Vrei să urmezi o carieră de detectiv particular în România? Legislația ar urma să fie modificată (DOCUMENT)

 
  • Potrivit legii, detectivul particular este persoana atestată, care, fără să aducă atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori altor drepturi și libertăți fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfășoară activități specifice de investigare
 
Un proiect de lege ajunge în Parlament pentru a fi dezbătut și supus la vot, iar acesta va reglementa profesia de detective particular.
 
Prin proiectul de lege s-a stabilit modificarea Legii nr. 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular, astfel încât procedura de obținere a atestatului de detectiv particular să fie simplificată.
 
Potrivit legii, detectivul particular este persoana atestată, care, fără să aducă atingere dreptului la viață intimă, familială și privată ori altor drepturi și libertăți fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfășoară activități specifice de investigare, referitoare la:
  • conduita și moralitatea publică a unei persoane;
  • date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potențială parteneră într-o afacere;
  • persoanele dispărute de la domiciliu;
  • bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părți în proces;
  • asigurarea protecției împotriva scurgerii unor informații din sfera vieții private sau a activității operatorilor economici care doresc să păstreze confidențialitatea acestora.
 
În primul rând, proiectul stabilește că, în tot cuprinsul legii, sintagma „siguranţă naţională” va fi înlocuită cu sintagma „securitate naţională”. 
 
Apoi, trebuie subliniat că activitatea de detectiv particular poate fi desfășurată numai de persoanele care sunt atestate profesional. Calitatea de detectiv particular poate fi dobândită doar de persoana care îndeplinește următoarele condiții:
a) are cetățenia română sau cetățenia unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) ori ale Spațiului Economic European (SEE);
b) posedă cel puțin studii medii și este absolventă a unei școli postliceale de detectivi sau a îndeplinit funcția de polițist ori lucrător în cadrul unor instituții publice cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice sau siguranței naționale ori este absolventă a unei instituții de învățământ superior;
c) este aptă din punct de vedere medical;
d) nu a fost condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție;
e) nu desfășoară o activitate care implică exercițiul autorității publice;
f) a obținut avizul inspectoratului de poliție județean sau al Direcției generale de poliție a municipiului București, după caz;
g) a promovat examenul de atestare a calității de detectiv particular ori deține un certificat de calificare în această profesie sau un atestat similar eliberat în unul dintre statele membre ale UE sau SEE.

 
La punctul b) urmează să se adauge, potrivit proiectului de lege, o condiție suplimentară, și anume absolvirea unui curs în specialitatea detectiv particular. Schimbările propuse stabilesc că actul de studii și actul de absolvire a unui curs vor fi prezentate doar în original, nu și în copie, iar cel ce-al doilea document va trebui să conțină și precizarea că este vorba despre un curs în specialitatea detectiv particular.
 

Viitoarea lege prevede că vor putea deveni conducători executivi ai societăţilor specializate de detectivi particulari, pe lângă categoriile amintite mai sus, și lucrătorii în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul apărării.
 
PRECIZĂRI:


Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.


Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Vezi aici condiţiile de participare
Examen de atestare pentru detectivii particulari

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ ArgeșÎnscrierile pentru examenul de obținere a atestatului de detectiv particular au început!

13 Feb 2024 359

Modificări la legea privind exercitarea profesiei de detectiv particular, adoptate de plenul Camerei Deputaţilor

22 Nov 2023 733

IPJ Arad Examen detectivi particulari

06 Sep 2023 452

IPJ ArgeșAnunț examen detectiv particular

10 May 2023 745

Firmele lui Brotac, fost polițist și detectiv particular au câștigat contractul de pază al dotărilor urbane precum și accesul persoanelor în interiorul Primăriei Constanța (DOCUMENT)

12 Apr 2023 2481

Situații în care poți avea nevoie de un detectiv particular - Detectiv Premium stă la dispoziție

25 May 2021 1419

Actorul ar fi fost asasinat Răsturnare de situaţie în cazul morţii lui Robin Williams

27 Jun 2015 2091

Vezi aici condiţiile de participare Examen de atestare pentru detectivii particulari

18 Feb 2015 1861

Ştiaţi că...? Scriitorul Arthur Conan Doyle...

31 Oct 2014 1773