Vila Elena din Constanţa poate fi salvată cu 200.000 de euro. Arhitecţii o vor transforma în noul sediu al OAR (galerie foto)

Deşi au trecut deja doi ani de la achiziţionarea Vilei Elena de către Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Dobrogea, clădirea situată pe bulevardul Ferdinand se află, în continuare, în acelaşi stadiu de ruină. Pentru constănţenii care locuiesc în zonă, dar nu numai, clădirea ridicată în 1922 - sau ce a mai rămas din ea - reprezintă un real pericol.

OAR - Filiala Teritorială Dobrogea îşi propunea ca Vila Elena să devină funcţională încă din 2013. Acest lucru nu s-a întâmplat încă şi asta, potrivit declaraţiilor arhitectului Alexandru Bălan, preşedintele OAR Dobrogea, din cauza lipsei de bani. Amintim că OAR - Filiala Teritorială Dobrogea intenţionează ca, odată ce clădirea va fi reabilitată, să-şi amenajeze noul sediu în acest imobil.
Un prim pas va fi făcut în toamna acestui an. „O să începem împrejmuirea Vilei Elena în toamnă, ca să nu existe probleme. Tot atunci va avea loc şi organizarea de şantier“, a declarat Alexandru Bălan. Întrebat care sunt motivele pentru care proiectul privind reabilitarea, remodelarea şi reconversia clădirii trenează, preşedintele OAR - Filiala Teritorială Dobrogea a mărturisit: „Entuziasmul e mare, puterea noastră însă e mică“. Arhitectul a explicat, în acest context, că lipsa banilor a împiedicat până acum concretizarea proiectului. Evoluţia acestuia depinde de suma de bani care va fi accesată printr-un împrumut bancar. Deşi OAR voia să evite contractarea unui credit bancar, se pare că aceasta ar fi totuşi singura soluţie viabilă pentru reabilitarea Vilei Elena. În funcţie de acest aspect, lucrările propriu-zise la clădirea din bulevardul Ferdinand ar putea fi demarate în primăvara anului viitor.
Cât priveşte suma necesară pentru ca Vila Elena să se transforme, dintr-o ruină desăvârşită, actual focar de infecţie, într-o clădire funcţională, care să găzduiască mese rotunde, conferinţe şi dezbateri, aceasta se ridică, potrivit spuselor arhitectului Alexandru Bălan, la aproximativ 200.000 de euro.
Nu mai puţin important, Alexandru Bălan a menţionat că următoarea conferinţă pentru alegerea preşedintelui Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Teritorială Dobrogea va avea loc în Vila Elena. „Vila va fi reabilitată în actualul meu mandat“, a precizat arhitectul, fără însă a avansa un termen anume pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

geo

12 Aug, 2014 18:48

Asta cum de-a scapat animalelor!!!???

Articole asemanatoare

Tenis de masă Andrea Teglas, argint la dublu mixt în Portugalia, la WTT Youth Contender Vila Real 2023

04 Mar 2023 1381

Tenis de masă Sportive de pe litoral, meciuri frumoase și medalii în Portugalia, la WTT Youth Star Contender Vila Nova de Gaia (GALERIE FOTO)

30 Nov 2022 1323

Tenis de masă Constănţeanca Bianca Mei-Roşu, vicecampioană mondială la categoria Under-15

07 Dec 2021 2384

Proprietarii a două blocuri din Constanța se luptă în instanță pentru a-și anula autorizațiile de construire

26 May 2021 6057

Un prim pas în reabilitarea Vilei Elena din municipiul Constanţa. Act emis pentru Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Dobrogea (galerie foto)

12 Jun 2019 2976

Reședința în care a locuit familia Ceaușescu, deschisă publicului

07 Mar 2016 4173

Elena Udrea dat explicaţii la Antena 3 despre celebrul deget dus la nas. Şi despre vila de la Eforie (video)

22 Oct 2015 2573

Dosar nou UPDATE3 - Veste proastă pentru Elena Udrea - Vila "Săbărel" din Eforie ar putea-o trimite după gratii!

20 Oct 2015 9059

Imobilul aparţine Ordinului Arhitecţilor din România Vila Elena din Constanţa, condamnată la dispariţie din cauza lipsei de bani? (galerie foto)

04 May 2015 2383

Se caută bani pentru salvarea unei clădiri din 1922 Reabilitarea Vilei Elena bate pasul pe loc

04 Jan 2015 2723