Actualitate

Ziua care a îndoliat lumea muzicii româneşti. Doi ani de la plecarea în lumină a maestrului Dumitru Lupu (1952-2017)

Compozitorul Dumitru Mitică Lupu pleca la cele veşnice în dimineaţa zilei de 22 iulie 2017, chiar de ziua adoratei sale soţii, Ileana Şipoteanu. Familia maestrului a solicitat ambulanţa, dar, în ciuda eforturilor făcute de medici, nu a putut fi salvat. 

Autorul şlagărelor „Hai, vino iar în gara noastră mică“, melodie cântată de Gabriel Dorobanţu, şi „Ce mult te-am iubit“, interpretată de Ileana Şipoteanu, a fost condus pe ultimul drum de familie, de prieteni, de mari artişti. Gânduri, amintiri luminoase, amestecate cu lacrimi de neputinţă, cu imposibilitatea de a accepta că un om atât de frumos, cu atât de multe planuri, chiar dacă vorbea despre sfârșit de carieră, așa cum a fost compozitorul Dumitru Lupu, va trăi, de acum înainte, doar în suflete.
În sufletele și în amintirile celor care l-au cunoscut: familie, sute de interpreţi de muzică ușoară, sute de studenţi și mii de admiratori care au fredonat, nu o dată, refrene și versuri din șlagărele sale: „Ce mult te-am iubit“, „Hai vino iar în gara noastră mică“, „Mă-ntorc la tine iar și iar mare albastră“.

Aceste gânduri i-au însoţit pe cei care l-au condus luni, 24 iulie, pe ultimul drum pe compozitorul Dumitru Lupu, cel care, chiar și atunci când inima îi era înecată de amărăciune, știa să zâmbească și să aibă vorbe bune pentru ceilalţi. Avea 65 de ani și multe visuri. Unul dintre ele se referea la punerea în scenă a lucrării sale „Adio, Chiustenge“, premiată, în acel an fatidic, de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În ziua cea tristă a ultimului drum, după plecarea cortegiului funerar de la casa mortuară Niculescu, sicriul cu trupul neînsufleţit a poposit pentru scurt timp în faţa fostului Teatru „Fantasio“, în prezent Teatrul de Stat Constanţa, unde maestrul și-a desfășurat activitatea ca dirijor al uneia dintre cele mai bune orchestre din ţară, orchestra „Fantasio“. Aici, membri ai fanfarei RAJA, condusă de Inga Postolache, au interpretat un marș funebru, după care convoiul s-a îndreptat spre cea de-a doua... casă a lui Dumitru Lupu, Universitatea „Ovidius“. Apoi cortegiul funerar a ajuns în faţa Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, cu picturi interioare de Nicolae Tonitza, unde a avut loc slujba de prohodire.
Maestrul a fost înmormântat pe 24 iulie, în Cimitirul Municipal din Constanţa. Slujba religioasă a fost ţinută de un sobor de preoţi în frunte cu IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
 
Născut în Giurgiu, la 25 mai 1952, Dumitru Lupu a urmat cursurile Liceului de muzică din Piteşti, apoi pe cele ale Conservatorului Ciprian Porumbescu, secţia canto-operă. De-a lungul anilor, a fost dirijor la Teatrul Alexandru Davilla din Piteşti, apoi a poposit la Teatrul Fantasio din Constanţa. 
Este autorul a sute de cântece aflate în fonoteca radio-difuziunii române, a participat și a realizat sute de emisiuni TV, este autorul muzicii a numeroase spectacole și filme de lungmetraj pentru copii.
Maestrul a fost căsătorit cu interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu iar rodul iubirii lor este Dumitrana Teodora, absolventă de UNATC.
Fie neuitat!

Activitatea artistică 


Autor a a peste 500 de lucrări muzicale păstrate în Cardex-ul Radiodifuziunii și Televiziunii Naţionale, înregistrate la UCMR-ADA.
Autor de spectacole, iniţiator al Festivalului pentru copii „MAMAIA COPIILOR”.
Autor de lucrări pentru copii printre care: ”ALBĂ CA ZĂPADA” , „SCUFIȚA ROȘIE”, „MICA SIRENĂ”, „ALI BABA și cei 40 de hoţi”, etc.
Muzica spectacolelor radiofonice: „Franţuzitele”, „O soacră”, „Licoarea fermecată”, „Pădurea albastră”, „DĂNILĂ PREPELEAC”, etc.
Direcţia muzicală a serialului „Antologia umorului românesc” produs de TVR.


Citeşte şi:

Doliu în lumea muzicii. A murit compozitorul Dumitru Lupu. De ziua de naștere a soţiei sale Ileana Șipoteanu (foto+video)

Rămas-bun, maestre! Lacrimi, flori, onoruri militare și ultimele aplauze pentru compozitorul Dumitru Lupu (galerie foto)

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La mulți ani, Ileana Şipoteanu!

22 Jul 2019 1082

#citeșteDobrogea Remember Dumitru Lupu, la 67 de ani de la naștere. Lucrarea sa de suflet, „Adio, Chiustenge“, încă așteaptă

25 May 2019 1159

Spectacole jucate, săptămâna viitoare, pe scena Teatrului pentru copii şi tineret „Căluţul de mare” din Constanța

17 May 2019 641

„Șoricelul Kiți-Kiț” și „Pisica doldora de bani și nepoții ei orfani” la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța

13 Jan 2019 662

Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional găzduieşte spectacolul „Ce mult te-am iubit!“, dedicat memoriei maestrului Dumitru Lupu

15 Dec 2018 1245

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 1370

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 1071

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 2313

La Festivalul Național „Crizantema de aur“, ediția 51 Premiu special pentru piesa interpretată de baritonul Iulian Bratu

23 Oct 2018 1139

Artista împlineşte 51 de ani. La mulți ani, Ileana Şipoteanu!

22 Jul 2018 3885

Comemorare Se împlinește un an de la decesul maestrului Dumitru Lupu (galerie foto)

21 Jul 2018 2927

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru muzicologul Dumitru Lupu (galerie foto)

21 Jul 2018 1451

#citeşteDobrogea In Memoriam compozitorul Dumitru Lupu. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani

25 May 2018 1871

Italienii de la Fin.Co.Ge.R.o. SpA modifică blocurile ridicate în cartierul constănțean Faleză Nord. Municipalitatea și-a dat acordul. Zeci de acte emise

14 Mar 2018 3685

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru criticul Enache Puiu

14 Dec 2017 1837