Versiuni contradictorii ale Rusiei şi Statelor Unite după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

Sursa foto: Forțele Aeriene AmericaneAgenţia Reuters prezintă miercuri versiunile contradictorii ale Rusiei şi Statelor Unite despre incidentul de marţi, când aviaţia militară rusă a provocat prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră, informează Agerpres.ro

Washingtonul a anunţat marţi că un avion de vânătoare rusesc Su-27 a lovit o dronă americană MQ-9 "Reaper" pentru culegere de informaţii şi monitorizare. Departamentul Apărării Statelor Unite afirmă că avionul Suhoi a lovit elicea dronei, obligând forţele aeriene americane să o aducă la nivelul mării.

"De mai multe ori înaintea coliziunii, Su-27 a evacuat combustibil şi a zburat în faţa MQ-9 în mod iresponsabil şi neprofesionist", a afirmat comandantul forţelor aeriene ale SUA din Europa şi Africa, generalul James B. Hecker. El a apreciat că "incidentul demonstrează lipsă de competenţă, pe lângă un comportament lipsit de siguranţă şi de profesionalism".


Statele Unite au comunicat că drona efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptată şi lovită de avionul rusesc.

Moscova susţine că drona zbura în apropiere de Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014, îndreptându-se către teritorii revendicate de Rusia.

"Ca urmare a unor manevre bruşte, în jurul orei 9:30 (ora Moscovei), vehiculul aerian fără pilot MQ-9 a început un zbor necontrolat cu pierdere de altitudine şi s-a izbit de apă", a relatat Ministerul Apărării rus.


Rusia a precizat că transponderele dronei erau oprite, iar avioanele de luptă au fost ridicate de la sol pentru a o identifica.

"Avioanele de vânătoare ruseşti nu au folosit armamentul de la bord, nu au intrat în contact cu vehiculul aerian fără pilot şi au revenit în siguranţă la aeroportul de bază".


Ambasadorul american la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că zborul dronei a fost inacceptabil. "Acţiunile inacceptabile ale forţelor armate ale Statelor Unite în apropierea imediată a frontierelor noastre sunt un motiv de îngrijorare", a spus el, adăugând: "Ştim foarte bine despre misiunile de recunoaştere şi atac la care sunt folosite dronele". Diplomatul a întrebat retoric "dacă, de exemplu, o dronă rusească de atac ar apărea în apropiere de New York sau San Francisco, cum ar reacţiona forţele aeriene şi marina militară ale SUA?".

Antonov a avertizat că Statele Unite ar trebui să nu mai trimită drone atât de aproape de "graniţele Rusiei".

Drona Reaper este descrisă de forţele aeriene americane ca un aparat de zbor "utilizat în primul rând ca un mijloc de colectare a informaţiilor, iar secundar împotriva unor ţinte dinamice de execuţie". "Având în vedere timpul de zbor deasupra obiectivului, senzorii cu rază mare de acţiune, echipamentul de comunicare multimodal şi armamentul de precizie oferă o capacitate unică de efectuare a loviturilor, coordonare şi recunoaştere împotriva unor ţinte de valoare ridicată, cu viteze mari şi intervale de timp sensibile", arată prezentarea oficială.


Reaper "poate efectua de asemenea următoarele misiuni şi sarcini: culegere de informaţii, monitorizare şi recunoaştere, sprijin aerian apropiat, căutare şi salvare în condiţii de luptă, lovituri de precizie, ghidare lase a unor arme, supravegherea convoaielor şi a raidurilor, eliberarea rutelor, dezvoltarea ţintelor şi ghidare aeriană finală".

"Capacităţile MQ-9 o fac deosebit de aptă pentru operaţiuni de război neobişnuite, operaţiuni în sprijinul obiectivelor comandanţilor în luptă", apreciază aviaţia militară a SUA. 


Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SUA a făcut publice imaginile! Un avion de vânătoare rusesc care forțează doborârea dronei americane MQ-9 Reaper deasupra Mării Negre (VIDEO)

16 Mar 2023 1065

Dronă prăbușită în Marea Neagră! Oficialii SUA atenționează Moscova să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional

15 Mar 2023 947

Alertă pe Marea Neagră! Două avioane rusești au doborât o dronă a forțelor aeriene americane

15 Mar 2023 1914

Trei militari ruşi, ucişi de resturile căzute ale unei drone ucrainene

26 Dec 2022 1106

Garda de Coastă a finalizat procedura de achiziție a patru drone. Care este valoarea acestora (VIDEO)

16 Dec 2022 831

Imaginile dezastrului, din dronă Mansarda Arhiepiscopiei Tomisului, în flăcări (VIDEO)

15 Oct 2022 2329

Un nou sezon de lecții realizate cu drona, ”Educație la Înălțime”. Lecție specială din Portul Constanța (VIDEO)

06 Oct 2022 1148

Atac cu dronă asupra Statului Major al flotei ruse la Marea Neagră

20 Aug 2022 1051

Festivităţile de Ziua Flotei Ruse anulate după un atac armat cu dronă. Cinci persoane au fost rănite

31 Jul 2022 1266

Dronă militară probușită în apropierea unei unități militare din Câmpia Turzii

14 Jul 2022 968

Drona sustrasă de la documentaristul Charlie Ottley a fost găsită

07 Jun 2022 865

Poliția a identificat trei minori care ar fi furat drona jurnalistului Charlie Ottley la Timișoara

06 Jun 2022 909

Poliția de Frontieră a reactivat sistemul de supraveghere a frontierei de stat cu drone de tip elicopter, la Marea Neagră (GALERIE FOTO)

31 May 2022 1006

Epavă a unei drone ucrainene, în apele teritoriale ale României, la două mile marine de ţărm. Anunțul Ministerului Apărării Naționale (GALERIE FOTO)

23 May 2022 1648

Incendiul din Năvodari. Imagini spectaculoase filmate cu drona (VIDEO)

05 May 2022 2260