Actualitate

Veste bună pentru bugetari! Salariaţii care ocupă încă o funcţie prin cumul beneficiază de ambele concedii de odihnă (document)

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
 
În prezent pot fi ocupate prin cumul de funcţii posturile vacante şi temporar vacante aferente funcţiilor didactice, funcţiilor de specialitate medico-sanitară şi asistenţă socială şi funcţiile de specialitate artistică, potrivit art. 29 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare. Potrivit legislației în vigoare, salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. Unitatea în care salariaţii cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate.
 
Prin urmare, un salariat bugetar care poate cumula în condițiile legii mai multe contracte individuale de muncă beneficiază de concediu de odihnă și indemnizație de concediu aferente numai la funcția de bază, iar pentru celălalt raport de muncă are dreptul numai la concediu fără plată.
 
Pe de altă parte, potrivit cadrului legal general în materia legislației muncii, respectiv Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor și nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Astfel, potrivit Codului Muncii, salariații care cumulează mai multe contracte individuale de muncă au dreptul la concediu anual de odihnă și indemnizația aferentă pentru fiecare dintre raporturile juridice pe care le-a încheiat.
 
Având în vedere cele de mai sus, prevederile art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 contravin dispozițiilor cadrului general instituind un regim discriminatoriu pentru salariaţii din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare.
 
Prin acest act normativ, se propune abrogarea art. 3 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 250/1992 care prevede că salariaţii care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcţia de bază, cu o normă întreagă, o altă funcţie au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcţia de bază. În acest fel, se elimină discriminarea salariaţilor din administraţia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unităţile bugetare față de salariații din mediul privat, în ceea ce priveşte drepturile și obligațiile corelative care decurg din executarea contractelor individuale de muncă.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Persoanele care au suferit o amputaţie vor fi încadrate în grad de handicap de la bun început. Proiectul, în transparenţă decizională (document)

02 Oct 2019 276

Numiri în funcţii. Decizii ale primului ministru Viorica Dăncilă. Cine este de la Constanţa

18 Sep 2019 1696

Pescuitul maritim, reglementat. Iată ce condiții trebuie îndeplinite, conform Ministerului Muncii!

16 Sep 2019 341

Tichetele de creşă. Ce valoare a stabilit Ministerul Muncii şi în ce condiţii pot fi acordate

09 Sep 2019 378

Ministerul Muncii a publicat ordinul în transparenţă decizională! Ce valoare vor avea tichetele de masă din toamnă (document)

20 Aug 2019 266

Un proiect privind implementarea unui sistem mai eficient pentru adopţii, în dezbatere publică la Ministerul Muncii

29 Jul 2019 441

profit.ro August fierbinte, cu controale concertate de la ANAF și ITM

27 Jul 2019 750

Care este stadiul legii pensiilor şi al recalculării pensiilor din grupele I şi II de muncă. Ce a declarat ministrul Muncii

04 Jun 2019 1016

Ministrul Muncii, precizări despre recalcularea pensiilor. Ce români se încadrează

05 May 2019 2580

Ministrul Marius Budăi „Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, în termenul cel mai scurt vom lansa școlile profesionale”

22 Apr 2019 667

Ministrul Muncii a anunţat că unii pensionari vor primi o scrisoare. Ce va conţine şi de ce este necesară

21 Apr 2019 2014

Minivacanță de Paște și 1 mai pentru salariaţii din sectorul public. Ce s-a decis în ședință de guvern

29 Mar 2019 1527

Anunț de ultimă oră despre plata alocațiilor și a pensiilor. Ce a declarat Ministrul Muncii

09 Mar 2019 2277

Ministrul Muncii, despre legea pensiilor - „Până la 30 septembrie 2019 vom implementa legea”

02 Mar 2019 1119

Ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre pensiile persoanelor cu dizabilităţi

27 Feb 2019 1102