Vești bune pentru angajați CA provizoriu al RAJDP a aprobat negocierea și semnarea noului Contract Colectiv de Muncă


În şedinţa din data de 08.02.2023, membrii Consiliului de Administraţie provizoriu al RAJDP, au aprobat negocierea și semnarea noul Contract Colectiv de Muncă, document ce reglementează, în mod unitar, drepturile şi obligaţiile reciproce ce îi revin atât angajatorului, cât şi salariaţilor, privind promovarea unor relaţii de muncă echitabile, de natură să asigure protecţia socială a salariaţilor şi diminuarea până la eliminarea conflictelor de muncă.

După o negociere deschisă şi constructivă, precum şi o analiză amănunţită a tuturor posibilităţilor de îmbunătăţire a acestei convenţii scrise, părţile semnatare, respectiv Sindicatul Drumuri Judeţene Constanţa, în calitatea sa de reprezentat al salariaţilor unităţii, şi RAJDP Constanţa, în calitate de angajator, au convenit asupra unor serii de aspecte necesare bunei funcționări a unității, dar mai ales care aduc mai multă susţinere activităţii angajaţilor, astfel încât aceştia să aibă o activitate performantă şi eficientă., anunță RAJDP. 

Astfel, conform noului contract, angajaţii cu vechime în munca mai mare de 5 ani, vor beneficia de 2 zile in plus de concediu de odihna faţă de vechiul C.C.M.. De asemenea, salariaţii care lucrează in conditii grele, periculoase sau vătămătoare (aşa cum sunt definite în legislaţia în vigoare), nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii in vârsta de până la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de 3 zile. Totodată, va fi acordat un ajutor social salariatului pentru naşterea sau adopţia fiecărui copil.

În ceea ce priveşte acordarea unor cadouri în bani sau în natură, acestea vor fi negociate de comun acord de către Angajator şi Sindicat, cu încadrarea în suma maximă neimpozabilă reglementată de Codul fiscal, fiind acordate în funcţie de situaţia şi disponibilităţile financiare ale Regiei, în urmatoarele cazuri: cadouri în bani sau în natură oferite copiilor minori ai salariaţilor cu ocazia Zilei de 1 Iunie si Craciunului, salariatelor cu ocazia Zilei de 8 Martie, salariaţilor cu ocazia Sarbătorilor de Paşti, a Sarbătorilor de Crăciun, precum şi cu ocazia Zilei Drumarului. 

Potrivit sursei citate, angajatorul va acorda lunar angajaţilor, tichete de masă în valoare de 30 lei/zi lucrătoare. În cazul în care valoarea tichetelor de masa se va modifica, părţile se vor întâlni in termen de maxim 30 de zile de la publicarea prevederilor legale prin care se modifica valoarea acestora, pentru a discuta despre creşterea valorii tichetelor de masa acordate angajaţilor Regiei.

De asemenea, pentru personalul care lucreaza în condiţii deosebite (deszăpezire, lucrări de asfaltare), în scopul asigurării unei alimentaţii adecvate, angajatorul poate acorda suplimentar, în functie de fondurile disponibile în bugetul de venituri şi cheltuieli, ajutoare sub formă de bani, dar nu mai mult decat valoarea unui tichet de masa/zi/salariat. În perioade cu temperaturi mai mari de 35o C, angajatorul va asigura pentru salariaţii care lucrează în aceste condiţii, minimum 1,5 litri de apa minerala, îmbuteliată, iar la temperaturi mai mici de minus 20o C se va acorda ceai cald.

Pe de altă parte, în situaţia in care, prin legisiaţia fiscala ulterioară datei încheierii prezentului CCM, vor interveni modificări de natură să influenţeze cuantumul salariului net, partenerii sociali au convenit posibilitatea reluării negocierilor cu privire la reconfigurarea componenţei şi cuantumului salariului de bază brut, astfel încât sa se reducă impactul diminuării salariului net asupra salariaţilor Regiei., mai transmite sursa citată. 

Noul salariu de bază brut se va negocia în raport cu valoarea contribuţiilor sociale şi impozitului astfel intervenite, iar ulterior se va efectua corecţia aferentă a grilei salariale daca legea devine definitivă.


