Zăcăminte în Marea Neagră Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas – „Producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022” (VIDEO)

Platforma Ana - Sursă foto BSOG
  • Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina descoperite în anul 2007, respectiv 1995
  • Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz
  • Conform CEO Mark Beacom, primele zăcăminte ar urma să fie extrase în această vară
 
Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la Doina şi patru sonde de producţie la Ana), un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina care va fi conectat printr-o conductă de 18 km la platforma de producţie monitorizată şi operată de la ţărm amplasată pe zăcământul Ana. O conductă submarină de 121 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, unde urmează 4,1 km de conductă subterană până la noua staţie de tratare a gazelor (STG). Gazele tratate vor fi livrate prin staţia de măsurare a gazelor localizată în perimetrul STG către Sistemul Naţional de Transport operat de Transgaz.
 
Proiectul MGD cuprinde zăcămintele de gaze Ana şi Doina (aproximativ 300 Bcf P50 resurse probabile) descoperite în anul 2007, respectiv 1995. Ambele sunt de vârstă Miocen şi Dacian superior cantonate în rezervoare de gaz biocenic constituite din nisipuri marine de adâncime mică, situate la aproximativ 120 km de ţărmul României, în zona cu apă de mică adâncime a perimetrului XV Midia unde adâncimea apei este de 70 de metri.
 
Iată că în această vară am putea să vedem primele zăcăminte extrase din Marea Neagră, din cadrul acestui proiect. Am solicitat răspunsul la câteva întrebări, iar CEO Black Sea Oil & Gas, compania care se ocupă de proiectul MGD, ne-a oferit răspunsurile.
 
În anul 2019, BSOG a finalizat etapa de proiectare de detaliu a Proiectului MGD, a început fabricarea platformei de producţie Ana la șantierul naval din Agigea, a început lucrările de construcții civile la STG și a procurat echipamentele necesare. În 2020 au fost realizate etape importante, inclusiv subtraversarea țărmului prin foraj orizontal dirijat (HDD) cu conducta de gaze în zona Vadu. Această operațiune a implicat forajul și tragerea conductei de gaze pe sub plajă pe o portiune de 1,5 kilometri între şantierul de lucrări de pe uscat și punctul de iesire din largul mării. Această subtraversare a ţărmului Mării Negre s-a realizat în premieră în România.
 
La data de 22 septembrie 2021, Black Sea Oil & Gas SA împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus Dacia SRL, anunțau finalizarea instalării platformei de producţie gaze naturale Ana, prima platformă construită și instalată în România în ultimii 30 de ani. 

Statia de tratare a gazelor Vadu - Sursă Foto - BSOG
 
Care este stadiul actual al lucrărilor desfășurate la conducta terestră a proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD)?

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Toate lucrările de construcție din proiectul MGD pentru începerea producţiei de gaze, cum ar fi instalarea platformei Ana în largul mării, a celor 121 km de conductă submarină de la platforma Ana la țărm, subtraversarea zonei costiere și instalarea celor 4,5 km de conductă terestră de la ţărm la staţia de tratare a gazelor de lângă Vadu, au fost finalizate în anul 2021.


În noiembrie 2021 am început campania de foraj, iar până în prezent primele două din cele cinci sonde de producţie din proiectul MGD, Ana 100 și Ana 101, au fost finalizate și sunt conectate la platforma de producţie Ana. Forajul celei de-a treia sonde, Ana 102, este în derulare.

Proiectul MGD este realizat în prezent în proporţie de 90%.

Când ar urma să fie extrase primele zăcăminte la platformele „Ana” și „Doina”?
 
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Suntem convinși, că, prin cooperarea constructivă a tuturor părţilor implicate în construcţia proiectului MGD, producţia de gaze va începe în al doilea trimestru al anului 2022. Deţinem o singură platformă de producţie de gaze instalată în largul mării, Ana, care preia gazele naturale produse în zăcămintele Ana și Doina.
 
Ne puteţi oferi, totodată, câteva date concrete cu privire la capacitatea de extragere şi cât ar acoperi din necesarul ţării?

Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: În prezent există circa 10 miliarde de metri cubi de gaze care urmează să intre în producţie la un volum de circa 1 miliard de metri cubi pe an, reprezentând 10% din cererea de gaze naturale a României.


Ce lucrări mai sunt de executat pentru a putea fi pus în funcțiune proiectul, în integralitatea sa?
 
Mark Beacom, CEO Black Sea Oil & Gas: Lucrările rămase de executat în proiect sunt forajul celor două sonde pe zăcământul Ana și sonda submarină Doina, precum și finalizarea stației de tratare a gazelor de pe uscat.
 
 

 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Inspectorii ACROPO au verificat instalația de exploatare ANA din şantierul naval GSP Shipyard-Agigea. Unde va fi amplasată în Marea Neagră

Black Sea Oil & Gas solicită acord de mediu pentru organizarea de şantier în comuna Corbu. Va înfiinţa o staţie de tratare a gazelor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Afaceri Constanța Undă verde de la Mediu pentru proiectul Black Sea Oil & Gas

06 Oct 2023 1104

Investiții Constanța Black Sea Oil & Gas face tranziţia spre proiecte de energie regenerabilă. Începe autorizarea primului coridor energetic din sectorul românesc al Mării Negre

04 Jul 2023 1082

LIVE TEXT Nicolae Ciucă și Virgil Popescu, prezenți la ceremonia de începere a exploatării gazelor naturale în cadrul Proiectului MGD (GALERIE FOTO și VIDEO)

28 Jun 2022 2038

Vizită importantă în comuna Corbu din județul Constanța. La ce ceremonie va participa premierul Ciucă

23 Jun 2022 2821

Primele gaze din Marea Neagră au intrat în sistemul naţional de transport

15 Jun 2022 1231

A început exploatarea gazelor din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia Premierul Ciucă - „Asigurarea necesarului de gaze naturale din resursele proprii în procent de 90 la sută ne transformă într-o piață mult mai concurențială“

15 Jun 2022 1236

Black Sea Oil & Gas a început producţia de gaze din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia

15 Jun 2022 1387

Verde pentru gazele din Marea Neagră! Anunț ANRE despre perimetrele Pelican şi Midia

15 Jun 2022 1229

Când vor intra primele gaze noi din Marea Neagră în rețeaua românească de transport

31 May 2022 1227

Ciucă a discutat cu directorul Grupului Carlyle International Energy Partners, principalul acţionar al companiei Black Sea Oil&Gas despre dezvoltarea Proiectulului de la Midia

17 May 2022 1301

Când va începe extracţia de gaze din Marea Neagră

30 Mar 2022 1221

Virgil Popescu Exploatarea gazelor din Marea Neagră a început, de către cei de la Black Sea Oil&Gas (VIDEO)

22 Mar 2022 1627

Inspectorii ACROPO au verificat instalația de exploatare ANA din şantierul naval GSP Shipyard-Agigea. Unde va fi amplasată în Marea Neagră

05 Aug 2021 3922

Se înființează două puncte de lucru pentru Proiectul de dezvoltare de gaze naturale Midia – MGD. Unul, situat în Corbu, județul Constanța!

22 Jun 2021 2578

Declarațiile ambasadorului SUA, la inuagurarea conductei Black Sea Oil & Gas de la Vadu

17 Sep 2020 1619