Zeci de mii de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie


Peste 10.000 de pelerini s-au închinat la moaştele Sfântului Nicolae şi Sfântului Nectarie în cele trei zile în care acestea au stat la Brăila, unde au fost aduse cu ocazia sărbătoririi patronului spiritual al oraşului, Sfântul Nicolae, după cum a informat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, preot Rareş Bucur, scrie agerpres.ro. 

"Peste 10.000 de credincioşi au fost 'călători pe calea sfinţilor' în cele trei zile de pelerinaj, aceştia având posibilitatea ca, în evlavie, să se închine şi să sărute moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, aşezate pe baldachinul special amenajat pe esplanada bisericii Sfântul Nicolae din Brăila. Manifestările pastoral-misionare, culturale şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos în contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual al oraşului Brăila s-au încheiat la Catedrala Naşterea Domnului, cu inaugurarea unui Centru pentru tineret, dotat cu cele necesare pentru socializare şi petrecerea timpului într-un cadru primitor în care cărţile şi prietenii le sunt aproape", a spus Rareş Bucur.

Ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila a început vineri, cu vizita Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Spitalul de Recuperare şi Boli Cronice "Sfântul Nectarie" Veneţia Medical, unde persoanele aflate în Secţia de Îngrijiri Paliative au primit Sfânta Împărtăşanie.

"Din luna octombrie a acestui an, în baza unui act bisericesc de cooperare şi de filantropică lucrare dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi acest spital brăilean, pacienţii, însoţitorii acestora şi personalul medical beneficiază de asistenţă duhovnicească permanentă, în unitatea medicală fiind amenajată şi o capelă care a fost pusă sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul", a precizat preotul Bucur.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae din municipiul Brăila, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor veniţi să participe la slujbă în ziua de cinstire a ocrotitorului spiritual. Acestora li s-au adăugat numeroşi tineri şi copii, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din acest oraş de la Dunăre.

Cu această ocazie, Corul Seminarului Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi a susţinut un concert de colinde şi alte cântări bisericeşti specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.


"Sfântul Nicolae a fost văzut de către bătrânul episcop Nicolae, o rudenie a sa, ca un nou soare care apare pe cerul bisericii ca un învăţător mare al dreptei credinţe şi promotorul iubirii milostive către toţi oamenii, dar îndeosebi către cei bolnavi şi copii. De aceea şi copiii, în general, îl consideră pe Sfântul Nicolae ca fiind sfântul nostru. (...) Toate programele liturgice, culturale, educative şi social-filantropice desfăşurate cu precădere în această săptămână în Brăila ne ajută să reconstituim chipul blândeţii, bunătăţii şi iubirii milostive a lui Hristos prin Sfântul Ierarh Nicolae, care să ne apere, să ne ajute, să ne inspire şi în special să-i întărească pe cei care-i poartă numele şi faptele sale în Biserică, în societate, în ţară şi în lume", a spus ierarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a premiat 20 elevi care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare, reprezentanţi ai mai multor licee şi colegii din judeţul Brăila. Tinerii au primit diploma eparhială "Tinereţe şi credinţă", premii în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Conform tradiţiei, Primăria Brăilei a pregătit şi anul acesta 2.500 de porţii de sarmale de post, pe care le-a oferit la Biserica "Sfântul Nicolae", după oficierea Sfintei Liturghii, iar toţi copiii prezenţi la slujbă au primit daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop peste 300 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet. 

Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța Reparații la acoperișul Bisericii Sfântul Gheorghe din Constanța. Parohia a obținut un document de urbanism

14 Feb 2024 751

Nicolae Ciucă urează pace și sănătate celor cu numele Sfântului Ioan

07 Jan 2024 558

Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1885

OMD Mamaia Constanța urează tuturor copiilor un Moș Nicolae bogat și plin de bucurii

06 Dec 2023 702

Sfântul Nicolae, sărbătorit astăzi și la Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța

06 Dec 2023 728

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Nicolae, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii

06 Dec 2023 851

Programul ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului în perioada următoare

02 Dec 2023 943

Viscolul amână inaugurarea iluminatului festiv la Tulcea. Ce au decis autoritățile

27 Nov 2023 845

A fost parohul bisericii Sf. Mina Reacția Arhiepiscopiei Tomisului în cazul părintelui Picu, reabilitat de Sfântul Sinod

12 Nov 2023 33920

Dosarul „Peninsula“, la Curtea de Apel Constanța! S-a înregistrat recursul

07 May 2023 1287

Calendar ortodox martie 2023. Cele mai importante sărbători din prima lună de primăvară

02 Mar 2023 1853

Părintele Marius Moșteanu, la ceas aniversar. La mulți ani, cu multă căldură!

12 Feb 2023 9012

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să faci astăzi, pentru a avea sănătate tot anul

07 Jan 2023 1402

Mihai Lupu, mesaj de Sfântul Nicolae „Tuturor celor care își serbează ziua numelui, le transmit gândurile cele mai bune, însoțite de sincere urări de sănătate“

06 Dec 2022 865

Sărbătoare importantă pentru creștini Sfântul Nicolae 2022.Tradițiile zilei de 6 decembrie

06 Dec 2022 1231