Vești bune în vremuri grele Lucrările la Cazino continuă. S-au depus actele necesare pentru obținerea avizelor. Ce ne-au declarat specialiștii


„Ne-am îndeplinit misiunea. Faza DTAC s-a încheiat cu bine, în ciuda timpului scurt care ne presa. Am depus toate documentele necesare obținerii avizelor și autorizațiilor, iar la acest moment lucrăm la elaborarea proiectului tehnic (nr., faza PT a contractului)“. Informațiile au fost furnizate către ZIUA de Constanța de arhitectul Constanța Carp, proiectantul lucrărilor de reabilitare și consolidare a Cazinoului din Constanța. Specialistul ne-a mai declarat că „până acum, din fericire, totul a decurs conform planului, în ciuda faptului că timpul prevăzut în contract pentru această fază a fost și este în continuare foarte scurt“.


Starea de urgență în care se află România încă din week-end-ul trecut vine la pachet cu tensiune în rândul cetățenilor și îngrijorare pentru cele ce vor urma. În acest context, însă, există și vești bune, care nu trebuie să își piardă din importanță pe fondul situației grave cu care se confruntă țara noastră din cauza epidemiei de Coronavirus.


Astfel de vești bune vin din Constanța, unde lucrările pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului – simbolul orașului – merg înainte. La acest moment, când s-au scurs deja două luni de la deschiderea oficială a lucrărilor, au fost depuse toate documentele necesare obținerii avizelor și autorizației de construire. În paralel, echipa de proiectare, condusă de arhitectul Constanța Carp, din cadrul Remon Proiect SRL, lucrează la întocmirea Proiectului Tehnic.


Spre finele săptămânii trecute, reprezentanții antreprenorului, Aedificia Carpați, au transmis Companiei Naționale de Investiții situația actualizată a avizelor obținute până în prezent, precum și a documentației depuse în vederea obținerii restul avizelor și a autorizației de construire. La data de 13 martie, echipele ce depun eforturi pentru renașterea Cazinoului obținuseră avize de la Telekom, Statul Major, RAJA și Ordinul Arhitecților din România. Totodată, au fost depuse documentațiile necesare obținerii acestora de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Direcția Județeană pentru Cultură Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța.


Nu în ultimul rând, au fost transmise și actele pentru obținerea „Autorizației de construire DTAC + DTOE“ către Primăria Constanța. DTAC reprezintă Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire și, potrivit surselor avizate, reprezintă proiectul de arhitectură, rezistență și instalații, în baza căruia primăria emite autorizația de construire. DTOE înseamnă, la rândul său, Documentația Tehnică pentru Organizarea Execuției și este necesară în cadrul desfășurării proiectelor ce presupun organizări de șantier.


Aici se cuvine să amintim faptul că autoritățile locale au dat asigurări încă de la anunțarea deschiderii oficiale a lucrărilor pentru Cazino că emiterea autorizației de construire nu va fi îngreunată de chestiuni birocratice.

 

Comisii online


Pentru a reveni la mersul lucrărilor de la Cazino, în acest moment, contractul a intrat oficial în cea de-a treia lună destinată etapei de proiectare, urmând ca, la finalizarea acesteia, să demareze lucrările efective de reabilitare și consolidare.


Arhitectul Constanța Carp, proiectantul lucrărilor pentru Cazino, a declarat pentru ZIUA de Constanța că, în prezent, se lucrează la întocmirea Proiectului Tehnic. „Până acum, noi ne-am îndeplinit misiunea cu bine. Faza DTAC s-a încheiat, am predat documentația pentru a se emite Autorizația de construire și a se emite restul avizelor necesare. Doresc să îi asigur pe această cale pe toți constănțenii și pe toți cei interesați de mersul lucrurilor la Cazino că am cuprins toate problemele, inclusiv aspectele din documentarul istoric al edificiului. Așa cum am spus, până în acest moment, totul a decurs conform programării, în ciuda faptului că timpul avut la dispoziție și prevăzut prin contract a fost și este foarte scurt“.


Totodată, arhitectul a mai precizat că, având în vedere contextul actual prin care trece România în prezent, cel mai probabil, comisiile pentru Direcția Județeană de Cultură și de la Ministerul Culturii se vor desfășura online. Pe de altă parte, Constanța Carp a precizat că elaborarea Proiectului Tehnic nu necesită prezența efectivă la Cazino.


Amintim că deschiderea oficială a lucrărilor pentru reabilitarea și consolidarea Cazinoului din Constanța a avut loc pe data de 15 ianuarie, de Ziua Culturii. Contractul „Consolidare și restaurare Cazino Constanța (clădire S+P+1E+M pod parțial și rampă de acces către subsol) și lucrări exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă)“ are numărul 531 și a fost semnat pe data de 20 decembrie 2019. Acesta a fost adjudecat, în urma licitației publice, de asocierea Aedificia Carpați S.A. (lider de asociere) & Remon Proiect & Profesional Construct Proiectare SRL & Tehnoinstal SRL, valoarea totală a contractului fiind de 56.627.697,09 lei. Conform contractului, lucrările de proiectare durează timp de trei luni, în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie, iar faza de execuție va dura 24 de luni. Pe de altă parte, dată fiind epidemia de Coronavirus ce a lovit România, nimeni nu poate ști la acest moment cum ori dacă aceasta va afecta în vreun fel desfășurarea lucrărilor, ori, din contră, dacă nici nu se va pune problema în acest sens.


Sursa foto: pagina oficială de Facebook a Companiei Naționale de Investiții

 

Citește și:

Motivul ce blocase reabilitarea Cazinoului. Explicaţiile judecătorilor bucureşteni care au respins plângerea firmei contestatoare

O lună de la încheierea contractului:
Prima săptămână de lucrări - „Structura de rezistenţă a Cazinoului nu este afectată“

 

„Îl putem salva şi o vom face. Va străluci“:
Ziua în care Cazinoul a fost pus deasupra tuturor orgoliilor


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 315

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2353

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 504

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1351

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 672

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 343

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 611

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 282

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 552

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2152

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 780

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 646

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1570

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 613