Actualitate

Vin chirurgi din Germania la spital

spital_cardiologie_04.jpgPentru prima dată în România, la SCJU se vor efectua operaţii de bypass coronarian fără a folosi circulaţie extracorporeală.

Astfel, un grup de patru medici chirurgi cardio-vasculari din Baden, Germania se vor afla în Constanţa în perioada 9-13 noiembrie. „Am purtat o corespondenţă cu Tejas Alexander, şeful clinicii de chirurgie cardio-vasculară din Baden şi a acceptat să vină cu alţi patru medici în Constanţa pentru a realiza în premieră pentru Constanţa şi România o operaţie de bypass coronarian fără circulaţie extracorporeală. Patru pacienţi vor avea parte de o astfel de operaţie, care implică mai puţine riscuri pentru pacient şi un cost mult mai scăzut pentru noi“, a precizat managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, Dan Căpăţână. Circulaţia extracorporeală este un procedeu care, cu ajutorul unei maşini „cord-pulmon artificial“, preia funcţiile cardiace şi ventilatorii şi exclude cordul, care este oprit prin clampare şi poate fi operat în condiţii optimale. Principiul constă în deturnarea prin gravitaţie a sângelui venos din cordul drept către un „oxigenator“ extern cu bule sau cu membrana care realizează oxigenarea (schimbul de gaze) şi care reprezintă „pulmonul artificial“. Din oxigenator, sângele este împins sub presiune cu ajutorul unei pompe (cordul artificial) în circulaţia arterială, la nivelul crosei aortei sau al arterei femurale. La aceste intervenţii vor fi invitaţi şi medici din Iaşi şi Bucureşti. „Pentru fiecare operaţie de bypass se cheltuiesc aproximativ 100 de milioane lei vechi pentru consumabile. De acum înainte ne dorim să se specializeze şi medicii noştri“, a mai adăugat Dan Căpăţână. Cu toate acestea, fostul şef al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, dr. Mircea Pătruţ, a arătat că lucrurile nu ar fi chiar atât de „în premieră“. „Este bine că vin medici din Germania la Constanţa să opereze, însă nu este o premieră la Constanţa. Şi eu am făcut aşa ceva de mai multe ori, iar în România o astfel de operaţie este curentă. La nemţi se face mult mai des decât la noi, însă pe cazuri precoce nu tardive, cum sunt cele de la Constanţa“, a susţinut Mircea Pătruţ.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

carmen

21 Oct, 2010 15:14

Ai invatat bine lectia cu circulatia extra corporeala, domnule manager.Ai avut profesor bun.Cine sa fie oare acela,doctorul Arhire? Da, spune-i si lui, ca a uitat, micutul, nu e in premiera ce pt C-ta.O intrebare pt doctorul Arhire: nu va este rusine? azi ii pupati in...pe cei care ii injurati ieri.Foarte urat.

Articole asemanatoare

Michi de la Şuie Paparude a fost din nou operat pe cord

18 Jul 2014 1209

„Totul mi s-a tras de la o mare supărare” Legătura dintre Constanţa şi infarctul suferit de antrenorul Titi Tudor

02 Dec 2013 1039

Pacient aproape mort după ce a fost operat de chirurgii germani

11 Nov 2010 1024

Operatii in premiera (video)

11 Nov 2010 1190

Chirurgii din Germania au ajuns la Constanţa

10 Nov 2010 1015

Şase bypass-uri efectuate de chirurgi germani

04 Nov 2010 822

Patru chirurgi străini fac operaţii la SCJU

20 Oct 2010 650

Operatia lui Vacaroiu s-a incheiat cu succes

25 Mar 2010 922

Nicolae Vacaroiu, operat pe cord deschis

25 Mar 2010 904