Ziua Culturii Naționale Depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)


Pe 15 ianuarie se sărbătorește în România Ziua Culturii Naționale, dată aleasă și pentru celebrarea lui Mihai Eminescu. Poetul național al românilor s-a născut la 15 ianuarie 1850. În fiecare an, de ziua Culturii se organizează manifestări în toată țara. 

 
 
​Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011. Cu un an înainte, parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale, act normativ ce a întrunit 175 de voturi favorabile, unul împotrivă şi două abţineri. Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naţionale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.
 

Și la Constanța a fost marcată Ziua Culturii Naționale..A avut loc astăzi, 15 ianaurie, o depunere de coroane la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului. 



Mihai Eminescu: "Aruncaţi din întâmplare la răspântia unde se ating cele trei lumi deosebite şi mai mult ori mai puţin învrăjbite, lumea modernă, cea musulmană şi cea muscălească, românii chiar în virtutea originei lor, sunt meniţi a reprezenta interesele ideilor moderne şi a fi un stat de cultură deosebită, în care trei lumi se întâlnesc şi se împacă.", este mesajul de pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Constanța. 


Și primarul Chițac a transmis un mesaj cu primarul acestei zile. 


Iată mesajul integral!


 Dragi constănțeni, astăzi celebrăm Ziua Culturii Române, ocazie cu care vreau să îmi reafirm poziția în ceea ce privește renașterea vieții culturale a orașului nostru. Îmi doresc să scoatem la suprafață toată această bogăție spirituală inestimabilă și să redevenim un reper important pe harta culturală a țării noastre și, de ce nu, a Europei de Est.
 

 
 
Anul trecut am adoptat prima strategie culturală din istoria municipiului nostru, iar în 2022 vom consolida cadrul juridic și financiar necesar implementării programelor prevăzute în aceasta.
 
 
 

Astfel, avem în vedere investiții precum preluarea în patrimoniu a Grădii de Vară, reintroducerea în circuitul public a Galeriilor de Artă, reînființarea Revistei Tomis, proiecte de reabilitare a clădirilor unor obiective culturale emblematice (creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanța, creșterea eficienței energetice a imobilului „Casa Ion Bănescu”, restaurarea Muzeului de Artă Populară, reabilitarea și dotarea Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” etc.).
 
 
 
 
Totodată, ne propunem să mărim bugetul și să sprijinim acele programe culturale care dau viață și culoare societății în care trăim. Dragii mei, îmi exprim încă o dată speranța că, în pofida crizelor actuale, împreună vom reuși să facem din anul 2022 un reper și un punct de plecare (și) în ceea ce privește renașterea culturală a Constanței. Sunt nerăbdător să vă prezint tot ce am pregătit și vă invit, astăzi, să citiți fie și numai câteva pagini din Eminescu și din literatura română.
 
 
Vă garantez că nu veți regreta.
 
 
Vă mulțumesc. 




Sursa foto: facebook/ Primăria Municipiului Constanța 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României decorat de președintele României cu prilejul Zilei Culturii Naționale

15 Jan 2024 916

15 ianuarie, data la care este celebrată Ziua Culturii Naționale și este omagiat poetul național Mihai Eminescu

15 Jan 2024 1877

„Ziua Culturii Naționale”, celebrată și de Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”

14 Jan 2024 722

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de Mare” „Eminescu altfel”, spectacolul care celebrează Ziua Culturii Naționale

14 Jan 2024 630

Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cu ocazia Zilei Culturii Naționale

14 Jan 2024 609

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 731

Teatrul de Stat Constanța Ziua Culturii Naționale, celebrată prin spectacolul „Maria Tănase. O poveste”

13 Jan 2024 760

Ce activități pregătește Muzeul de Artă Constanța de Ziua Culturii Naționale

12 Jan 2024 841

Ziua Culturii Naționale Recital de poezie și jazz la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari

11 Jan 2024 984

Concert și spectacol de balet la Teatrul „Oleg Danovski” Constanța de Ziua Culturii Naționale

10 Jan 2024 943

LIVE VIDEO+TEXT Muzeul de Artă Constanța organizează un amplu eveniment dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale (GALERIE FOTO)

15 Jan 2023 2086

Trei ani de când Cazinoul din Constanța a reînceput să respire viață (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2023 2834

Nicolae Ciucă, de Ziua Culturii Naționale- „Omagiez memoria tuturor creatorilor români din toate timpurile“

15 Jan 2023 949

Mihai Lupu, de Ziua Culturii Naționale „Instituția pe care o reprezint va promova în continuare cultura și arta dobrogeană și națională“

15 Jan 2023 930

Ziua Culturii Naționale 2023. Evenimente la Constanța și Tulcea

15 Jan 2023 1704