Actualitate

„Vom intra cu buldozerele” Guvernatorul Mălin Muşetescu, revoltat de ce fac turiştii pe plajele de la Vadu şi Corbu (galerie foto)

Plaja de la Vadu a ajuns să fie una dintre cele mai căutate colţuri de rai de către turiştii care vor o oază de linişte. Întreaga porţiune aparţine de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, alături de o mare parte din plaja Corbu, o porţiune foarte mică din ultima fiind sub grija Apelor Române. Totuşi, vorbim aici de o plajă sălbatică, unde nu ar trebui să se campeze pe plajă, nici să se facă foc de tabără, fiind o zonă protejată. Realitatea este alta. Guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, a precizat pentru ZIUA de Constanţa că accesul va fi restricţionat din cauza agresivităţii celor care au „colonizat” plaja.
 
Luna august este, pentru majoritatea românilor, perioada prielnică concediilor de odihnă, iar destinaţia majorităţii este la malul mării. Fie că unii aleg agitaţia şi viaţa de noapte intensă din Mamaia, libertatea din Vama Veche, relaxarea din Tuzla, tratamentele din Eforie sau Techirghiol, alţii preferă să meargă într-un loc virgin, sălbatic, departe de cârciumi, muzică de club sau fast-food. Şi aleg plaja de la Vadu, unde o singură cherhana este prezentă, cam scumpă în opinia turiştilor. Totuşi, sunt nelipsite rulotele şi corturile, oamenii sperând să aibă parte de câteva zile de evadare.
 
În weekendul care abia s-a terminat, zeci de autoturisme, corturi şi rulote s-au aflat la Vadu. Oamenii au povestit că nisipul curat şi apa lipsită de alge, dar şi liniştea din zonă îi face să revină cu fiecare ocazie. Şi făcând parte din rezervaţie naturală, este mult mai bine îngrijită decât mai multe locuri de pe litoral.

„Sezonul mai are două săptămâni, iar după vom săpa şanţuri şi vom scăpa de boschetăreală” 

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin Muşetescu, este revoltat de modul în care oamenii distrug zona, nu respectă regulile, dar mai ales pentru că sfidează organele de control. Astfel, el doreşte ca să nu mai permită accesul acestor persoane în Vadu şi Corbu, săpând şanţuri şi montând bariere noi. „Au rupt şi la Corbu două bariere. Astăzi (n.r. luni, 20 august) le-am reparat. I-am dat afară pentru că încercau să facă aceeaşi colonie de corturi. E un fenomen cu care ne lovim prima oară anul acesta ca agresivitate. Aceştia sunt veniţi cu adresă, sunt turişti, grupuri, cu maşini pe plajă, sunt agresivi. Vin mulţi şi nu poţi interveni. Nu vrem să facem intervenţii în forţă acolo. Avem un feedback absolut negativ din partea lor. Râd în nasul organelor de control, unii nu vor să se legitimeze. Cei care o fac râd pentru că primesc amenzi, care sunt sub ceea ce ar fi cheltuit la o pensiune în zonă. Amenda este de 70 de lei maxim. Este foarte mică, în conformitate cu prevederile legale. Este clar că am scăpat acolo de sub control, nu ne-am aşteptat la batalioane de oameni care sunt certaţi cu legea şi cu bunul simţ. Este clar că va trebui să intrăm cu nişte buldozere în zona de acces la plajă, să săpăm nişte şanţuri. O să facem ceva să nu se mai întâmple lucrul acesta. Au apărut şi atitudini noi: grup de 4-5 corturi, care şi-au făcut garduri. Au făcut un fel de paravan, din pânză de 1,5 m înălţime, ca să nu mai vezi în interior. Sunt lucruri ciudate acolo. O să revenim constant. Sunt foarte mulţi cu maşini venite”, a punctat guvernatorul.
 