Personalul care realizează sau participă direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea Regiei, la activităţi cu caracter deosebit, efectuează lucrări cu caracter excepţional sau exercită un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de muncă, poate beneficia de gradaţii de merit. Acestea se pot acorda la propunerea fundamentată şi motivată în scris a şefului ierarhic superior, cu consultarea Sindicatului, dupa analiza şi aprobarea Directorului General.

Premiile se acordă prin act administrativ aprobat de Directorul General. În funcţie de performanţa obţinută se pot acorda lunar gradaţii de merit, cu condiţia ca suma lunară acordată pentru toţi salariaţii premiaţi să fie în procent de maxim 5% din cheltuielile cu salariile de bază ale lunii precedente, dar nu mai mult de 75.000 lei/luna/salariaţi premiaţi. 

Nu în ultimul rând, conform noului C.C.M., angajatorul poate încheia asigurări de viaţă colective, pentru salariaţii cu contract individual de muncă, dacă există posibilitate financiară în acest sens.,punctează RAJDP. 

De menţionat este faptul că pe tot parcursul negocierilor purtate a existat o deschidere şi o colaborare foarte bună cu Sindicatul Drumuri Judeţene Constanţa, structură nou înfiinţată, care reprezintă 270 de angajaţi din totalul de 310 ai regiei.

Pe lângă stimularea evidentă a salariaţilor regiei, aceste noi beneficii, cu siguranţă, vor atrage în echipa noastră, noi oameni calificaţi şi motivaţi să lucreze în cadrul companiei.

Documentul, intrat în vigoare cu data de 01 aprilie 2023, poate fi consultat în integralitate, accesând următorul link: https://rajdpct.ro/informatii-publice/contract-colectiv-de-munca/
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Averea și interesele lui Daniel Jean-Slav, director executiv implemnetare proiecte la RAJDP Constanța (DOCUMENTE)

29 Sep 2023 453

Tribunalul Constanța, o nouă amânare de pronunțare în dosarul fostului șef al RAJDP Constanța

17 Sep 2023 561

Știri din județul Constanța A demarat tăierea plopilor uscați de pe marginea DJ 225, pentru siguranța traficului auto

18 Aug 2023 714

Verdict amânat pentru un cunoscut fost director din Consiliul Județean Constanța

22 Jul 2023 1190

CJC aprobă procedura de selecție a administratorilor de la SC Drumuri Județene Constanța (DOCUMENT)

21 Jul 2023 646

RAJDP Constanța cere Consiliului Județean banii pe împăduririle contractate acum 20 de ani! La mijloc sunt circa un milion de euro (MOTIVARE)

20 Jul 2023 883

Un cunoscut fost director din Consiliul Județean Constanța, în așteptarea verdictului de la Tribunal

21 Jun 2023 1707

RAJDP a atribuit unei firme de casă, patru loturi din cele șapte din acordul cadru pe 48 de luni pentru închiriere utilaje și autovehicule (DOCUMENTE)

03 May 2023 1126

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a sectorului de drum DJ393 Albeşti-Coroana

26 Apr 2023 998

RAJDP Constanța, proces împotriva unuia dintre foștii săi directori. Cine a câștigat la fond (MINUTA)

20 Apr 2023 1304

Licitația pentru pază la locațiile Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, constestată la CNSC!

28 Mar 2023 985

Acord cadru pe 48 luni în valoare de peste 80 de milioane de lei Autocamioanele și utilajele Regiei de Drumuri și Poduri Constanța au grad de uzură de peste 75%

22 Mar 2023 1242

RAJDP Constanța achiziționează servicii de forare - derocare în carierele Cheia, Șipote, Dumbrăveni și Gârlița (DOCUMENT)

17 Feb 2023 1250

Conducerea Regiei Județene de Drumuri a cerut, Consiliul de Administrație a încuviințat Fonduri pentru promovare, închiriere locuințe de protocol și un card pentru întâlniri de afaceri (DOCUMENTE)

15 Feb 2023 2456

Sondaj de opinie Mulțumiți de reacția autorităților la prima ninsoare din 2023? Iată ce au răspuns participanții la sondaj

06 Feb 2023 1202