Ziua Delfinului Informații oferite de ONG Mare Nostrum. Cum poți adopta un delfin din Marea Neagră

  • În fiecare an, de Ziua Delfinului, ONG Mare Nostrum trage semnale de alarmă privind situația îngrijorătoare a abundenței cetaceelor din Marea Neagră.
Iată 5 informații pe care ți le oferă ONG Mare Nostrum referitor la activitatea lor din fiecare an pe această direcție.

Ziua de 5 august, adică Ziua Delfinului, are o importanță specială pentru ONG Mare Nostrum.
De ce? Deoarece conservarea biodiversității este una din principalele direcții de acțiune ale ONG Mare Nostrum. Eforturile noastre sunt concentrate de peste 20 de ani pe situația privind abundența cetaceelor din Marea Neagră. Anul acesta, evenimentul online dedicat acestei zile va fi diferit, iar abordarea noastră, de asemenea. Vom lăsa cifrele să vorbească, spun reprezentanții ONG Mare Nostrum.

Dedicați de mai bine de 20 ani problemelor cetaceelor din Marea Neagră.

De la înființare și până acum, ONG Mare Nostrum are ca principală direcție de acțiune conservarea biodiversității. Am inițiat proiecte ample privind acest aspect, în special dedicate cetaceelor.

Un exemplu elocvent este proiectul CeNoBS, care aduce pentru prima oară o estimare a abundentelor și distribuției cetaceelor în bazinul Mării Negre.

Anual, realizăm monitorizări terestre și acvatice pe acest subiect, cu scopul de a umple golurile existente privind situația populațiilor de cetacee din apele românești, dar și la nivelul  Mării Negre.

 Cei mai consecvenți în monitorizări terestre și acvatice

Facem monitorizări terestre pentru identificarea eșuarilor și acvatice privind abundența si distribuția cetaceelor din Marea Neagră încă din anul 2000. Am construit o rețea de monitorizare, din care fac parte cetățeni, cadre didactice si elevi. Frecvent, organizăm training-uri prin care să oferim informații esențiale despre metodologia utilizată în activitățile de monitorizare. Mai multe informații despre acest aspect, aici : https://www.youtube.com/watch?v=oODTNpXJrWw&t=1s


Începând cu anul 2010, am dezvoltat şi coordonat această reţea, identificând până în prezent aproximativ 1000 de cazuri de cetacee eşuate, instruind şi implicând aproximativ 8.000 de elevi şi profesori.

Rezultatele programului au dus la recunoaşterea la nivel internaţional a organizaţiei. Încă din anul 2016, coordonatorul programului, Marian PAIU a fost ales ca membru şi reprezentant al bazinului Mării Negre în cadrul Comitetului Ştiinţific al ACCOBAMS.

Activităţile cuprinse în programul Mare Nostrum de monitorizare şi conservare a cetaceelor, precum şi continuitatea acestora fac din program un cadru important de colectare de date pentru cercetarea românească în acest domeniu, ce trebuie susţinut prin  aplicarea Planului de acţiune privind conservarea cetaceelor din apele româneşti ale Mării Negre.

Am fost la peste 1.000 de cazuri de delfini și marsuini eșuați în fiecare an, începând cu anii 2000 

În fiecare an, eșuează între 100-200 de delfini. Până în prezent, anul cu numărul cel mai mare de eșuări delfini a fost 2012 cu 177 de cazuri înregistrate, urmat de anul 2017, când au eșuat 139 de delfini.

În 2011, 64 de delfini au eșuat numai  în perioadă de prohibiție, dintr-un total de 88 de cazuri înregistrate.  

În 2013 și 2014, per total, numărul de eșuări a fost de 140.  În 2015  au fost 71, în 2016- au fost 63 de cazuri. În 2017 au fost înregistrate 139 de cazuri.

Specialiștii ONG Mare Nostrum se deplasează de fiecare dată la sesizările primite, costurile fiind acoperite din donațiile primite în cadrul campaniei ADOPTĂ UN DELFIN.

Anul acesta, au fost semnalate peste 100 de cazuri de eșuări. Pentru detalii, ne puteti contacta telefonic.

