Zeci de piloți maritimi, nemulțumiți de Ordinul 991/2020 al Ministerului Transporturilor (video)

„ Administrația dorește doar 60 de piloți. Nu știm criteriile de selecție. Restul piloților vor rămâne pe drumuri“.  


Zeci de piloți din cadrul asociațiilor de piloți maritimi au solicitat azi, în cadrul unei acțiuni derulate în fața sediului Administrației Porturilor, anularea Ordinului nr. 991/2020 pentru stabilirea porturilor și a căilor navigabile interioare pentru care serviciul de pilotaj al navelor maritime și fluviomaritime este obligatoriu și a modului de derulare a acestui serviciu.
 
„Pentru noi (120 de piloți este o problemă). Administrația dorește doar 60 de piloți. Nu știm criteriile de selecție. Restul piloților vor rămâne pe drumuri. Am refuzat dialogul cu administrația portului pentru că administrația portului, în toate demersurile pe care le-am făcut, a refuzat orice dialog. Nu am primit răspuns la nicio sesizare făcută. Nu ne-a răspuns nici ministerul. Ne vedem bevoiți să refuzăm oferta APC-ului de a participa la concursul în vederea venirii la APC ca piloți. Nu știm pe ce salarii venim“, a declarat Radu Horia Dan, pilot maritim 1.   

Poziția CNAPM privind preluarea pilotajului 
 
Preluarea serviciului de pilotaj de către Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, de la 1 ianuarie 2021, este o soluție luată în baza legii și, în același timp, o măsură eficientă din punct de vedere al siguranței navigației. 
În porturile europene, serviciile de pilotaj sunt considerate servicii de interes public, care nu pot fi supuse unui sistem concurențial și sunt asigurate de administrațiile portuare sau o asociație profesională UNICĂ. 
La stabilirea acestei soluții s-au avut în vedere și preocupările exprimate de European Maritime Pilots Association (EMPA), precum și reglementările Capitolului II din Regulamentul Uniunii Europene 352/2017, prin care serviciul public de pilotaj a fost exceptat de la aplicarea regulilor concurențiale.
Totodată, din analizele efectuate până în prezent, a rezultat faptul că prestarea serviciului de pilotaj de către administrația portuară prin corpul propriu de piloți va conduce în principal la creșterea calității serviciului, dar și la scăderea costurilor și, în final, la creșterea atractivității porturilor românești pe piața transporturilor de mărfuri.
Actul legislativ care va fi aplicat din 1 ianuarie 2021 a fost supus dezbaterii publice, dezbatere la care au participat, alături de reprezentanții Ministerului Transporturilor, ai Consiliului de Supraveghere din domeniul naval, din cadrul Consiliului Concurenței, ai administrațiilor portuare și reprezentanții asociațiilor piloților și cei ai Constanța Port Business Association, iar prevederile acestuia nu au fost contestate.
Din experiența ultimilor ani, precum și în urma analizelor efectuate de specialiști, a rezultat faptul că, în condiții de concurență a serviciilor de pilotaj, siguranța navigației are de suferit, iar piloții trebuie să acționeze cu deplină integritate, fără presiune comercială, pentru a putea realiza securitatea și sustenabilitatea ecologică a serviciului, competiția în pilotaj împiedicând realizarea unui serviciu eficient și crescând costurile totale ale acestuia.
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CNAPM) Constanța are capacitatea de a realiza acest serviciu în condiții de eficiență, să asigure continuitatea prestării serviciilor de pilotaj și stabilitatea locurilor de muncă ale piloților. Menționăm că a fost lansată procedura de recrutare și selecție a personalului pentru desfășurarea activități de pilotaj maritim, fiind scoase la concurs 60 de posturi de pilot maritim (pilot maritim I, pilot maritim II, pilot maritim aspirant) și cinci posturi de dispeceri pentru pilotaj.
 
CN APM va asigura piloților cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, compania având resurse pentru susținerea acestui serviciu.

Poziția CN APM este asumată de directorul general prof. univ. dr. ing. Costel Stanca

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Document important în legătură cu serviciul de pilotaj în porturile Constanța și Mangalia. Ce spune Florin Goidea, directorul APC

02 Apr 2021 1873

Ministerul Transporturilor, dat în judecată de Black Sea Pilots

20 Feb 2021 1344

Asociaţia Piloţilor Maritimi Trident, dosar important în legătură cu serviciul de pilotaj al navelor

14 Jan 2021 989

Vești importante pentru piloții maritimi care așteptau suspendarea Ordinului 991/2020 privind serviciul de pilotaj

18 Dec 2020 1770

Asociaţia Piloţilor Maritimi din România „Euxin Pilot“, la judecată cu Ministerul Transporturilor

24 Nov 2020 1186

Contractul semnat cu a patra companie care a făcut pilotajul în port, contestat. Ce spune deputatul Vişan, fostul director comercial al CNAPMC

09 Apr 2017 4608

Constanța. Piloții maritimi își fac asociație. Vezi ce nume și-au ales. Ce reprezintă simbolul lor

15 Dec 2016 3138