Ziua Cercetaşilor Militari "Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!”


Armata Română sărbătoreşte, la 12 noiembrie, Ziua Cercetaşilor Militari, amintind de constituirea primului element organizat al cercetării în Armata Română, informează agerpres.ro. 

Astfel, la 12/24 noiembrie 1859, prin Ordinul de Zi nr. 83, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat actul de constituire a "Secţiei a II-a" din cadrul "Corpului de Stat Major General", notează site-ul www.mapn.ro.

Din evoluţia cercetaşilor militari, se remarcă: transformarea Companiei 258 Cercetare din garnizoana Iaşi în Batalionul 161 Cercetare, cu reşedinţa la Vaslui, la 24 octombrie 1964, prin Ordinul Ministrului Forţelor Armate; primirea Drapelului de luptă, în anul 1969, şi restructurarea unităţii, prin desfiinţarea companiei de cercetare pe tancuri şi înfiinţarea celei pe autoturisme; primirea, din noiembrie 1970, a titulaturii de Batalionul 101 Cercetare, care din 20 martie 1995 a fost dislocat din garnizoana Vaslui, în garnizoana Roman, potrivit ''Calendarului Tradiţiilor Militare'' (2010).

Cercetaşii sunt cei care culeg informaţii despre inamic, în toate condiţiile de timp şi de vreme, ziua sau noaptea, infiltrându-se în spatele liniilor inamice, învăţând comportamentul localnicilor şi observând urmele lăsate de maşini, de animale sau de oameni. Generalul Dumitru Miu îi prezintă, în cartea ''Batalionul 404 Cercetare - Istoria unor învingători'', după cum urmează: ''Cercetaşii sunt controlorii vigilenţei de care dau dovadă toate celelalte unităţi ale armatei (...) sunt ca şi străini în propria lor ţară pentru că ei nu trebuie să fie văzuţi sau simţiţi că sunt în zonă nici de militarii din unităţile pe care le verifică, dar nici de populaţia civilă; cercetaşii acţionează în condiţii atipice şi anume: pe timp de vizibilitate redusă, în timpul intemperiilor de orice fel, urmărind realizarea surprinderii şi încercând să-şi îndeplinească misiunile fără a folosi, pe cât posibil, violenţa''.

La 1 martie 2019, la finalul ediţiei de iarnă a competiţiei militare Roza Cercetaşilor, etapa pe Divizia 2 Infanterie Getica, concurs aplicativ-militar şi sportiv desfăşurat la Predeal, Colonelul Vasile Cerbu, şeful informaţiilor la comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica, declara că ''finalitatea este culegerea de informaţii, asigurarea imaginii acţiunilor inamicului, lucru care este necesar, pentru un comandant de unitate sau de mare unitate, la orice proces de planificare a unei acţiuni.'' Din punctul său de vedere, ''informaţia este elementul esenţial pentru procesul de planificare, fără informaţie nu există acest proces, nu ai ce planifica''.

''A fi cercetaş înseamnă să vezi şi să nu fi văzut, să auzi fără a fi auzit, de fapt să fii discret dar, totodată, omniprezent. 'Audi, vidi, sile!' (Ascultă, urmăreşte şi taci) este motto-ul care defineşte blazonul cercetaşilor'',  "Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!” notează pagina oficială de Facebook a Ministerului Apărării Naţionale.


Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța  

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Cercetaşi, destinul vostru este să fiţi primii!“ Este Ziua Cercetașilor Militari!

12 Nov 2021 2362

Șeful SMFT, de Ziua Cercetașilor Militari „Cercetaşii militari au demonstrat în decursul timpului că sunt deschizători de drumuri”

12 Nov 2021 1037

12 noiembrie – Ziua Cercetașilor Militari

12 Nov 2020 1741