Vicepreședinte ANRE Furnizorii de energie electrică și gaze naturale vor putea fi schimbați în 24 de ore

ANRE, foto: Facebook/ ANRE

Consumatorii de energie electrică şi gaze naturale vor putea schimba furnizorii în maximum 24 de ore, de la finalul acestui an, cu ajutorul unei aplicaţii dezvoltate de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE), a afirmat, miercuri, 8 iunie, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele instituţiei.
 

„În urmă cu doi ani, am semnat un contract de finanţare cu Ministerul Fondurilor Europene, prin care am obţinut aproximativ 20 de milioane de lei prin care ne-am propus să creăm o bază de date şi un soft pentru schimbarea furnizorului", a spus acesta.


Directiva europeană prevede ca până în 2026 consumatorii să poată schimba furnizorul în 24 de ore, faţă de 21 de zile, cum este prevăzut acum în legislaţia românească.
 

„Undeva în luna septembrie, acest program se termină şi foarte probabil în cursul acestui an vom pune în funcţiune această aplicaţie. Aceasta presupune, practic, o bază de date cu toţi consumatorii de energie electrică şi gaze naturale din România.

Din momentul în care operaţionalizăm această aplicaţie, toate iniţierile de schimbare a furnizorului se va face prin această platformă, indiferent dacă un client merge la centrul de relaţii cu clienţii şi semnează fizic contractul acolo, operatorii vor intra în baza de date şi vor opera modificările.

De asemenea, clientul poate accesa această aplicaţie şi va iniţia de acolo schimbarea furnizorului", a explicat oficialul ANRE.


În aplicaţie vor fi integrate şi comparatoarele de preţ care există în acest moment pe site-ul ANRE.

Dacă procesul de schimbare a furnizorului nu este digitalizat şi nu este făcut printr-o singură bază de date, schimbarea furnizorului în 24 de ore este imposibilă, a completat Negy-Bege.

„În ultimii patru ani şi jumătate, de când sunt vicepreşedinte, ANRE a avut printre priorităţi integrarea unui sistem informatic integrat, prin care să se gestioneze nu doar partea de monitorizare, dar şi alte aspecte ale activităţii noastre, inclusiv cea de elaborare a legislaţiei secundare.

Am reuşit anul trecut să închidem o fază importantă şi, de la începutul anului 2022, folosim un sistem informatic integrat. Am angajat foarte mulţi IT-işti în această perioadă. Dacă în urmă cu patru ani aveam patru sau cinci IT-işti în autoritate, acum vorbim de peste 20", a mai afirmat vicepreşedintele ANRE.


Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Sandor Bende, împreună cu deputatul Oana Ozmen, alături de Think Tank 360, a organizat, miercuri, în premieră naţională pentru sectorul energetic, dezbaterea "Data Science în Energy". 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Contract de circa 600.000 lei Primăria Tuzla va delega prin concesiune Serviciul de iluminat public din comună (DOCUMENT)

25 Apr 2024 400

Premierul Marcel Ciolacu Există furnizori care au crescut "nefundamentat" preţurile de furnizare a gazelor naturale

08 Dec 2023 709

ANRE a aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 37,15 milioane de lei anul trecut

05 Dec 2023 863

Parlamentul a aprobat numirile la ANCOM și la Curtea de Conturi

10 Oct 2023 1303

Anunțul important pentru electricieni al ANRE! Se deschid înscrierile pentru sesiunea de autorizare

16 Aug 2023 1215

George Niculescu a început activitatea la ANRE. Ce semnificație importantă are data de începere

25 Apr 2023 1241

Bogdan Huțucă, președinte PNL Constanța, după numirea lui George Niculescu în fruntea ANRE. „Felicitări pentru toate reușitele și succes pentru ceea ce urmează!”

19 Apr 2023 2076

LIVE TEXT George Niculescu, votat președinte ANRE. Câte voturi a obținut. Ce a declarat noul președinte ANRE

19 Apr 2023 2118

Lorant Antal UDMR nu va participa la votul privind conducerea ANRE

19 Apr 2023 1048

UPDATE Secretarul de stat George Niculescu, fost prefect al Constanței, favorit pentru preluarea conducerii ANRE

18 Apr 2023 1944

Iată cum arată cererea şi declaraţia pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului la energie electrică (DOCUMENTE)

14 Dec 2022 2412

Explicațiile ANRE. Cine trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru plafonarea facturii la energie?

14 Dec 2022 2286

Plafonarea prețurilor la energie, pe baza declarațiilor pe proprie răspundere ale consumatorilor, ridică probleme. Anunțul premierului (VIDEO)

14 Dec 2022 1467

Factura la curent, în rate! Proiectul de ordin, în transparență decizională la ANRE

30 Nov 2022 1330

Reacția președintelui ANRE, după informațiile că Enel ar părăsi România- „Nu am fost notificați oficial“

22 Nov 2022 1610