Verificări inopinante la operatori economici. S-a lăsat cu amenzi în mai multe județe din țară

Inspectorii de prevenire au continuat și în acest weekend verificările inopinante la operatori economici controalele au fost extinse la nivel național.

Pentru siguranța celor care aleg să își petreacă timpul liber în locații destinate divertismentului, prin dispoziția secretarului de stat, Sef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în acest sfârșit de săptămâna (18-20 noiembrie a.c.), inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control inopinat la 301 operatori economici din toate județele țării și municipiul București. Acțiunile au fost coordonate de la nivel central, de către IGSU.

Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare., informează IGSU. 

În urma acțiunilor de control derulate în perioada de referință, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, prin depășirea numărului maxim de utilizatori, la 6 dintre obiectivele verificate, 1 din municipiul București, 1 din municipiul Brașov,  1 din municipiul Iași, 1 din municipiul Baia Mare, 1 din municipiul Deva și 1 din județul Bacău, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancțiune principală) și sancțiunea complementară  de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile.

Sancțiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Totodată, verificările efectuate la operatorul economic din Baia Mare au relevat faptul că acesta funcționa fără a deține autorizația de securitate la incendiu.

Potrivit sursei citate, la alte două dintre obiectivele verificate în județul Sibiu și municipiul București s-a constatat depășirea numărului de utilizatori, fără însă a fi atins pragul de 10% care să impună oprirea funcționării, fiind aplicate amenzi în cuantum de 50.000 lei, respectiv 30.000 lei pentru nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, verificate cu preponderență de inspectorii de prevenire, colegii noștri au constatat și alte 766 neconformități pe linia securității la incendiu (75 dintre deficiențe fiind soluționate pe timpul controalelor), sancționate cu 387 de avertismente și 281 de amenzi, în cuantum de 1.539.000 lei., transmite sursa citată. 

Astfel, pe timpul verificărilor, colegii noștri au identificat 46 de obiective care nu dețineau autorizația de securitate la incendiu sau alte încălcări care țin de exploatarea necorespunzătoare a căilor de evacuare, a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, inclusiv nerespectarea interdicției privind fumatul în spații publice închise. , mai precizează IGSU. 


Întrucât securitatea  celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară.

Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel național în respectarea, în fiecare moment, a măsurilor de siguranță,  inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege.

Nu urmărim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.



Situația de săptămâna trecută 


În urma acțiunilor de control care au debutat la finalul săptămânii trecute, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, prin depășirea numărului maxim de utilizatori, la 4 dintre obiectivele verificate, 3 din muncipiul Iasi si 1 din municipiul București, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancțiune principală) și sancțiunea  complementară  de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile. 

Tot pentru depășirea numărului maxim de utilizatori, la un alt obiectiv din judetul Cluj, care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcționării, a fost aplicată amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu și constatarea pierderii valabilității acestui act de autoritate. 

Într-un alt caz, la unul dintre operatorii economici verificați în municipiul București, la care, de asemenea, s-a constatat depășirea  numărului maxim de utilizatori, dar fără atingerea pragului pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu (până la 10% din numărul maxim stabilit, conform legii), a fost aplicată amenda în cuantum de 30.000 lei., informează IGSU. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șoferii vitezomani, în atenția polițiștilor din Tulcea. Zeci de amenzi pentru viteză excesivă!

04 Feb 2023 519

Imagini din traficul constănțean Acțiune de amploare a polițiștilor rutieri! Șofer vitezoman cu permisul suspendat, depistat în Ovidiu (GALERIE FOTO)

04 Feb 2023 1060

Unde a intervenit Poliția în ultimele 24 de ore. Oamenii legii au aplicat și amenzi

04 Feb 2023 425

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că va contesta amenda de 3.000 de lei primită de la Primărie

04 Feb 2023 567

Polițiștii de la Transporturi au făcut controale în trenuri și în gări. Ce amenzi au dat

04 Feb 2023 458

Poliția, prezentă în zona Autogării din Constanța! Oamenii legii au aplicat amenzi

02 Feb 2023 638

Amendă uriașă pentru o societate din Constanța care avea angajați cetățeni turci fără aviz de muncă

01 Feb 2023 863

Judecătoria Constanța, despre procesul ÎPS Teodosie vs. Poliție – „Fiecare om avea datoria de a respecta măsurile restrictive impuse de lege“ (MOTIVARE)

01 Feb 2023 688

Ce amenzi au aplicat polițiștii în urma unor acțiuni în județul Constanța

31 Jan 2023 498

Cu ce amenzi s-au ales constănțenii care au depozitat ilegal deșeuri pe domeniul public (FOTO)

31 Jan 2023 506

Constanța Șoferiță cu permisul suspendat s-a aventurat pe șosele. Ce au mai descoperit în trafic agenții de la Rutieră

31 Jan 2023 693

Amenzi de mii de lei aplicate de polițiștii IPJ Constanța în urma unor acțiuni. Ce nereguli au fost constatate

30 Jan 2023 483

Imagini de la acțiunea Poliției de la Constanța. S-a lăsat cu amenzi (GALERIE FOTO)

29 Jan 2023 1136

Şoferi băuți sau cu permisul anulat, depistați în județul Constanța

27 Jan 2023 497

Poliția, în acțiune! Ce au depistat în trafic agenții de la Rutieră. S-a lăsat cu amenzi

25 Jan 2023 622