Ziua Covrigului. Rolul important al Bisericii Catolice în istoria covrigului



Ziua Covrigului estă celebrată în data de 26 aprilie.

Covrigul este foarte răspândit în Turcia, Grecia, Serbia, Bulgaria și alte părți ale Balcanilor, precum și în Orientul Mijlociu, conform Wikipedia. Originea covrigilor este una complicată, unii spun că provin din Germania, alții atribuie meritul călugărilor Italieni, însă totul a pornit în jurul anului 600.

Cel mai vechi covrig din lume a fost descoperit în Germania, în timpul unei excavări, în apropierea Dunării, la Regensburg. După cercetări s-a aflat că are „vârsta” de 250 de ani.

Atât mărimea, cât și elasticitatea, proprietatea de a fi crocant, sau sămânța cu care este presărat, variază în funcție de zona geografică. În gastronomia turcească, simitul este servit în mod tradițional lângă ceai, jeleu de fructe, gem sau brânză.

O alternativă poate fi servirea alături de un pahar de vin conform spuselor că, în România, Buzău, secolul 19, covrigii au fost introduși de vânzătorii greci care doreau să stimuleze consumul vinului. Aceștia s-au gândit că, pentru a-și atrage consumatorii și pentru a-i face să se bucure de savoarea fiecărei înghițituri de vin, să le ofere și covrigi calzi și aromați.

Biserica Catolică a jucat un rol important în istoria covrigului. În secolul al șaptelea, biserica avea reguli mult mai stricte în privința postului și abstinenței. Covrigii, preparați dintr-un amestec simplu de apă, făină și sare, erau alimentul ideal pentru perioada Postului Mare, atunci când toate tipurile de carne, lactatele și ouăle erau interzise.

Prima rețetă de covrigi, care s-a păstrat până astăzi, datează din 1607, figurând într-o carte intitulată „Tezaur de sănătate”. Ingredientele menționate sunt făina, ouă, unt, apă caldă.

În 2015, în cadrul Festivalului Medieval de la Sighișoara, România, a fost copt cel mai mare covrig din lume realizat într-un festival medieval, numit „Hrana Uriașilor”. A măsurat 20 de metri în diametru și o suprafață desfășurată de 64 metri liniari. La aluatul din care a fost preparat s-au folosit 100 kg de făină și 1 kg de drojdie.

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Ziua Bibliotecarului din România", marcată de Biblioteca Județeană Panait Cerna Tulcea

23 Apr 2024 354

Dyadar Tech SRL încasează aproape 100.000 de lei de la Primăria Cernavodă. Iată ce contract a obținut (DOCUMENT)

17 Apr 2024 505

Ziua Internațională a Romilor, sărbătorită la Tulcea în Piața Civică a municipiului

09 Apr 2024 459

În municipiul Constanța Cum s-a celebrat Ziua Internațională a Romilor la Școala 14 din Palazu Mare (Galerie FOTO+VIDEO)

08 Apr 2024 1378

Ziua Internațională a Rromilor, marcată de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și Consiliul Județean Tulcea

08 Apr 2024 384

Expoziție cu ocazia Zilei Internaționale a Rock and Roll-ului la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO)

05 Apr 2024 406

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, de Ziua Internațională a Păsărilor „Oamenii sunt, prin acțiunile lor iresponsabile, cea mai mare amenințare la adresa bunăstării păsărilor”

01 Apr 2024 530

ARBDD 1 aprilie - Ziua Internațională a Păsărilor (VIDEO)

01 Apr 2024 580

Ziua Internațională a Francofoniei, celebrată la Universitatea Ovidius din Constanța

29 Mar 2024 537

ONU 20 martie, Ziua internaţională a fericirii

20 Mar 2024 464

10 martie - Ziua internaţională a femeilor judecător

10 Mar 2024 415

Misiune deosebită de 8 Martie pentru salvatorii ISU Constanța (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 677

Cărți și mărțișoare oferite în dar cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii de bibliotecarele din cadrul Bibliotecii Județene Constanța (GALERIE FOTO)

08 Mar 2024 547

De Ziua Internațională a Femeii Cele mai multe comenzi de flori de 8 Martie sunt făcute în București, Cluj-Napoca și Constanța

07 Mar 2024 616

Felix Stroe- "Vrem ca jumătate dintre aleșii locali din acest an să fie doamne"! (VIDEO)

03 Mar 2024 890