Astfel, turiştii se mai pot „bucura” doar două săptămâni de sălbăticia de la Vadu, asta pentru că guvernatorul este indignat şi doreşte să facă accesul mult mai restrictiv pe cele două petice de plajă de la Vadu şi Corbu. „Este o zonă protejată. Au depăşit zonele pe care le-am stabilit şi le-am permis să intre. Ei nu mai ţin cont de nimic. Vin cu boxe pe plajă, noaptea fac party-uri, focuri de tabără, este greu să îi controlez. Singurul lucru este să nu îi mai las să intre acolo. Iar asta pot să fac doar dacă fac un sistem de bariere şi cu şanţuri săpate ca la război. Dacă acesta este publicul cu care ne confruntăm. Noi, prin ceea ce am făcut anul trecut, am stabilit o zonă în care pot să vină, am arătat deschiderea noastră către publicul nişă şi cei care iubesc astfel de zone, dar să nu transformăm zona respectivă în Costineşti. Şi să o păstrăm ca plajă sălbatică, în care oamenii vin la mare pentru a sta într-o zonă naturală. Au venit băieţii să facă şi curse pe plajă. Vă dau în scris că nu o să mai apuce să intre pentru că nu o să îi mai lăsăm. Sezonul mai are două săptămâni, iar după vom săpa şanţuri şi vom scăpa de boschetăreală”, a spus Mălin Muşetescu.
 
Trebuie menţionat faptul că există taxe de acces pe plajă, asta pentru că în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, din care face parte şi peticul de nisip de la Vadu, se intră doar pe bază de permis. Turiştii pot plăti 5 lei pe zi de persoană, 15 lei pe săptămână sau 30 de lei pe an. Cu acest permis pot intra în orice punct de atracţie din cadrul Rezervaţiei. Există şi taxă pentru autovehicul, fie el autoturism sau rulotă. Astfel, pentru o zi, taxa este de 10 lei, iar pe an se plăteşte 100 de lei. Dacă doreşti să mergi la Vadu cu navă sau ambarcaţiune, trebuie să achiţi o taxă de 20 de lei pentru o navă, taxă valabilă o săptămână. Pe an se achită suma de 100 de lei. Permisul de pescuit recreativ sau sportiv este valabil până la 31 decembrie, acestea fiind gratuite pentru toate persoanele fizice conform Legii 1 din 2017.
 
Vadu este un sat în comuna Corbu din judeţul Constanţa, Dobrogea, România. Se află în partea de nord-est a judeţului, în apropierea litoralului şi a sistemului lagunar Razim-Sinoe. În trecut, s-a numit Caraharman (în turcă, Karaharman). La recensământul din 2002 avea o populaţie de 704 locuitori.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Mizantropul

10 Sep, 2018 23:45

Autoritatile statului ar trebui sa actioneze pentru cetateni, nu impotriva lor! Exista legi, exista forte de ordine, deci e foarte simplu sa pastrezi ordinea in societate. Trebuie doar sa vrei. Mitocanii isi fac de cap pentru ca sunt incurajati de lipsa de actiune a autoritatilor. De ce reprezentantii ARBDD nu aplica amenzi maxime pentru cei care intra cu autovehicule si pentru cei care fac focuri, pun muzica si fac petreceri pe plaja? De ce nu cer sprijinul politiei si al jandarmeriei i cazul in care sunt agresati sau luati la misto de cei controlati? De ce sa inchideti accesul pentru toti cetatenii? Tara apartine cetatenilor, iar acestia au dreptul constitutional sa fie protejati de stat! Treziti-va! Actionati conform legii, impotriva celor care nu respecta legea, nu impotriva tuturor!

Gabi

04 Sep, 2018 13:49

... și uite așa Bosoancă va crește prețul la ciorba de pește! sau îi ară și lui accesul la cherhana? a mai uitat dl guvernator să spună cum a fost cu autorizarea festivalului gen sunwaves de acum câțiva ani!

