Ziua Culturii Naționale Depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)


Pe 15 ianuarie se sărbătorește în România Ziua Culturii Naționale, dată aleasă și pentru celebrarea lui Mihai Eminescu. Poetul național al românilor s-a născut la 15 ianuarie 1850. În fiecare an, de ziua Culturii se organizează manifestări în toată țara. 

 
 
​Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. Cu un an înainte, parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.
 

Și la Constanța a fost marcată Ziua Culturii Naționale..A avut loc astăzi, 15 ianaurie, o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului. Mihai Eminescu: "Aruncaţi din întâmplare la răspântia unde se ating cele trei lumi deosebite şi mai mult ori mai puţin învrăjbite, lumea modernă, cea musulmană şi cea muscălească, românii chiar în virtutea originei lor, sunt meniţi a reprezenta interesele ideilor moderne şi a fi un stat de cultură deosebită, în care trei lumi se întâlnesc şi se împacă.", este mesajul de pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Constanța. 


Și primarul Chițac a transmis un mesaj cu primarul acestei zile. 


Iată mesajul integral!


 Dragi constănțeni, astăzi celebrăm Ziua Culturii Române, ocazie cu care vreau să îmi reafirm poziția în ceea ce privește renașterea vieții culturale a orașului nostru. Îmi doresc să scoatem la suprafață toată această bogăție spirituală inestimabilă și să redevenim un reper important pe harta culturală a țării noastre și, de ce nu, a Europei de Est.
 

 
 
Anul trecut am adoptat prima strategie culturală din istoria municipiului nostru, iar în 2022 vom consolida cadrul juridic și financiar necesar implementării programelor prevăzute în aceasta.
 
 
 

Astfel, avem în vedere investiții precum preluarea în patrimoniu a Grădii de Vară, reintroducerea în circuitul public a Galeriilor de Artă, reînființarea Revistei Tomis, proiecte de reabilitare a clădirilor unor obiective culturale emblematice (creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu”, restaurarea Muzeului de Artă Populară, reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” etc.).
 
 
 
 
Totodată, ne propunem să mărim bugetul și să sprijinim acele programe culturale care dau viață și culoare societății în care trăim. Dragii mei, îmi exprim încă o dată speranța că, în pofida crizelor actuale, împreună vom reuși să facem din anul 2022 un reper și un punct de plecare (și) în ceea ce privește renașterea culturală a Constanței. Sunt nerăbdător să vă prezint tot ce am pregătit și vă invit, astăzi, să citiți fie și numai câteva pagini din Eminescu și din literatura română.
 
 
Vă garantez că nu veți regreta.
 
 
Vă mulțumesc. 
Sursa foto: facebook/ Primăria Municipiului Constanța 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)

15 Jan 2023 874

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 1550

Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale- „Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile“

15 Jan 2023 382

Mihai Lupu, de Ziua Culturii Naționale „Instituția pe care o reprezint va promova în continuare cultura și arta dobrogeană și națională“

15 Jan 2023 448

Ziua Culturii Naționale 2023. Evenimente la Constanța și Tulcea

15 Jan 2023 758

De Ziua Culturii Naționale Muzeul Național de Istorie a României organizează vernisajul expoziției-eveniment „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere”

05 Jan 2023 587

Președintele CJ Constanța „Sărbătorim Ziua Culturii Naționale sub aura marelui poet Mihai Eminescu, un reper de necontestat pentru excelență și creație“

15 Jan 2022 1473

Expoziție de Ziua Culturii Naționale la Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța

15 Jan 2022 2559

Mesajul premierului Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Culturii Naționale Este important ca familia, școala și societatea să încurajeze copiii cu înclinații artistice

15 Jan 2022 894

Ziua Culturii Naționale, în cinstea lui Eminescu Cum a început totul și ce evenimente sunt organizate în Constanța

15 Jan 2022 2922

Biblioteca Județeană Constanța, eveniment cultural „Ziua Culturii Naționale – Ziua nașterii poetului Mihai Eminescu“ (galerie foto)

15 Jan 2022 2491

Constanța Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada“, acțiuni cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Ce au pregătit

14 Jan 2022 2911

Primăria Constanța, în colaborare cu partenerii săi instituționali, organizează mai multe evenimente culturale cu prilejul Zilei Culturii Naționale

14 Jan 2022 2508

#DobrogeaAcademică Ziua Culturii Naționale la Academia Română

14 Jan 2022 2839

Ziua Culturii Naționale, la Constanța Muzeul de Artă Populară Constanţa, expoziție intitulată „Interiorul țărănesc de sărbătoare – funcțional și decorativ“

14 Jan 2022 2803