Vești bune pentru Cazinoul din Constanța! Ministerul Dezvoltării a făcut anunțul

Ministerul Dezvoltării asigură finanțarea suplimentară pentru Cazinoul din Constanța! 
 
La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanța. Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiții este de 236.230.000 lei.

”Scopul nostru este de a asigura finanțarea necesară pentru restaurarea în integritate și în condiții de calitate maximă a acestei clădiri monument. Dorim ca lucrările la această clădire simbol să fie de calitate și durabile” – a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila. 

Actul normativ este necesar întrucât, pe parcursul intervențiilor de punere în siguranță și restaurare a clădirii Cazinoului, s-au constatat aspecte care pun în pericol siguranța clădirii și care sunt interdependente cu lucrările deja contractate, atât pentru elementele structurale și arhitecturale, cât și pentru componentele artistice. Astfel, pe parcursul execuției lucrărilor, ca urmare a stabilirii cu exactitate a stării de degradare a imobilului, proiectanții de specialitate au propus noi soluții tehnice de intervenție, care au presupus, cu precădere, refacerea în integralitate a majorității elementelor structurale (planșee, stâlpi, pereți etc).

Odată cu refacerea acestor elemente structurale, multe dintre soluțiile prevăzute inițial pentru lucrările de arhitectură și de componente artistice vor fi adaptate la situația nouă a elementelor structurale., anunță MDPLA prin intermediul unui comunicat oficial. 

Totodată, la nivelul componentelor artistice, s-a constatat starea avansată de coroziune a structurii metalice de susținere/prindere a acestora, care a impus adoptarea de lucrări de înlocuire.

Finanțarea fiind stabilită din 2019, era imperios necesară suplimentarea fondurilor pentru consolidarea și restaurarea acestui monument istoric, ținând cont și de ajustarea valorilor din contractele de investiții publice, ca urmare a problemelor generate de creșterile globale de prețuri, ale materialelor de construcții, ale salariilor din acest domeniu, ale carburanților și ale celor din domeniul energetic, precum și a celor generate de războiul din Ucraina, care afectează lucrările de construcții.

În prezent, stadiul fizic al lucrărilor de execuție este de aproximativ 65%, fiind finalizate, încă din vara anului trecut, lucrările la fațada de nord a clădirii și a turnurilor cu berbeci și înlăturate elementele de protecție.

Potrivit sursei citate, Ministrul dezvoltării a precizat: lucrările de reabilitare finalizate până acum subliniază unicitatea și eleganța arhitecturală a acestei superbe clădiri-simbol construite în stil Art Nouveau și, astfel, prin soluția adoptată astăzi, ne dorim ca, în final, să avem un monument care să dăinuie peste ani și care să redevină un reper istoric, cultural și turistic al României, așa cum merită.

După cum este cunoscut, Cazinoul de la Constanța este o clădire edificată în anul 1909, pe faleză, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta. Este una dintre clădirile emblemă ale Constanței, construită în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Petre Antonescu.
 

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Motivarea unei victorii de răsunet! Tribunalul Constanța - terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, nu putea fi vândut, căci este plajă! (DOCUMENT)

21 Sep 2023 3845

Uniunea Armenilor Constanța și Comunitatea Elenă Elpis organizează „Seară de jazz”, pe faleza Cazino din municipiu

13 Sep 2023 876

Cazinoul din Constanța, atracția turistică pentru vizitatorii de pe coasta românească

04 Sep 2023 649

Muzica nu se oprește la Mamaia Ana Baniciu și Raluka încheie în forță seria concertelor de vară

31 Aug 2023 718

Impex Romcatel Cercetare Proiectare SRL, care a documentat reabilitarea Cazinoului din Constanța, în atenția judecătorilor. Anunțul Curții de Apel Iași

29 Aug 2023 647

Concertele verii continuă la Mamaia Regal de muzică live cu Claudia Pătrășcanu și Marius Mihalache, alături de invitații săi

17 Aug 2023 673

Știri Constanța azi Ziua Marinei Române, prin ochii publicului. „Persoanele civile care au luat parte la eveniment au avut un rol foarte important la acest program minunat” (GALERIE FOTO)

15 Aug 2023 1452

Nicolae Ciucă „La mulți ani tuturor marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor navali!”

15 Aug 2023 464

Știri Constanța azi Aglomerație pe strada Termenele Romane din municipiu (VIDEO)

15 Aug 2023 588

Știri Constanța Poșta Română, prezentă pe faleza Cazino la festivitățile de Ziua Marinei. Mesajul aniversar transmis pe rețelele sociale

15 Aug 2023 482

Ziua Marinei Române 2023 Micii „marinari” prezenți pe faleza Cazino din Constanța

15 Aug 2023 646

Știri Constanța azi Cazinoul din Constanța, Casinoul din Mamaia și statuia poetului Mihai Eminescu, inaugurate toate într-o zi de 15 august

15 Aug 2023 697

Ziua Marinei Române 2023 Președintele României, Klaus Iohannis, alături de soția lui pe faleza Cazino din Constanța (FOTO)

15 Aug 2023 1017

Ziua Marinei 2023. S-a rupt un catarg în timpul unei ceremonii

15 Aug 2023 1419

Femeia din „spatele” Președintelui Klaus Iohannis. Iată cine este

15 Aug 2023 7979