World Vision România Un copil din patru a fost ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare


 
  • Un copil din patru a fost ameninţat cu bătaia pe reţele de socializare, iar unul din zece este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online, arată un sondaj din luna ianuarie al Fundaţiei World Vision România.

În acelaşi timp, dintre copiii care au fost ameninţaţi sau jigniţi, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre problemele prin care trec.

Sondajul a fost realizat în contextul Zilei Internaţionale a Siguranţei de pe Internet, care este aniversată în 9 februarie. Eşantionul este format din peste 1.000 de copii şi adolescenţi din clasele V-VIII şi liceu, atât din mediul rural, cât şi din urban.

Aproximativ 44% dintre copii văd zilnic sau cel puţin de două ori pe săptămână postări sau comentarii pe reţelele de socializare care îi fac să se simtă mai trişti sau nervoşi. Dintre aceştia, peste 26% văd zilnic conţinut care le produce astfel de stări emoţionale negative.

Cercetarea relevă faptul că 58,7% dintre copii spun că alţi utilizatori se iau de ei sau chiar îi jignesc pentru conţinutul pe care îl postează, iar 28,8% dintre copii sunt afectaţi când văd pe reţelele de socializare alţi copii care afişează o viaţă mai bună decât a lor. Totodată, 18% dintre copii sunt afectaţi pentru că primesc mai puţine like-uri sau au mai puţine vizualizări la conţinutul pe care îl distribuie faţă de cât se aşteptau. Sondajul arată că acestea sunt motivele pentru care copiii se simt mai trişti sau nervoşi după ce intră pe reţelele de socializare.

"Copiii se confruntă la ordinea zilei cu jigniri şi umilinţe pe reţele de socializare: unul din 10 copii este umilit aproape zilnic pe reţelele de socializare. Dar pericolul la adresa copiilor nu se opreşte la insulte. Unul din patru copii (24,7%) a fost ameninţat cu bătaia în mediul online", potrivit sondajului realizat de World Vision România.

Acelaşi sondaj arată că 45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe reţelele de socializare.

În ciuda agresiunii extinse cu care au de-a face copiii în mediul online, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre agresiunile cu care se confruntă sau la care sunt martori pe Internet. Iar dintre cei care vorbesc despre problemele lor, conform sondajului, 44% aleg să le spună părinţilor, 27,7% prietenilor sau colegilor de clasă. Doar 9% ar vorbi cu profesorii, deşi 65% dintre copii spun că profesorii le-au vorbit la clasă despre bullying, jigniri şi alte umilinţe.

"Deşi un procent semnificativ dintre profesori le-a vorbit copiilor despre bullying şi alte tipuri de agresiuni, aceştia nu au reuşit să câştige încrederea elevilor pentru a-şi face curaj să vorbească despre violenţele la care sunt supuşi. Nu este suficient ca pedagog să vorbeşti la clasă despre conceptele legate de agresiune, trebuie să fii şi pregătit pentru a interveni atunci când copilul are nevoie de tine. Totuşi, este un semnal bun faptul că aproape jumătate dintre copii pot recunoaşte formele de agresiune din online. Misiunea noastră la World Vision România este să îi susţinem pe profesori şi pe părinţi să îi protejeze pe copii şi să ştie cum să intervină când au nevoie de sprijin, iar datele privind siguranţa pe internet, ne-au determinat să lansăm un program de webinarii şi materiale care pot fi folosite în fiecare zi de profesori şi părinţi", a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Aproape 14% dintre copiii şi adolescenţii respondenţi fac challenge-uri pe TikTok. Dintre aceştia, peste jumătate (54%) spun că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinşi de prietenii lor sau pentru a fi acceptaţi într-un nou grup. Ceilalţi fac provocări care sunt în trenduri pentru a le creşte popularitatea pe internet şi să aibă cât mai multe vizualizări (23%). Tot atâţia fac provocări ca să se simtă mai apreciaţi de colegii şi prietenii lor.


În ceea ce priveşte timpul petrecut de copii pe reţelele de socializare, 18,2% stau aproape toată ziua, chiar şi la şcoală, pentru că orele îi plictisesc, 38,6% stau aproape toată ziua, cu excepţia programului de şcoală, 40,2% stau maximum două ore pe zi, iar 3% nu au cont pe nicio reţea de socializare.

World Vision România lansează miercuri, 9 februarie, campania #LunaSiguranţeiPeNet prin care va organiza o serie de webinarii gratuite dedicate profesorilor şi părinţilor despre cum îi putem proteja pe copii în mediul online. La finalul acestei serii, profesorii vor primi gratuit şi un kit pentru siguranţă pe internet, de folosit la ore.

Primul webinar va fi despre reguli de bază pentru protejarea copiilor în online şi va avea loc miercuri, 9 februarie, de la ora 18:00 - live pe pagina de Facebook a World Vision România.

Sursa foto: Pixabay

Sursa: Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.