Videoconferință Ludovic Orban a discutat cu Angela Merkel despre oportunitățile de aprofundare a cooperării româno-germane

  • Premierul Ludovic Orban și cancelarul german Angela Merkel au avut vineri o convorbire, în format videoconferință, potrivit unui comunicat al guvernului.
  • Printre subiectele discutate s-a numărat adoptarea bugetului multianul al UE și a Planului UE pentru relansare economică, ambele blocate acum de veto-ul Ungariei și Poloniei în Consiliul UE.
La 27 noiembrie 2020, Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a avut o convorbire, în format videoconferință, cu Cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel. În cadrul discuției, au fost trecute în revistă temele de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, cu accent pe oportunitățile de aprofundare a cooperării româno-germane în următoarea perioadă.

Prim-ministrul Ludovic Orban a evocat nivelul excelent al relației bilaterale și natura strategică a acesteia și a subliniat interesul major al României pentru aprofundarea cooperării româno-germane, cu precădere pe dimensiunea economică. Germania este cel mai important partener economic al României, iar investițiile și expertiza germană vor continua, fără îndoială, să aibă o contribuție-cheie la dezvoltarea țării noastre.

Înaltul oficial român s-a referit, de asemenea, la calitatea deosebită a relațiilor interumane dintre România și Germania, facilitate de prezența și contribuția minorității germane din România la cultura, economia și politica românească, respectiv de existența, pe teritoriul Germaniei, a unei numeroase comunități românești.

Șeful Guvernului a subliniat aprecierea pentru eforturile depuse de Președinția germană a Consiliului UE, inclusiv în gestionarea provocărilor generate de pandemia de Covid-19. A subliniat, totodată, importanța unei coordonări mai strânse la nivel european pentru asigurarea unui control eficient al crizei sanitare, dar și pentru lansarea cu celeritate a programelor de redresare economică.

Premierul Ludovic Orban a evidențiat necesitatea stringentă de a ajunge la un acord privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și Planul European de Relansare Economică, care să permită mobilizarea cât mai rapidă a fondurilor europene. A afirmat sprijinul României pentru o soluție echilibrată, constructivă și acceptabilă pentru toate statele membre, în folosul cetățenilor și companiilor europene.

Premierul român a reiterat, de asemenea, importanța deosebită acordată de țara noastră aderării la spațiul Schengen. România îndeplinește deja criteriile tehnice în acest sens, iar o decizie favorabilă, în cel mai scurt timp posibil, ar reconfirma statutul țării noastre de membru deplin angajat, al Uniunii Europene, precum și contribuția sa substanțială la succesul proiectului european.

Prim-ministrul României a mai evidențiat candidatura României pentru găzduirea sediului viitorului Centru european de competențe în materie de securitate cibernetică și a accentuat argumentele solide ale țării noastre în susținerea acesteia.

Cei doi înalți oficiali au realizat și un schimb de vederi cu privire la evoluțiile din vecinătatea estică și sudică a României, cu accent asupra situației post-electorale din Republica Moldova. Rezultatele recentului scrutin prezidențial din Republica Moldova confirmă voința cetățenilor pentru un parcurs democratic, racordat la standardele și valorile europene. Prim-ministrul Ludovic Orban și Cancelarul Angela Merkel au convenit, în acest context, asupra importanței menținerii sprijinului, inclusiv la nivel european, pentru procesul de reformă democratică din Republica Moldova.

Sursa foto:ro.wikipedia.org
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

26 februarie 2020 – A apărut „Pacientul zero” cu COVID-19 în România

26 Feb 2021 807

Ludovic Orban a dat vestea cea mare! Punctul de pensie va crește din 2022

08 Feb 2021 648

Premierul Cîțu i-a eliberat din funcție pe consilierii fostului premier Orban. Sunt vizați și doi constănțeni

13 Jan 2021 1630

Cine sunt miniștrii din guvernul Cîțu. PNL și USR-PLUS au aprobat propunerile

23 Dec 2020 1649

Ludovic Orban a fost ales președintele Camerei Deputaților. A fost ales și biroul permanent al Camerei

22 Dec 2020 1086

Ministerul Educației dezminte afirmațiile unui profesor focșănean Disciplinele Istorie și Geografie nu se desființează sau comasează!

22 Dec 2020 952

Liderii PNL, USR PLUS şi UDMR au semnat acordul de guvernare

21 Dec 2020 625

Ludovic Orban "Acum prioritară este constituirea Camerelor Parlamentului"

20 Dec 2020 533

Cabinetul Cîțu. Ce nume de posibili miniștri se vehiculează. Cine este de la Constanța în cărți

19 Dec 2020 1109

Florin Cîţu este propunerea PNL-USR-UDMR pentru postul de premier. Cum se împart cele 18 ministere între partide

18 Dec 2020 1424

LIVE VIDEO Ludovic Orban, declarații de presă. Două variante de premier - Ludovic Orban sau Florin Cîțu

16 Dec 2020 2309

Dan Barna propune Împreuna cu Orban și Kelemen să fim vicepremieri în Guvern

15 Dec 2020 757

Florin Cîțu, prima declarație ca premier nominalizat de PNL 'Vreau să le mulțumesc colegilor pentru încredere. Este o onoare'

09 Dec 2020 671

Guvernul a prelungit școala online. Ce spune Hotărârea nr. 57 a CNSU (document)

08 Dec 2020 1668

Nicolae Ciucă, numit premier interimar

07 Dec 2020 2291