Vești bune înainte de sezonul estival Cantitatea de deșeuri înregistrată, la jumătate față de anul trecut! Anunțul ONG Mare Nostrum

Deșeuri, foto: Facebook/ ONG Mare Nostrum Ultimele sesiuni de monitorizare a deșeurilor din luna mai aduc vești bune: cantitatea de deșeuri înregistrată pe cele 9 sectoare de plajă este cu 50% mai mică față de sesiunile anterioare, când au fost înregistrate 11.305 deșeuri. Pe primul loc, plasticul!


În cadrul ultimelor sesiuni de monitorizare, ONG Mare Nostrum a identificat 5.785 de deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, ceramică și metal. Au fost desfășurate două sesiuni de monitorizare, în lunile februarie și aprilie.
 

”Sesiunea de monitorizare din luna februarie poate fi considerată o sesiune pilot, care să ne ajute să înțelegem dinamica abundenței deșeurilor. Este o sesiune intermediară, pe care am introdus-o în ideea de a identifica  distribuția cât mai exactă a acestora, precum și a comportamentului consumatorului. Motivul principal a fost acela că înregistram discrepanțe foarte mari de cifre între sesiunile din primăvară și cele din toamnă”, spune Angelica PAIU, coordonator proiect.


Valoarea mediană, un nou parametru

Potrivit statisticilor și a rezultatelor proiectelor în care ONG Mare Nostrum este implicată, la nivel european, plajele de la Marea Neagră au cea mai mare abundență a deșeurilor, fiind înregistrate 600 deșeuri la suta de metri.

Valoarea mediană rezultată pentru această sesiune este de 195.5 deșeuri la fiecare 100 m.

În aceste sesiuni, densitatea înregistrată a fost 0.11 deșeuri/m2, în scădere, față de luna octombrie, când a avut valoarea de 0,49 deșeuri/m2.



Paiele și bețele de amestecat, pe primele locuri


Paiele și bețele de amestecat rămân pe primele locuri în topul deșeurilor de pe litoralul românesc. Au fost înregistrate 201 astfel de elemente, din totalul de 5.785 deșeuri. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că mulți dintre constănțeni ”vizitează” plaja și în extra-sezon, dar omit să arunce la coș deșeurile pe care le produc.

De altfel, elementele  din  material  polimeric  artificial  (diverse  varietăți  de  plastic)  au predominat,  reprezentând principalul deșeu (3952, 68%).



Constanța rămâne cel mai murdar sector

Chiar dacă a scăzut numărul de deșeuri, Constanța rămâne cel mai murdar sector de plajă, cu 1701 deșeuri, urmată fiind de sectorul din Saturn (1086) și de Năvodari (778).

”Chiar dacă avem cifre mai mici, acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe o ureche. Sezonul estival este foarte aproape, iar acest lucru poate aduce o răsturnare de situație. Credem că aplicarea prevederilor directivei europene privitoare la obiectele din plastic de unică folosință și încurajarea folosirii alternativelor la produsele din plastic de unică folosință pot fi două direcții eficiente, care să ajute la reducerea cantității de deșeuri de pe litoralul românesc”, spune Angelica Paiu.


Ca o recomandare generală pentru utilizatorii de plajă, plaja nu este este un mare coș de gunoi și fiecare dintre noi și-o dorește curată. Motiv pentru care fiecare avem obligația morală de a contribui la menținerea curățeniei printr-un comportament educat, aruncând gunoiul la coș. Iar atunci când această facilitate nu există, să o solicităm operatorului de plajă, și nu în ultimul rând să păstrăm gunoiul până la primul coș întâlnit în drumul nostru spre casă când varianta anterioară nu se aplică.


Și pentru a avea #plajecurate în continuare, cu ocazia #GreenWeek am lansat o provocare de tip #plogging, cu PREMII, valabilă nu numai pentru constănțeni.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 660

Mare Nostrum Constanța, cel mai murdar sector de plajă. Mucurile de țigară rămân în topul nedorit al deșeurilor

07 Mar 2023 699

Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră!

12 Oct 2022 685

A încetat din viață Nicola Samargiu, unul dintre fondatorii ONG MARE NOSTRUM

31 Aug 2022 2619

Peste 100 de oameni, pe plaja Vadu, la Ziua Delfinului (GALERIE FOTO)

10 Aug 2022 1058

ONG Mare Nostrum - „Ziua Delfinului vine cu surprize pentru toți cei care iubesc delfinii“

26 Jul 2022 936

Delfinii din Marea Neagră sunt în pericol! Număr mare de delfini eșuați pe litoralul românesc

30 Jun 2022 1062

Se caută voluntari în Constanța. Este ultima zi pentru înscrieri la ONG Mare Nostrum

27 Jun 2022 1318

ONG Mare Nostrum Peste o tonă de deșeuri au fost ridicate de pe plaja Corbu în mai puțin de trei ore

15 Jun 2022 813

ONG Mare Nostrum Provocare răsplătită cu premii. Sesiune de jogging și adunat deșeuri

21 May 2022 1145

Din ce în ce mai mulți delfini eșuați din Marea Neagră. Cum îi afectează războiul și navele militare (VIDEO)

11 May 2022 1573

Descoperire tristă pe plaja din Mamaia. A fost găsit un pui de delfin mort (GALERIE FOTO+VIDEO)

30 Apr 2022 2816

ONG Mare Nostrum Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a zonei Vadu din județul Constanța

09 Apr 2022 1103

Platformă dedicată antreprenoriatului social, lansată la Liceul Teoretic Ovidius

04 Apr 2022 1092

Constanța. Delfin eșuat pe plaja Iaki din Mamaia (GALERIE FOTO și VIDEO)

18 Mar 2022 1622