Răzvan

04 Sep, 2018 04:59

În cazul în care Domnul Guvernator încă nu a aflat, însăși ARBDD a avizat cu aproape 2 ani în urmă PUZ-ul proiectelor "Sat de Vacanta Pescaresc" 1, 2 si 3, pe o suprafata totală de peste 100 ha, pe alocuri fără respectarea distanței minime de 150m de la linia cea mai înaintată a valurilor, în zona plajei pe care susține că o va proteja cu temută înverșunare. Tocmai de aceea ne temem ca din exces de zel acele tractoare să nu sape cumva șanțuri pentru alte fundații mamut, precum cea care de 2 ani pare să treacă neobservată de catre inspectorii ARBDD, deși tronează în zona fostei cherhanale arsă în 2016. Evident, este o continuare tacită a politicii fostului guvernator, care cu o mâna proteja zona, iar cu cealaltă aviza planurile urbanistice. O mai buna înțelegere privind situația juridică a proprietăților către care se intenționează îngrădirea accesului (în contextul iminentei apariții a construcțiilor în zonă) poate că va mai tempera elanul discursului domnului guvernator și îl va scuti de data aceasta de ridicolul anunțării unor măsuri pompieristice, fara aplicabilitate (precum uciderea tuturor mistreților și șacalilor), iar în cazul de față și fără acoperire legală.

Articole asemanatoare

Lucrările de asfaltare în Hîrşova au început. Firma Daf Trans 2000 le efectuează (galerie foto)

30 Oct 2018 648

Alertă la pompieri! Incendiu la o casă, în județul Constanța

27 Oct 2018 583

Incendiu în judeţul Constanţa. Unde arde

18 Oct 2018 343

Accident rutier grav în județul Buzău. Un autoturism a lovit un cal nesupravegheat. Cinci persoane au fost rănite

01 Oct 2018 626

Proiectul de lege pentru desființarea taxei de pod la Fetești și Giurgeni, inițiat de deputații PNL de Constanța, susținut de 64 de parlamentari

17 Sep 2018 617

În judeţul Constanţa au fost declarate 53 de focare de pestă porcină africană la porcii domestici

20 Aug 2018 4958

Oficial de la DSVSA Constanța. Prezența virusului Pestei Porcine Africane confirmată în patru gospodării din județul Constanța

27 Jul 2018 1173

Alertă puternică de pestă porcină în județul Constanța. Ce spune subprefectul județului Constanța, Levent Accoium despre măsurile luate

27 Jul 2018 3653

UPDATE. 4 Județul Constanța. Accident rutier în zona Giurgeni-Vadu Oii. Un copil, decedat. Intervine elicopterul SMURD (galerie foto)

16 Jul 2018 3927

Alertă în județul Constanța. Virusul Pestei Porcine Africane, confirmat în două gospodării din localitățile Vadu și Cheia

13 Jul 2018 1460

Încă două cazuri confirmate de pestă porcină în județul Constanța!

12 Jul 2018 2881

Revista presei locale

05 Jul 2018 558

Revista presei locale

04 Jul 2018 555

Deputaţii PNL Bogdan Huţucă şi Robert Boroianu propun desfiinţarea taxei de trecere pe podurile de la Feteşti şi Giurgeni

04 Jul 2018 843

Oficial de la MApN, despre militarul dispărut pe plaja de la Corbu. Doi copii au rămas orfani

13 Jun 2018 1615

UPDATE. Descoperire macabră pe plaja de la Vadu. Un copil și un adult au fost găsiți decedați. Victimele ar fi dispărut la Corbu (galerie foto+video)

13 Jun 2018 2994

ÎPS Teodosie va resfinți o biserică în această dimineață. Despre ce biserică este vorba și de ce este resfințită

28 Apr 2018 2421

HRC Fish Invest SRL s-a înfiinţat în Vadu, judeţul Constanţa. Ce domeniu de activitate are

27 Apr 2018 710

O societate a fost înfiinţată recent în satul Vadu, comuna Corbu. Ce domeniu de activitate are

05 Mar 2018 966

Accident rutier în Hârşova, judeţul Constanţa. Femeie, lovită pe trecerea de pietoni

05 Mar 2018 918

Duminica Sfântului Ierarh Grigorie Palama Programul de slujire al ierarhilor din sud-estul României

04 Mar 2018 778

UPDATE Judeţul Constanţa. Un bărbat şi un cal au căzut într-un canal de peste doi metri la Vadu Oii