Cei care au pus bazele numărului de urgență Delfini

Numărul de urgență DELFINI a fost o modalitate de a implica turiștii și constănțenii în activitatea de monitorizare a cetaceelor din Mare Neagră.

Pe acest număr, 0763255731- numărul de urgență DELFINI, ONG Mare Nostrum primește aproape zilnic sesizări legate de eșuarea delfinilor. Pentru a putea să ne deplasăm rapid către cazul semnalat, avem nevoie de coordonatele GPS ale locației, precum și de câteva imagini ale delfinului eșuat semnalat.

Inițiatorii campaniei ADOPTĂ UN DELFIN

Campania ADOPTĂ UN DELFIN este de fapt o campanie care ne permite să continuăm activitățile de monitorizare terestre și acvatice privind conservarea cetaceelor din Marea Neagră.

În 2013, ONG Mare Nostrum lansa pentru prima dată campania Adoptă un delfin. Tot atunci, peste 100 de români deveneau părinți de cetacee, în ideea de a ajuta ONG Mare Nostrum să conserve această specie. Printre cei care au deverit părinți adoptivi în acea perioadă se numără și Cătălin Măruță, binecunoscutul prezentator TV, care a adoptat delfinul Happy.

Dacă v-aţi decis să adoptaţi un delfin, atunci veţi primi un certificat de adopţie valabil pe o perioadă de un an, pentru o donaţie de 100 lei pentru persoanele fizice sau 500 lei pentru persoane juridice.

Cum puteţi adopta un delfin?

Pentru adopţia unui delfin, trebuie să trimiteţi  un e-mail cu textul: „Doresc să adopt un delfin” la adresa event@marenostrum.ro. Pe baza acestui e-mail, veţi primi toate informaţiile necesare efectuării donaţiei propriu-zise.

În acest an, ONG Mare Nostrum anunță că pregătește o întâlnire cu autoritățile naționale competente, la București.

Este foarte important atât pentru noi, cât și pentru Marea Neagră, să conservăm populațiile de cetacee rămase și toate măsurile făcute să fie realmente aplicate, spun reprezentanții Mare Nostrum.

Mai multe detalii despre activitatea ONG Mare Nostrum puteți găsi pe pagina oficială de Facebook.

Sursă foto:  Facebook/ONG Mare Nostrum


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ora pământului, marcată la Constanța

22 Mar 2024 775

Ora Pământului, pe 23 martie 2024 în Parcul Arheologic Constanța. Organizatorii promit o seară plină de lumină și culoare

20 Mar 2024 1119

Imagini cu impact emoțional Un alt delfin mort, eșuat la malul mării, în Constanța (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 772

ONG Mare Nostrum Soluțiile implementate de tinerii din proiectul PROMIT, model pentru comunitățile din care fac parte

14 Dec 2023 613

OMG Mare Nostrum Creștere alarmantă a deșeurilor pe plajele din România în 2023

28 Nov 2023 602

ONG Mare Nostrum Peste 2.000 de participanți la Crosul Mării Negre, ediția a V-a!

19 Oct 2023 983

ONG Mare Nostrum Încep înscrierile pentru Crosul Mării Negre

25 Sep 2023 1493

ONG Mare Nostrum Tineri din 15 localități din județul Constanța devin agenți de schimbare prin proiectul PROMIT

18 Sep 2023 748

ONG Mare Nostrum 210 kg de plase abandonate de pescuit scoase din Marea Neagră

22 Aug 2023 790

Descoperire tristă în zona Cazino din Constanța (FOTO+VIDEO)

12 Jul 2023 2934

Descoperire macabră pe plaja din stațiunea Neptun! Trupul unui delfin adus de valuri la mal (GALERIE FOTO+VIDEO)

05 Jul 2023 1639

Delfin mort, observat în zona Digului de Nord din Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Jun 2023 1652

ONG Mare Nostrum aduce marea în Parcul Arheologic Constanța și stinge lumina. Când are loc evenimentul și cu ce ocazie este organizat

17 Mar 2023 1195

Mare Nostrum Constanța, cel mai murdar sector de plajă. Mucurile de țigară rămân în topul nedorit al deșeurilor

07 Mar 2023 1065

Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră!

12 Oct 2022 1161