Weekend solicitant pentru salvatorii din întreaga țară. Unde au intervenit

foto: Pexels
În acest sfârșit de săptămână (25-27.11.2022), la nivel național, pompierii militari au gestionat 3.800 intervenții în situații de urgență.

Majoritatea dintre acestea a constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 3.272 de solicitări, 3.309 persoane fiind asistate de către pompierii salvatori.

 
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 143 de incendii, precum și în alte 380 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea de persoane sau animale, distrugerea muniției neexplodată etc.
 
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 6 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, 3 persoane și-au pierdut viața, în județele Bihor și Prahova., transmite IGSU. 

 
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 15 persoane aflate în dificultate.
 
Dintre cele mai importante misiuni gestionate de pompieri, amintim:
 
Oficial de la IGSU 

-O intervenție complexă a avut loc vineri, în municipiul București, unde echipajele operative au acționat pentru stingerea flăcărilor izbucnite la un apartament dintr-un bloc de locuințe. La sosirea forțelor de intervenție, arderea se manifesta cu flacără deschisă și degajări de fum. Pe timpul acțiunii de stingere șase persoane au fost evacuate, iar o persoană se afla în stop cardio-respirator. Colegii noștri au aplicat manevre de resuscitare, dar fără rezultat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite, fără a fi înregistrate alte victime.

-O misiune care a presupus efort susținut din partea pompierilor militari din județul Galați  a avut loc sâmbătă, în localitatea Vânători, unde echipajele de stingere au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la un restaurant. Ajunse la fața locului, echipajele operative au constatat că flăcările se manifestau violent, cu flacără deschisă și  degajări mari de fum, pe o suprafață de aproximativ 5.000 mp. După mai multe ore de luptă cu focul, salvatorii au stins incendiul fără a fi înregistrate victime.

 
-O intervenție care a presupus efort susținut din partea echipajelor operative a avut loc pe parcursul zilei de duminică, în județul Suceava, localitatea Plutonița, unde pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență generată de producerea unui incendiu la o casă. Forțele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că arderea se manifesta violent, generalizat, la nivelul casei și a unor anexe gospodărești, cu pericol de propagare la vecinătăți. Pe timpul misiunii, echipajul SMURD a acordat asistență medicală pentru o victimă, ulterior aceasta a fost transportată la spital. După mai multe ore de luptă continuă cu focul, incendiul a fost lichidat. Flăcările au izbucnit din bucătăria locuinței, cel mai probabil din cauza jarului sau scânteilor căzute din soba cu acumulare de căldură.
 

Este suficient un moment de neatenție pentru ca un incendiu să cuprindă întreaga locuință! Nu întotdeauna intervenția rapidă a pompierilor conduce și la salvarea bunurilor sau a vieții, iar dovadă stau situațiile menționate anterior. Important este să nu ajungeți în aceste situații, iar sfatul nostru este să respectați câteva măsuri simple de prevenire a incendiilor.
 
Pentru a evita astfel de situații, asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. O altă măsură foarte importantă constă în stingerea întotdeauna a focului din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon. De asemenea, este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
 
Apelarea la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire, este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie minoră poate conduce la incidente cu repercusiuni.
 
Fiți responsabili și instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții.
 
Țineți cont de sfaturile noastre și nu faceți compromisuri cu siguranța dumneavoastră și a familiei! Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să nu adoarmă cu focul aprins în sobă.
 
În continuare, pompierii salvatori rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial de la ISU Dobrogea despre explozia de la Rafinăria Petromidia Năvodari (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 352

Imagini din dronă cu Rafinăria Petromidia Năvodari după explozie! (GALETRIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 751

LIVE VIDEO+TEXT Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari! Planul Roșu de Intervenție, activat (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 13172

ISU GiurgiuEXERCIȚIU

28 Mar 2024 317

Arde o locuință în municipiul Tulcea! (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 508

ISU GiurgiuEXERCIȚIU

27 Mar 2024 358

ISU Iași2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale

27 Mar 2024 260

Atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de Statul Islamic

23 Mar 2024 542

ISU Constanța Reducerea riscului. Educație în situații de urgență pentru copii și elevi (FOTO)

22 Mar 2024 336

UPDATE Fum gros de la un incendiu izbucnit în Constanța! (VIDEO)

22 Mar 2024 2524

Incendiu la un apartament din Mamaia Nord, Constanța! Pompierii au intervenit

22 Mar 2024 988

Alertă pe strada Mircea cel Bătrân din Constanța, în zona Capelei Militare! Au intervenit pompierii (GALERIE FOTO+VIDEO)

20 Mar 2024 1182

Incendiu la o hală a aeroportului din Craiova!

18 Mar 2024 375

ISU BihorIncendiu în comuna Biharia-Atenție unde depozitați cenușa și jarul!

18 Mar 2024 338

Constanța Imagini din dronă cu apartamentul afectat de incendiul de pe Aleea Egretei! O femeie de 93 de ani, transportată la spital (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Mar 2024 1531