Viorica Dăncilă, despre Declarația 600 - "Contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte”

Guvernul va introduce joi în dezbatere publică o variantă a declaraţiei unice, astfel încât contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, dobânzi, chirii şi alte surse să depună un singur formular, în loc de şapte, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, potrivit România TV.
 

"Am promis încă din prima şedinţă de Guvern că vom face o modificare în ceea ce priveşte Declaraţia 600. Declaraţia 600 este un subiect de mare interes pentru mulţi români. Guvernul va introduce astăzi o variantă a declaraţiei, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate şi incluse în cadrul proiectului final. Sunt convinsă că aceasta este o veste bună pentru mulţi care aveau un val mărit de aşteptare în ceea ce priveşte această declaraţie", a afirmat Dăncilă, în deschiderea şedinţei de Guvern.


Premierul a prezentat proiectul elaborat la nivel guvernamental.

"Contribuabilii depun o singură declaraţie în loc de şapte declaraţii. Plăţile pentru impozitul pe venit, CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent şi nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene", a explicat Viorica Dăncilă.

Ea a adăugat că, potrivit variantei propuse de Guvern, "contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea utilizării resurselor financiare în cursul anului în funcţie de necesităţile proprii".

"Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţilor înainte de termenul limită. Contribuabilii nu se vor mai deplasa la organul fiscal dacă vor depune declaraţia unică prin spaţiul privat virtual. Deci, încurajăm depunerea declaraţiilor în mediul online şi pentru acest lucru se acordă chiar o bonificaţie", a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a subliniat că încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face "în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent".

"Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii ca în prezent. Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute, 1.900 de lei, faţă de nivelul a 12 salarii minime cât plătesc în prezent", a declarat Dăncilă.

Premierul a informat că Ministerul Finanţelor va face publică toată documentaţia necesară, care va putea fi dezbătută începând de joi.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Viorel Iacob, șef birou la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, averea și interesele (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 465

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1264

Firma unui fost primar, actual funcționar la Ministerul Investițiilor Europene, a semnat un contract cu Utilități Publice Cernavodă (DOCUMENT)

14 Oct 2022 3440

Informaţii de ultimă oră de la ministrul Finanţelor despre Declaraţia unică. Ce trebuie să ştie contribuabilii despre completarea documentului

04 Mar 2018 1827

"Declaraţia unică" va comasa şapte declaraţii, între care şi Formularul 600. Detalii despre document

02 Mar 2018 2819

Ministrul Finanţelor, precizări importante despre Formularul 600 - "Se va merge pe o sumă estimată"

09 Feb 2018 1826

Protest cu avioane de hârtie în faţa Ministerului Finanţelor! „Este timpul să facem Declaraţia 600 să zboare!”

04 Feb 2018 1717

Traian Băsescu, despre inițiatorii Formularul 600 - “Proşti ca noaptea”

02 Feb 2018 2297

Formularul 600 ar putea fi unificat cu Declarația 200. Precizările ministrului Eugen Teodorovici

29 Jan 2018 2050

Amânarea depunerii formularului 600 decisă în prima ședință de guvern. Ce a declarat liderul PSD Liviu Dragnea referitor la acest document

22 Jan 2018 1692

Declaraţie de avere - Mariana Udrea Angajata CN APMC, cu o casă, un teren şi un autoturism (documente)

01 Aug 2017 2856

Declaraţia 600 - format nou

20 Jan 2017 1748

Din declaraţia de avere a prodecanului Facultăţii de Arte, Mariana Frăţilă - un apartament şi un credit (documente)

06 Mar 2015 3112