Verde Urban îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu subiectul energiei termice de la Constanţa

În calitate de asociaţie care militează pentru protecţia mediului, Verde Urban spune că urmăreşte cu îngrijorare subiectul energiei termice şi evoluţia sistemului centralizat de termoficare.

„Ani de-a rândul, CET-ul si RADET-ul au fost nişte găuri negre care au înghiţit sume imense de la bugetul local, ajungând în mod cu totul ciudat să aibă datorii de sute de milioane.

Ştim cu toţii surprinderea, groaza determinată de primirea facturilor de întreţinere care, în aproape toate cazurile şi pentru toate categoriile de cetăţeni şi indiferent dacă vorbim de apartamente de lux sau de 2 camere confort redus erau, pe timpul iernii, în suma de 6-7 milioane, însemnând chiar pensia unui bătrân sau jumătate din venitul mediu al românului. 
S-a întrebat cineva cum s-au descurcat aceşti oameni, ce anume au mâncat, cum şi-au plătit medicamentele în iernile respective? În mod normal trebuia ieşit în strada pentru abuzivitatea acelor sume rezultate din proasta gestionare a mastodonţilor CET.

În astfel de condiţii, este normală tendinţa, uneori disperată, a oamenilor de a-şi monta centrale de apartament. 
Problema este că anumite studii afirmă că centralele pe apartament, în număr mare, ar polua, fapt care a determinat intenţia guvernului de introducere a unei taxe pe centrală.
În cazul acesta, prealabil propunerii interzicerii debranşării de la sistemul centralizat ar trebui, prin organisme de control, să se verifice scurgerea a sute de milioane de euro din aceste sisteme falimentare de termoficare, inclusiv cel din Constanţa, şi să se găsească soluţii ca acestea să fie modernizate şi să funcţioneze în parametri şi cu un randament care să genereze costuri decente pentru populaţie”, susţin reprezentanţii Verde Urban.
Vă reamintim că debranșarea din sistemul centralizat de încălzire va fi interzisă prin lege, după ce solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii termiei a fost respinsă de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Legea urmează să fie promulgată, iar autorităţile locale vor fi obligate din acel moment să decidă zonele unitare de încălzire, în cadrul acestora nu se va mai aproba nicio debranșare.
Foarte mulţi cetăţeni rămaşi în sistemul centralizat de termoficare sunt de părere că această lege nu face altceva decât să le traseze restricţii, în încercarea statului de a salva de la faliment CET-urile şi RADET-urile.
Constănţenii care intenţionează să se debranşeze anul viitor trebuie să ştie că în municipiu stabilirea zonelor unitare de încălzire va mai dura. Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a explicat că „pentru a elabora o strategie coerentă cu cap şi coadă, Banca Mondială şi-a arătat disponibilitatea de a aloca un grant şi de a realiza un studiu pentru subiectul energie termică la Constanţa. Abia după ce vom avea aceste elemente, vom stabili care sunt unitare, pentru că nu îmi doresc să fiu cel care îngrădeşte opţiunea constănţenilor. După cum aţi văzut, am încercat, circumscris legii şi regulilor ANRE, să păstrăm totuşi un echilibru. Ştiu foarte bine că acest proces este unul destul de dificil, dar pe de altă parte trebuie să înţelegem că la un moment dat, dacă mai multe sisteme coexistă, ambele se vor dovedi ineficiente”.

Citeşte şi:

Banca Mondială face un studiu privind energia termică Se vor trasa zonele de încălzire unitară din municipiul Constanţa unde nu vor mai fi permise debranşările de la RADET

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații publice Cât costă mentenanța pentru „Parcarea verde“ din zona Spitalului Județean Constanța (DOCUMENT)

09 Apr 2024 436

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că a început noi lucrări

08 Apr 2024 5430

O nouă pădure urbană la Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu

14 Mar 2024 780

Asociația Verde Urban, la judecată cu Primăria și Consiliul Local Mangalia! Ce a decis Curtea de Apel Constanța

28 Feb 2024 527

Primăria Constanța Constănțenii, invitați să planteze o nouă pădure urbană în orașul lor

27 Feb 2024 859

Primăria Saraiu, județul Constanța, contract de peste 1,4 milioane lei cu o firmă înființată anul trecut (DOCUMENT)

23 Feb 2024 818

Primăria Constanța Lucrările de reabilitare în municipiu, din nou puse pe rol. Trocadero e prima zonă vizată

04 Jan 2024 669

Ședință CLM Primarul Chițac vrea să transforme 10.000 mp de spațiu verde în beton (DOCUMENT)

29 Nov 2023 1492

Primăria Constanța Undă verde de la Mediu pentru proiectul de mobilitate urbană pentru stațiunea Mamaia

28 Jul 2023 980

Primăria Murfatlar va amenaja o zonă verde urbană

16 Jul 2023 1092

Constanța Altfel nu mai este interesată de PUZ-ul din zona Luna Park Doar Verde Urban a declarat recurs în procesul cu SRL-ul în care asociat este soțul unei directoare din Primăria Constanța

10 Mar 2023 2054

Regenerarea urbană din cartierul Inel II va fi realizată de un ONG. Primăria Constanța contribuie doar cu mobilierul urban și o pistă de alergare

14 Feb 2023 2612

Constanța Cartierul Inel II va beneficia de un spațiu de recreere, cu mobilier urban nou (GALERIE FOTO)

09 Feb 2023 1124

Contract important semnat între Primăria Tuzla și Ministerul Dezvoltării. Ce proiect va fi implementat?

09 Feb 2023 1571

Parcul Tomis II din Constanța a fost reamenajat. Cum arată după finalizarea lucrărilor (GALERIE FOTO)

15 Sep 2022 1704