Actualitate

Veste bună pentru iubitorii de istorie Vestigiile cetății antice Tomis din Parcul Arheologic Constanța, pot fi identificate începând de ieri (galerie foto)

  • Toți constănțenii care optează pentru o plimbare în Parcul Arheologic din Constanța, pot identifica vestigiile cetății antice Tomis.
  • Tot în parcul Arheologic vor fi inscripționate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis.
Vestigiile cetății antice Tomis, amplasate în Parcul Arheologic din Constanța, pot fi identificate începând de ieri de iubitorii de istorie sau de curioșii care fac o plimbare prin parc.

Serviciul Amenajări Urbane din cadrul Primăriei Municipiului Constanța a montat 70 de plăcuțe cu informații despre vestigiile care prezintă fragmente din istoria Cetății Tomis. Cei interesați pot vedea ce reprezintă fiecare descoperire arheologică și de când datează. Mesajele sunt scrise atât în limba română, cât și în engleză. Spre exemplu, pe pământul vechii Cetăți Tomis găsim „fragment de altar“ datând din sec. II-III p.Chr., „fragment de cornișă decorat cu denticuli și nervuri“, care datează din sec. II-III p.Chr. sau „Cutie (Arca) de sarcofag“, datând din sec. I-III p.Chr.

În plus, cei care doresc mai multe informații despre istoria cetății tomitane pot scana cu telefonul mobil QR codul inscripționat pe fiecare plăcuță care îi va trimite către un site. Această platformă cuprinde detalii cu privire la vestigiile găsite în Constanța și care au fost amplasate în Parcul Arheologic.

Aceste informații și multe altele vor putea fi citite în scurt timp și pe cele 9 panouri aplasate acum în parc.

Acestea vor fi inscripționate cu date despre „Tomisul Creștin“, „Evoluția orașului Tomis în antichitate“, „Începutul cercetărilor arheologice în Dobrogea“ „Creștinismul în Scythia Minor (Dobrogea)“, „Întemeierea orașului Tomis“, „Cărturari din Dobrogea în antichitate“, „Dobrogea în secolele X-XIV“, „Numele orașului Tomis“ și „Numele orașului Constanța“.

Tot în parcul Arheologic vor fi inscripționate 36 de panouri metalice pe care vor fi scurte texte care prezintă evenimente sau locuri din vechea cetate Tomis.

Textele documentare au fost stabilite și puse la dispoziția Primăriei de către specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Spectacole în aer liber, în Parcul Arheologic

03 Jul 2020 361

Bătrânul Tomis își spune povestea! Se montează panouri informative în Parcul Arheologic din Constanța

24 Jun 2020 374

Parcul Arheologic din Constanța, reabilitat în acest stil. Ziua Mondială Art Nouveau

10 Jun 2020 1553

Încă 58 de camere de supraveghere în Constanța. Unde au fost instalate

04 Jun 2020 992

Festivalul luminii, la Constanţa. Zeci de constănţeni şi-au petrecut seara în Parcul Arheologic din municipiu

08 Sep 2019 713

Primăria Constanţa vrea să repună în funcţiune supravegherea video în Parcul Arheologic şi zona Vraja Mării - Cazino - Port Tomis

29 Aug 2019 798

Constănțeanul supărat Turiștii și constănțenii, liber la imaginație la o plimbare prin Parcul Arheologic (galerie foto)

14 Jun 2019 1921

Fotoreportaj Expunere a tehnicii de intervenţie la Parcul Arheologic din municipiul Constanţa. Cu ce s-a prezentat ISU Dobrogea

28 Feb 2019 1629

Lucrările la Parcul Arheologic nu sunt recepţionate. Iată contractul încheiat de Primăria Constanţa cu asocierea Mobitom - Pomacost! (document)

09 Aug 2018 2770

În plin sezon, Primăria face achiziţie de servicii pentru întreţinerea fântânilor arteziene. Lista celor rămase în administrarea sa

14 May 2018 1716

Senatorul Chițac a „revenit“ printre noi! Abia acum a aflat cum s-au pierdut fondurile europene pe proiectul „Parc Arheologic Constanța“

01 Mar 2018 1814

Proiectul revizuit pentru Pasajul Cumpenei își așteaptă avizele Finalizarea lucrărilor de la Parcul Arheologic, scoasă la negociere

26 Aug 2017 2414

Proiectul tehnic al Parcului Arheologic a fost revizuit. Va reuşi Mobitom să termine lucrarea anul acesta? (document)

23 Aug 2017 2340

Lucrările de reabilitare a Parcului Arheologic din Constanţa, sistate. Va fi gata anul acesta sau în 2018?

10 Jul 2017 7496

River Transnav din Constanţa se va ocupa de întreţinerea fântânilor arteziene

08 Apr 2017 2388