15 Nov 2017 1096

Corbu, Săcele, Grădina şi Cogealac Patru dezbateri publice pentru conducta de transport gaze naturale, realizată de TRANSGAZ Mediaş (document)

24 Oct 2017 3758

Dosar penal pentru deținere ilegală de țigarete. Polițiștii au confiscat marfa

11 Oct 2017 504

Incendiu de proporții. S-a luminat cerul, la Vadu, județul Constanța. Ce s-a întâmplat

18 Sep 2017 3890

Trucuri de intrat cu mașina pe plajă fără să fii amendat. Idei pentru păcălit autoritățile. Sunt verificate cu succes (foto+video)

31 Aug 2017 4938

Jaf la stația de taxare de la Giurgeni-Vadu Oii. Ar fi fost sustrase încasările în timp ce una dintre angajate era la toaletă

15 Aug 2017 1629

UPDATE. Un skijet plutește în derivă pe mare la Vadu în zona Cherhanalei. Persoană în pericol de înec. Elicopterul SMURD chemat în ajutor (video)

11 Aug 2017 1916

Proiectul TRANSGAZ privind conducta de transport gaze naturale din Marea Neagră, declarat unul de importanță națională

10 Aug 2017 2177

Ralizarea conductei de transport gaze naturale de la Marea Neagră - zona Vadu la conducta Tranzit 1 – zona Grădina, în atenţia Guvernului

04 Aug 2017 1955

Update Scafandrii ISU au reluat cautările băiatului de 15 ani, dispărut în apele mării din zona plajei de la Vadu

30 Jul 2017 1985

Marea Neagră, tot mai periculoasă. Un bărbat a fost la un pas să se înece, iar un adolescent este dispărut în valuri la Vadu (galerie foto)

29 Jul 2017 4866

UPDATE Alertă la Vadu şi la Mamaia pentru persoane aflate în pericol în apă

09 Jul 2017 2311

TRANSGAZ SA a primit răspuns de la APM Constanţa pentru conducta care traversează judeţul. Ce mai trebuie făcut (document+galerie foto)

14 Jun 2017 2585

TRANSGAZ va realiza o conductă de transport gaze naturale De unde pleacă şi prin ce localităţi din judeţul Constanţa trece (galerie foto+document)

08 Jun 2017 4848

Accident mortal cu maşina Primăriei Hârşova! Gheorghe Potlog a fost condamnat

08 May 2017 1620

Persoană lovită de cal la Vadu. A fost solicitat elicopterul SMURD

07 May 2017 2375

Unde sunt zonele de grătar în Constanţa? Amenzile pentru cei care nu se conformează legislaţiei picnicului - de la 1.000 până la 3.000 de lei

01 May 2017 7102

Gazele din Marea Neagră, debarcate între plajele Vadu și Corbu

21 Mar 2017 1782

ordinea.ro Gazele din Marea Neagră se „descarcă” la Tuzla şi la Vadu. O staţie de tratare, la 2 km de case

10 Mar 2017 7262

Pericol de explozie! O cisternă încărcată cu substanţă periculoasă s-a răsturnat pe Dn1

08 Mar 2017 714

O nouă societate înfiinţată în localitatea Vadu. Oferă servicii de cazare

23 Feb 2017 858

Drumul dintre Vadu și Corbu, deschis

13 Jan 2017 1304

Incendiu la o casă din judeţul Constanţa

30 Dec 2016 1830

Accident la ieșire din Hârșova. Două victime

17 Dec 2016 1838

Un cioban şi turma sa de oi, spulberaţi de un tren

13 Dec 2016 1199

Agresiune cu obiect ascuțit la o fermă din judeţul Constanţa! Detalii

05 Dec 2016 1240

O pasăre flamingo şi-a făcut apariţia pe lacul Techirghiol

25 Oct 2016 3703

Casă de vacanță, bungalouri și foișor…ce proiect imobiliar se va construi la Vama Veche

18 Oct 2016 1642

UPDATE 3 Aproape 600 de ha sunt afectate Incendiu de vegetație uscată între Istria și Vadu (galerie foto&video)

23 Sep 2016 1394