Actualitate

Vicepremierul Raluca Turcan, miniștrii Ciucă și Boloș, vizită de lucru la Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani

  • Vicepremierul Raluca Turcan, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș, au efectuat marți, 16 iunie, o vizită de lucru la Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani de la Mânăstirea Dealu, județul Dâmbovița.
 Pe parcursul vizitei, conducerea Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” a prezentat stadiul lucrărilor de construcție a centrului. După ce au fost informați despre proiect, reprezentanții Guvernului au promis că vor sprijini în continuare realizarea complexului de recuperare și refacere pentru veterani.

“Investiția se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro și Centrul poate să deservească 400 de persoane. Nu este vorba doar despre militari răniți, ci și despre familiile acestora, astfel încât inclusiv afecțiunile psihice să poată fi tratate mai ușor, așa cum se întâmplă în alte țări. Circa 50.000 de militari au luptat în teatrele de operații pentru România iar, dintre aceștia, mulți au suferit răni fizice, dar și afecțiuni pshico traumatice care vor putea fi tratate într-un centru modern NATO în România”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

 Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, le-a mulțumit membrilor asociației pentru inițiativa deosebită și și-a exprimat speranța că toate discuțiile purtate astăzi se vor concretiza prin finalizarea cu succes a proiectului.


„Pornind de la ceea ce s-a realizat până în prezent prin forțe proprii, dovedind spirit de solidaritate, inițiativă și voluntariat, dorim să continuăm la nivel guvernamental, instituțional, astfel încât România să se mândrească cu o astfel de facilitate”, a spus ministrul apărării naționale.

De asemenea, ministrul Ciucă a apreciat profesionalismul și spiritul de camaraderie cu care au fost tratați în țări partenere militarii noștri răniți în teatrele de operații și a precizat că, prin deschiderea Centrului de Recuperare, România ar putea deveni, la rândul ei, un punct de referință în recuperarea militarilor răniți și în sprijinul famiilor acestora.

Ministrul apărării naționale a făcut cunoscut, totodată, că facilitatea, atunci când va fi realizată, nu va fi destinată doar militarilor, ci și celorlalți angajați din Sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională și chiar membrilor societății civile.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că, așa cum spunea la preluarea mandatului „banii europeni trebuie investiți, nu cheltuiți”. Ministrul a făcut cunoscut că „în opt luni am atras peste 2,6 miliarde de euro pentru sistemul de sănătate, pentru șomajul tehnic, pentru proiecte mari de infrastructură care rămăseseră blocate de ani de zile. Dar ce investiție mai bună ar fi decât cea în istorie și în cei care o scriu? De aceea sprijinim în Guvern punerea în valoare a caselor memoriale care ne reprezintă ca popor, precum și veteranii de război, a căror contribuție trebuie să o cinstim. Pentru că ei apără valori atât de necesare ca model generațiilor următoare precum onoarea, curajul și camaraderia".
 

Inițiativa înființării Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani aparține Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” (A.M.V.V.D.), organizație înființată în anul 2013 și care a devenit, în anul 2017, asociație de utilitate publică.

Obiectivul pe termen lung al Asociației este realizarea primului Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, specializat în îngrijirea veteranilor cu afecțiuni medicale în secții de traumatologie, ortopedie, neurologie, psiho-psihiatrie, medicină internă și cardiologie. Proiectul prevede, de asemenea, înființarea unei baze sportive moderne și a unei baze de agrement și relaxare.

Terenul și construcțiile Centrului au fost atribuite gratuit A.M.V.V.D. de Primăria Târgoviște pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din timp.

Pe actualul amplasament a funcționat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, unde a studiat, printre alţii, şi regele Mihai, și ulterior, pentru o scurtă perioadă, spitalul „MĂNĂSTIREA DEALU".

Primul pavilion, în suprafață de 5.202 metri pătrați, a fost reabilitat în proporție de 30 la sută, iar lucrările la cel de-al doilea pavilion, în suprafață de  16.506 metri pătrați, sunt preconizate a începe de anul viitor.

Obiectivul este dimensionat pentru cel puțin 120 de pacienți (internare și/sau ambulatoriul de specialitate) și 40 de cadre medicale de specialitate. 

La etaj vor fi disponibile 76 de paturi pentru spitalizare continuă cu funcțiuni pentru persoanele cu dizabilități și pentru cazare în regim hotelier, pentru familiile acestora.

În urma finalizării primului pavilion, veteranii vor putea beneficia de tratament atât fizic cât și psihic de specialitate, astfel încât recuperarea lor să se desfășoare în țară, alături de familiile lor.

A doua clădire va putea asigura cazarea a peste 400 de veterani și familiile acestora pe fiecare serie.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciuca, Raluca Turcan, Ioan Bolos
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis, ședință la Cotroceni pe tema fondurilor europene

22 Jul 2020 395

Prelungirea stării de alertă cu 30 de zile a fost adoptată de Guvern

15 Jul 2020 608

Președintele Klaus Iohannis a convocat ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19

15 Jul 2020 428

Turcan În România există perspectivă în materie de creaţie artistică

10 Jun 2020 1364

Raluca Turcan „Sunt în analiză posibilităţi de sprijin pentru turism atât cu fonduri guvernamentale, cât şi cu fonduri europene”

07 Jun 2020 581

Raluca Turcan, prezentă la redeschiderea Muzeului Peleș „Această piesă poate fi un magnet pentru revenirea la viața culturală obișnuită a României“

02 Jun 2020 429

Guvernul a decis prelungirea şomajului tehnic până la data de 1 iunie

14 May 2020 812

A fost semnat contractul de finanțare pentru al treilea Spital Regional de Urgență. Care este valoarea investiției și unde va fi construit

30 Apr 2020 1151

Proiect de OUG privind prelungirea mandatelor aleşilor locali, dar nu mai târziu de 31 decembrie

06 Apr 2020 508

Scenarii fără precedent pentru învățământul românesc. „Vom găsi orice alte variante, dar nu înghețarea anului școlar!”

24 Mar 2020 2855

Raluca Turcan „Există trei scenarii în privința anului școlar, unul fiind repetarea acestuia“

23 Mar 2020 691

Raluca Turcan Câte teste pentru depistarea COVID-19 sunt în România

18 Mar 2020 728

A fost publicat, în Monitorul Oficial, Decretul privind numirea Guvernului Orban III. Iată componenţa

15 Mar 2020 1205

Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea Guvernului României

14 Mar 2020 967

Lista cu numele care se vehiculează pentru cabinetul Cîțu

28 Feb 2020 1300