorul SUA la NATO Discuții în jurul adoptării unui nou Concept Strategic al Alianței Nord-Atlantice

11 Jul 2022 462

Conducerea MApN, la Black Sea Security Forum. Evenimentul va aborda implicațiile noului Concept Strategic al NATO

07 Jul 2022 522

Ministrul Apărării, întâlnire cu absolvenții români ai academiilor militare din SUA, promoția 2022 „Sunteți generația care va avea ca misiune principală modernizarea Armatei României”

05 Jul 2022 448

Iohannis, Dîncu și Petrescu vor participa la Summit-ul NATO de la Madrid

28 Jun 2022 496

Dîncu, întâlnire cu studenții participanți la programul „Descoperă România instituțională”

27 Jun 2022 477