Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie


Peste 10.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie în cele trei zile în care acestea au stat la Brăila, unde au fost aduse cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al oraşului, Sfântul Nicolae, după cum a informat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preot Rareş Bucur, scrie agerpres.ro. 

"Peste 10.000 de credincioşi au fost 'călători pe calea sfinţilor' în cele trei zile de pelerinaj, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada bisericii Sfântul Nicolae din Brăila. Manifestările pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al oraşului Brăila s-au încheiat la Catedrala Naşterea Domnului, cu inaugurarea unui Centru pentru tineret, dotat cu cele necesare pentru socializare şi petrecerea timpului într-un cadru primitor în care cărţile şi prietenii le sunt aproape", a spus Rareş Bucur.

Ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila a început vineri, cu vizita Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice "Sfântul Nectarie" Veneţia Medical, unde persoanele aflate în Secţia de Îngrijiri Paliative au primit Sfânta Împărtăşanie.

"Din luna octombrie a acestui an, în baza unui act bisericesc de cooperare şi de filantropică lucrare dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi acest spital brăilean, pacienţii, însoţitorii acestora şi personalul medical beneficiază de asistenţă duhovnicească permanentă, în unitatea medicală fiind amenajată şi o capelă care a fost pusă sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul", a precizat preotul Bucur.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae din municipiul Brăila, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor veniţi să participe la slujbă în ziua de cinstire a ocrotitorului spiritual. Acestora li s-au adăugat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din acest oraş de la Dunăre.

Cu această ocazie, Corul Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.


"Sfântul Nicolae a fost văzut de către bătrânul episcop Nicolae, o rudenie a sa, ca un nou soare care apare pe cerul bisericii ca un învăţător mare al dreptei credinţe şi promotorul iubirii milostive către toţi oamenii, dar îndeosebi către cei bolnavi şi copii. De aceea şi copiii, în general, îl consideră pe Sfântul Nicolae ca fiind sfântul nostru. (...) Toate programele liturgice, culturale, educative şi social-filantropice desfăşurate cu precădere în această săptămână în Brăila ne ajută să reconstituim chipul blândeţii, bunătăţii şi iubirii milostive a lui Hristos prin Sfântul Ierarh Nicolae, care să ne apere, să ne ajute, să ne inspire şi în special să-i întărească pe cei care-i poartă numele şi faptele sale în Biserică, în societate, în ţară şi în lume", a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a premiat 20 elevi care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare, reprezentanţi ai mai multor licee şi colegii din judeţul Brăila. Tinerii au primit diploma eparhială "Tinereţe şi credinţă", premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Conform tradiţiei, Primăria Brăilei a pregătit şi anul acesta 2.500 de porţii de sarmale de post, pe care le-a oferit la Biserica "Sfântul Nicolae", după oficierea Sfintei Liturghii, iar toţi copiii prezenţi la slujbă au primit daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop peste 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet. 

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Părintele duhovnic Marius Moșteanu, la ceas aniversar. La mulți ani, cu același zâmbet!

12 Feb 2021 3354

#Dobrogea Digitală Inaugurarea Ateneului Popular „Sf. Gheorghe” din Constanța

18 Jan 2021 1603

Arhiepiscopul Tomisului slujește, astăzi, la Catedrala Navigatorilor din Constanța. Despre catedrală. Întâmplări adevărate

06 Dec 2020 1475

Sfântul Nicolae printre marinari

04 Dec 2020 2157

Ziua Marinei 2020 Comori ale ortodoxiei. Catedrala Navigatorilor din Constanța și Catedrala cu hramul Sfântul Nicolae din Tulcea (galerie foto)

15 Aug 2020 899

Tulcea Campanie umanitară de donare de sânge, în locul Memorialului „Adrian Cicîrîc“

14 Aug 2020 2591

Astăzi va fi miting aerian. Este Ziua Aviaţiei Române și a Forţelor Aeriene. Ce aeronave militare participă

20 Jul 2020 1070

Tabără la mare organizată de Arhiepiscopia Târgoviștei pentru copiii din Centrul Rezidențial „Sf. Ier. Nicolae“

14 Jul 2020 2128

Nicolae Ciucă „Ziua Forţelor Terestre ne surprinde astăzi pe front, îndeplinindu-ne datoria sacră de protejare a poporului român“ (video)

23 Apr 2020 802

#ConstanțaEsteBine - Părintele Marius Moșteanu „Anul acesta, Dumnezeu ne-a lăsat să înviem singuri!”

11 Apr 2020 16376

#citeșteDobrogea Pilda făuritorului de așezăminte istorice constănțene, preotul Nicolae Paveliu, la 146 de ani de la naștere

25 Mar 2020 1998

Conferinţă naţională şi lansare de carte, în aula Universității „Ovidius”

11 Mar 2020 2831

PUD-ul iniţiat de Reinvent Development SRL pentru terenul situat lângă Biserica „Sfântul Nicolae“ din Constanţa, în consultare publică

27 Feb 2020 1970

Portrete de preoți dobrogeni Preotul Gheorghe Oprea (galerie foto)

15 Feb 2020 4473

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte, astăzi, pe Sfântul Ierarh Bretanion, episcop al Tomisului

25 Jan 2020 1629