Ziua Autorității Electorale Permanente. Mesajul președintelui AEP



Cu ocazia aniversării Zilei Autorității Electorale Permanente, președintele AEP a transmis un mesaj „pentru a recunoaște însemnătatea instituției în infrastructura democratică din România.“
 
Astăzi, AEP împlinește 18 ani de activitate și performanță în domeniul alegerilor.
 
În continuare, vă redăm mesajul Președintelui Autorității Electorale Permanente:
 

„Aniversarea Zilei Autorității Electorale Permanente, în data de 29 octombrie, reprezintă un moment prielnic pentru a recunoaște însemnătatea instituției în infrastructura democratică din România.
 
Anul acesta instituția celebrează 18 ani de activitate, 18 ani de continuitate și performanțӑ ȋn domeniul alegerilor, 18 ani care reprezintă un semn de maturitate al dezvoltării Autorității, precum și o dovadă a evoluției democrației din România.
 
Scopul, misiunea și valorile pe care instituția le promovează răspund nevoii legitime a cetățenilor de a participa activ și direct la viața societății pe care o alcătuiesc. Prin activitatea intensӑ și eforturile deosebite AEP a reușit sӑ organizeze până în prezent 32 de procese electorale dintre care 11 au fost referendumuri naționale sau locale. Cu fiecare proces electoral organizat instituția a progresat și a devenit tot mai apropiată de cetățeni, alegerile libere și corecte reprezentând o dovadă a recunoașterii importanței reprezentării intereselor acestora.
 
Constituția României prevede la art. 73 alin. (3) lit. a) că prin lege organică se reglementează sistemul electoral și organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
 
Dacă în anul 2004 aparatul propriu de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente avea un număr de 105 posturi, în prezent instituția are un număr de 522 posturi. Merită amintit, însă, că una dintre reușitele remarcabile ale instituției este aceea de a fi coagulat o comunitate mult mai numeroasă de profesioniști în alegeri care cuprinde peste 69.000 de experți electorali și peste 54.000 de operatori de calculator.


 
Organizarea cu succes a alegerilor prezidențiale în anul 2019 și a alegerilor locale și parlamentare în anul 2020 a fost rezultatul experienței acumulate de Autoritate prin organizarea proceselor electorale din România începând cu anul 2004, al interacțiunii și schimbului de bune practici cu instituții omoloage și cu organizațiile internaționale specializate, precum IFES, ACEEEO, A-WEB, RECEF și International IDEA, precum și al cooperării eficiente interinstituționale.
 

O dovadă a angajamentului față de promovarea valorilor democratice o constituie colaborarea cu organizațiile internaționale cu responsabilități ȋn domeniul electoral. Succesiunea de acțiuni și activitӑți derulate de instituție de-a lungul timpului atât la nivel European, cât și la nivel mondial și participarea Autoritӑții la misiuni de observare a alegerilor au contribuit substanțial la extinderea ariei de cunoaștere a domeniului electoral prin accesarea și înțelegerea diversitӑții sistemelor electorale.
 
Astăzi, AEP reprezintӑ un adevӑrat reper al susținerii democrației prin împlinirea dezideratului respectării standardelor și principiilor internaționale ȋn materie electoralӑ și prin asigurarea transparenței și corectitudinii alegerilor.
 
Celebrarea Zilei Autorității Electorale Permanente este un prilej de recunoaștere a eforturilor și meritelor profesionale ale tuturor celor implicați direct în buna organizare și desfășurare a alegerilor din România: instituțiile partenere, membrii birourilor electorale, observatorii naționali și internaționali, reprezentanții presei, ai societății civile și ai formațiunilor politice.
 
Autoritatea Electorală Permanentă va continua să contribuie în mod activ la îmbunătățirea proceselor electorale în acord cu valorile, principiile și standardele internaționale și va menține un dialog deschis și constant cu instituțiile omoloage, organizațiile internaționale, instituțiile partenere, societatea civilă, formațiunile politice și alegătorii, pentru armonizarea și perfecționarea cadrului legislativ în domeniul electoral.
 
La mulți ani Autorității Electorale Permanente!
 
Președintele Autorității Electorale Permanente
Constantin-Florin Mitulețu-Buică
29 octombrie 2021“


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Au cerut demisia lui Greblă Opoziția a reacționat după incidentul de securitate cibernetică produs în cadrul AEP

14 Apr 2024 411

S-a constituit oficial Biroul Electoral Central. Partidele au desemnat avocați cunoscuți în BEC

16 Mar 2024 628

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat Ghidul de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor (DOCUMENT)

15 Mar 2024 488

Preşedintele AEP, Toni Greblă Pentru alegerile din data de 9 iunie, europarlamentare şi locale, va exista o singură infrastructură electorală (VIDEO)

08 Mar 2024 713

„Alegerile trebuie să fie organizate impecabil“ Conducerea AEP, întâlnire cu instituţiile implicate în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie

19 Jan 2024 698

UPDATE Un consilier parlamentar din cadrul AEP Constanța a demisionat. Ce a scris in demisia trimisa lui Toni Greblă (document)

19 Sep 2023 2118

Delegație a liderilor USR din regiune, din care face parte și Stelian Ion, la Întâlnirea Regională – Regiunea 2 Sud-Est a PMP (FOTO)

08 Jul 2023 1198

AEP a decis plata subvenției către PMP. Cum a reacționat Eugen Tomac?

05 Jul 2023 1120

Ce subvenții au primit partidele politice în luna mai 2023?

04 Jun 2023 1168

Excepție fac contribuțiile din campaniile electorale PSD vrea ca partidele politice să publice în Monitorul Oficial şi să comunice AEP veniturile totale din cotizaţii și donații

17 Apr 2023 1396

Toni Greblă este noul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

28 Mar 2023 1154

Câți cetăţeni cu drept de vot mai sunt înscriși în Registrul electoral ?

05 Jan 2023 1398

A murit primul președinte al AEP, Octavian Opriș

28 Sep 2022 1419

Partidul Makedonarmânilor se judecă la Constanța cu Autoritatea Electorală Permanentă

13 Apr 2022 2053

Semnăturile depuse pentru organizarea referendumului de demitere a primarului din Agigea validate de AEP și Direcția de Evidență a Persoanei

13 Jan 2022 6279